חייל ננזף עי המפקד - טירונות מבט מבפנים (צילום: עודד קרני)
מדובר בתווך שיכול להיות לא קל בכלל. צריכים לדעת איך להתנהל איתו | צילום: עודד קרני

להתמודדות עם המפקד יש נדבכים נוספים על אלו הקיימים ביחסי עובד מעביד באזרחות. הסמכות שיש לו על החיילים, הנזילות של השעות והגדלת טווח הענישה והאכיפה שמים חיילים (וגם מפקדים) במצבים ובסיטואציות לא קלות. הבאנו לכם את מיטב השאלות על היחסים בין המפקד לחיילים מאתר הייעוץ האנונימי "AskPeople" יחד עם תשובות הגולשים והתוספות שלנו.

אני ועוד כמה חיילים נמצאים במחלקה של תומכי לחימה בגדוד. יש המון רגעים שאין עבודה ואין שום דבר לעשות ובכל זאת המפקד רוצה להחזיק אותנו במשרד שעות בלי שנעשה כלום. בזמן הזה אנחנו יכולים לנוח במגורים או להתעסק בתחביבים שלנו. מה לעשות?

תשובת גולש: יכול להיות שהוא לא רוצה שתלכו לחדרים כי אז במקרה שיש עבודה, הוא יצטרך להתחיל לרדוף אחריכם כדי שתבואו? אצלנו גם הייתה בעיה כזאת ובסופו של דבר בנינו מין פינת "זולה" עם כורסאות, בצמוד למחלקה ואז החיילים יכולים לנוח/לעשות מה שבא להם שם כשאין עבודה.
אולי אתם יכולים לנסות לשכנע אותו לעשות משהו דומה?

התוספת של פז"ם – מפקדים הרבה פעמים רואים את התמונה הנוספת שאתם ללא רואים ויש הרבה משמעות לאיך שהמחלקה תיראה ולשם שיצא לה אם המשרד יהיה ריק באמצע היום. אתם יכולים לנסות להציע למפקד שבשעות שבהן אין עומס יישאר כל יום תורן אחר במשרד כדי שבמידה ותהיה עבודה יהיה מי שיתחיל לעשות אותה כשכל השאר נחים. פינת זולה כדי שיהיה כיף ונח? אנחנו בעד.

הקיוביסט במילואים (צילום: עודד קרני)
המפקד מתעקש שתישארו במשרד? יכול להיות שיש לזה סיבה | צילום: עודד קרני

לסבול בשקט או לענות?

יש לי מפקדת נוראית. היא מחפשת על מה להעניש אותי, היא רעה אליי וחלק מהדברים שהיא מבקשת ממני לעשות לא תואמים את הפקודות. הייתי מעירה לה או פועלת נגדה, אבל היא האדם שמחליט אם אני אקבל קידום לתפקיד שאני שואפת אליו.

אני אמורה לעבור תפקיד עוד חודש. מה לעשות? להמשיך לסבול ולשחק את המשחק שלה בשביל הקידום או להתחיל לענות לה?

תשובת גולש: לדעתי עדיף לך ככה. תתעלמי ממנה בינתיים ותעבירי את הזמן שנשאר לך. חודש זה לא הרבה בכלל ואני מאמין שזה יעוף לך כמו טיל ואז כבר לא תצטרכי להתמודד איתה יותר. חבל להרוס את הסיכוי להתקדם למשהו טוב.

התוספת של פז"ם – באופן כללי, עדיף לך תמיד להישאר בסדר ולא לתת לאף אחד כלים שיכולים לשמש נגדך. לכן, עדיף להימנע ממענה חצוף או בוטה למפקדים, גם כשזו השפה שהם משמשים בה.

במקרה שאת מתארת, עדיף לבלוע את הגלולה המרה ולתת לזמן הקצר שנותר לעבור. במידה ונקלעים למצבים כאלו כשיש עוד הרבה זמן להעביר במחיצת אותו המפקד מומלץ לפנות לממונים מעליו או להגיש קבילה ולציין בגוף הפניה או הקבילה שיש חשש שאותו המפקד או המפקדת יתנכלו או יפגעו בסיכויי קידום עתידיים.ניתן אפילו לבקש שאותו המפקד לא יקח חלק בקבלת החלטות לגבי קידום עתידי מכיוון שמרגע שהוגשה תלונה או קבילה הוא כבר לא אקטואלי.

שווה לנקום?

