גיוס הנדסה והגנה אווירית יולי 2014 (צילום: זיו שדה, צבא וביטחון)
עד שתגיעו לאוטובוס ,יש לכם דרך לעבור | צילום: זיו שדה, צבא וביטחון

הגיע היום הזה שהמעטפה החומה מגיעה לתיבת הדואר בבית. בתוכה, מופיע הצו הראשון. אתם לא הראשונים בשכבה שמקבלים את זה. כמה החבר'ה מהשכבה כבר קיבלו את זה, הם מפיצים מור"קים על הבדיקה הרפואי בלשכת הגיוס וזורקים לאוויר מילים כמו עייפת וחמרמורת וכדאי לדעת עד לצו הראשון. מסביב כולם מדברים על קללות כמו קב"א, דפ"ר ופרופיל ואתם, אתם עדיין שבויים במושגים משיעורי ההיסטוריה.

אז הבגרות בהיסטוריה חשובה, אבל חשוב גם להבין לקראת מה הולכים בתהליך הגיוס, להבין שהשד לא כל כך נורא וכן, גם להימנע מהפתעות. כדי שהתהליך יהיה טוב מתחילתו ועד סופו, ריכזנו לכם את כל המדריכים החיוניים ליום הגיוס.

הצו הראשון – מישושים, מושגים והרבה המתנה במסדרון

כשתקבלו בתיבת הדואר את המעטפה המיוחלת, תמצאו בתוכה שני שאלונים רפואיים. שאלון אחד הוא שאלון בסיסי שידרשו לענות עליו בעצמכם. השאלון השני, הוא שאלון מתקדם יותר שיערב מושגים רפואיים שלא את כולם תבינו. את השאלון הזה, רופא המשפחה שלכם צריך למלא. עם שני השאלונים האלו אתם צריכים להגיע ללשכת הגיוס. במידה ויש לכם אבחון דידקטי, גם אותו אתם צריכים להביא אתכם ללשכת הגיוס במלואו.

בלשכת הגיוס, תבלו הרבה זמן בהמתנה בין התחנות השונות, אבל אלו שיקדימו להגיע עם שחר ולא יתחכמו, יסיימו את העניינים מוקדם יותר ויצאו מוקדם יותר הביתה. עם זאת, דאגו היות יסודיים בכל שלב, למידע שאוספים אודותיכם בצו הראשון, יש משמעות מכרעת על השנתיים שלוש הבאות לחייכם.

בחור מסתכל על צו ראשון מאושר  (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
קיבלתם את הצו הראשון? אל תחכו לרגע האחרון עם השאלונים הרפואיים | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

התחנות:

אימות פרטים אישיים – בשלב הזה, תשבו מול מאבחנת פסיכוטכנית שתשאל אתכם שאלות כלליות עליכם – אפה אתם גרים, בני כמה ההורים שלכם, מצב משפחתי, רמת ההכנסה המשפחתית, תנאי המחיה ועוד. בנוסף, המאבחנת תערוך בחינה קצרה בשפה העברית. חמרמורת ועייפת? זה הזמן להפגין את מה שאתם יודעים. לשלב הזה יש שלוש מטרות – לקבל עליכם פרטים יבשים, לדעת אם תזדככו להקלות ת"ש כלשהן  במהלך השירות ולאמוד את רמת העברית שלכם.

ראיון אישי – את התחנה הזו יעברו כל הבנים והבנות שמעוניינות לשרת בקרבי. המאבחן או המאבחנת הפסיכוטכנית שישבו מולכם ישאלו אתכם שאלות כמו כמה חברים יש לכם, אם אתם רוקדים במסיבות, ועוד כל מיני שאלות. מה שמנסים הבין בשלב הזה זה מה הקטע שלכם ואם אתם מתאמים לקרבי.

מבחנים פסיכוטכניים – בשלב הזה, תעברו מבחנים מול מחשב. במבחנים תתבקשו להשלים סדרות צורניות, לפתור תרגילים פשוטים בחשבון, ולענות על שאלות הבנת הנקרא. לא מדובר במשהו ברמה של מעבר לכיתה ט'. רוצים להיות מוכנים? באתר לשכת הגיוס יש שאלונים לדוגמא. לא מרוכזים? לא מרגישים טוב? בקשו לגשת למבחנים במועד מאוחר יותר.

בדיקת שתן – בדיקה פשוטה. תידרשו פשוט להשתין לכוסית בשירותים ולהגיש לבדיקה. בקטנה.

בדיקה רפואית – בשלב הזה תפגשו רופא, הוא יעשה לכם בדיקה גופנית. זה יכול להיות מביך, אבל זה נגמר מהר מאוד. בנוסף הוא ישאל אתכם כמה שאלות ואחות תערוך לכם בדיקת ראיה כללית. יתכן שתישלחו לבדיקות נוספות, אבל לא בהכרח. אם לא, במעמד זה יקבע לכם הפרופיל.

זהו סיימתם.

>> למדריך המלא לצו הראשון

עולים על מדים – התקשורת עם לשכת הגיוס

סיימתם עם הצו הראשון, לקחתם אישור לבת הספר, אבל עם צה"ל תיפגשו עוד כמה פעמים עד יום הגיוס. מעתה, התקשורת שלכם עם צבא ההגנה לישראל יהיה באמצעות מספר הטלפון *3529 (*גיוס), הפקס (כן, פקס. מבינים את המועקה שלכם) ואתר האינטרנט "עולים על מדים". באתר, תקבלו את קיוסק המידע האישי שיכלול מידע על הפרופיל, הקב"א והדפ"ר. דרכו תקבלו תשובות על קבלה או אי קבלה לתפקידים ובהמשך גם תמלאו בו את שאלון ההעדפות שלכם.