יש לנו מפקדת שאנחנו ממש-ממש לא אוהבים והיא מחביאה את כרטיס מפלי הבזלת (כרטיס המשמש להתחברות למחשבים צה"ליים, חייבים ללכת איתו לכל מקום) במשרד שלה ולא לוקחת אותה הביתה לפי הפקודות. 

חשבנו להעלים לה אותו ואז היא תישפט. אנחנו לא אוהבים אותה בכלל, היא מתעללת בנו, משאירה אותנו שעות נוספות ללא צורך אמיתי ומתנהגת לא יפה. להוציא את זה לפועל? 

תשובת גולש: לדעתי אתה לא צריך להוציא את לפועל. זה שהיא ביצ'ית, לא אומר שגם אתה צריך להיות. יכו להיות מצב שיעלו עליכם ואז מי יודע איך זה יגמר? במשפט שלה או במשפט שלכם? אני מבינה שהרעיון הזה נובע מיצר נקמה, אבל קחו בחשבון שאתם יכולים להיפגע מזה.

אם יש הסכמה כוללת באשר להתנהגות שלה, תבקשו לעשות איתה שיחה למען האווירה הנעימה במשרד. אגב, תמיד יש אנשים שמתנהגים לא טוב, גם איתם צריך להתמודד. להשתעשע ברעיון של נקמה זה נהדר כדי לפרוק עצבים, אבל להוציא אותו לפועל זה יכול להתהפך עליך. אם עכשיו היא מגעילה, תחשבו איך היא תתנהג אחר כך.

התוספת של פז"ם – קודם כל, סחתיין על הרעיון, גרמתם לנו לצחוק קצת, אבל כמו שצוין בתשובה מהפורום, עדיף לשמור את זה כרעיון מבדר, אבל לא מעבר לזה. את הבעיה תפתרו כמו אנשים בוגרים בדרך בטוחה יותר.

קצינה נוזפת בחייל (צילום: רועי ברקוביץ')
אל תמהר לנקום בה. זה לא בהכרח ישתלם לך (אילוסטרציה) | צילום: רועי ברקוביץ'

להוריד את המפקד מהחברים בפייסבוק?

היה לי לפני איזה שנה וקצת מפקד ממש טוב. כשעברתי ליחידה אחרת הוספתי אותו לפייסבוק, הוא אחלה גבר. עכשיו חזרתי ליחידה והוא נהיה המפקד שלי שוב. האם אני צריך למחוק אותו מהפייסבוק? זה למקרה שבו כותבים סטטוסים שעדיף שהמפקד לא יראה. לא בקטע של קללות, אלא בקטע של שבירת שמירה וקטעים אחרים?

תשובת גולש: אני יכולה להגיד לך מניסיון אישי מפקדים בפייסבוק זה רעיון גרוע. גם אני וגם חברה שלי ששירתה איתי נפגענו מזה. המ"פ היה חבר של שנינו בפייסבוק ויום אחד מהעצבים דפקתי קללה עצבנית על המפקד שלי והוא קרא לי לשיחה על זה. חברה שלי רשמה "צבא=בזיון" וגם היא נקראה לשיחה על זה. מצד שני, גם לא הוצאתי אותו מהפייסבוק כדי שלא יראה חשוד ובמקביל הפסקתי להעלות סטטוסים או תמונות מסגירות ומחשידות. פשוט אל תעלה סטטוסים או תמונות שלא צריכים לראות. תשמור אותם ליום אחרי שתשתחרר, בדיוק כמו שאני עשיתי.

התוספת של פז"ם – לדעתנו ומניסיון של מקרים שנחשפנו אליהם, גם אם הקשר עם המפקד הוא טוב מאוד, לא יצא מזה שום דבר טוב. אנחנו מציעים לך לתפוס איתו שיחה קצרה בצד ולהגיד לו שבכדי לשמור על יחסים טובים וכדי לא להעמיד את הקשר הטוב שנוצר, אתה מסיר אותו מרשימת החברים בפייסבוק. כשהוא כבר לא יהיה המפקד שלך, תחזיר אותו לרשימת החברים.

חייל מול מחשב בפייסבוק מסתכל למצלמה  (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
שמור על קשר טוב עם המפקד שלך ואל תוסיף אותו לרשימת חברים בפייסבוק | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

השאלות פורסמו במקור ב-AskPeople

>> דת וצבא: התשובות לכל השאלות