>> למדריך המלא על אתר "עולים על מדים"

יום המא"ה

כל הבנות וכל הבנים שלא ילכו לקרבי, יקבלו זימון ליום המא"ה. יום מיון איתור והתאמה. ביום הזה תעברו מבחנים שונים וסימולציות שונות שהמטרה שלהם היא שהצבא יכיר יותר טוב את הכישורים והיכולות שלכם וכך יתאים לכם תפקידים בשאלון ההעדפות שתידרשו למלא.

הטיפ הכי טוב יום הזה – תהיו אתם. אל תשקרו.

>> למדריך המלא על יום המא"ה

שאלון ההעדפות

אחרי יום המא"ה תקבלו לבית שאלון העדפות ("מנילה") ובו רשימת התפקידים שצה"ל סובר שתוכלו לשרת בהם ולהצליח בהם. כעת הוא נותן לכם את ההזדמנות להגיד מה בא לכם יותר בטוב. את השאלון תמלאו באתר "עולים על מדים". אל תמהרו למלא אותו. תרגישו בנוח להתייעץ ולבדוק. עם זאת, אל תאחרו את המועד האחרון להגשה שלו.

רוצים לקבל פרטים על יחידות ותפקידים? פז"ם זה ה-מקום.

>> כנסו לעמוד היחידות שלנו
>> כנסו למדור התפקידים
>> למדריך המלא על שאלון ההעדפות

תאריך הגיוס

אחרי שתגישו את שאלון ההעדפות, תתחילו לקבל זימונים לגיבושים ומיונים לתפקידים וליחידות שונות. במקביל תתחילו לקבל צווי גיוס עם תאריכים גיוס. קחו בחשבון שתקבלו כמה וכמה צווים כאלו. אין צורך להילחץ ולקלל את הצבא. ככה זה כבר שנים. התאריך הסופי יתקבל כשיקבע באופן סופי באיזה תפקיד אתם הולכים לשרת.

אנחנו משתדלים לאגד את כל תאריכי הגיוס בעמוד תאריכי הגיוס שלנו

ציוד למתגייס

הקיטבג שלי
כנסו ושחקו כבר עכשיו

עכשיו מגיעים לתכל'ס. רובכם תדעו בגדול איך הולך להיראות השירות שלכם – האם הוא קרבי, כל כמה זמן תצאו הביתה, כמה יצא לכם להיות בשטח ועוד. כמובן שיהיו לא מעט פרטים שאינם ברורים. לכן, אנחנו ממליצים בתור התחלה לא לקנות כלום חוץ מגופיות, תחתונים וגרביים שאף פעם לא מזיק שיהיה לכם. באשר ליתר הדברים, חכו כדי לראות מה אתם מקבלים מהצבא (בכל יחידה מקבלים מפרט שונה של ציוד) ותקנו בהתאם.

תיק למשל, אם אתם לא הולכים לסגור למעלה משבוע בבסיס אחרי הטירונות, חבל לקנות או להשקיע. עדיף לשאול מחבר, אח גדול או בן דוד לפני שרצים ומוציאים כספים מיותרים על תיקים.

>> למדריך המלא על הציוד למתגייס

יום הגיוס – מתחילים

צילום חוגר (צילום: דובר צה"ל)
נא לחייך, בפקודה! | צילום: דובר צה"ל

כל התהליכים שעברתם עד עכשיו מתנקזים ליום הגיוס. היום תראו את עצמכם בפעם הראשונה על מדים, תקבלו את כל הציוד שלכם, תיפגשו עם החברים לטירונות, תקבלו את השיבוץ שלכם באופן סופי. כמו בצו הראשון ובחלק מהמיונים שעברתם, גם היום תעברו בכמה תחנות:

הפקדת ציוד – לא, לא הגעתם לכלא, אבל גם כאן תידרשו להפקיד את הציוד שלכם בתחילת היום. כן, גם את הטלפון הסלולרי. הדבר היחיד שחשוב שתשאירו אצלכם הוא הארנק עם פרטי חשבון הבנק ותעודת הזהות.

סרטון ההסברה – כעת, מתנדב חביב מהאגודה למען החייל יברך אתכם לבואכם, יפציר בכם לחייך בתעודת החוגר, למדוד היטב את המדים והנעליים הצבאיות וגם יגניב איזה בדיחה. מיד לאחר מכן, יוקרן בפניכם סרטון שיגולל בפניכם את מה שתעברו במהלך היום.

הפקדת פרטי חשבון בנק – בשלב הזה, כל אחד בתורו ייגש לדלפק, ימסור את פרטי חשבון הבנק שלו לטובת קבלת המשכורת הצבאית. בתחנה הזו, תקבלו גם טלכרד עם הדפס של אנה פרנק.

צילום לחוגר – כעת תיכנסו לחדר, תעמדו מול המצלמה, תחייכו ותצטלמו. למען האמת, המצלמה גם מודדת את הגובה שלכם (בערך). הכי חשוב – לחייך.

נטילת טביעות אצבעות וצילום לסת – כן, גם זה מזכיר את הקליטה לכלא בסרטים האמריקאים. פשוט תעשו מה שמבקשים מכם. זה מסתיים תוך שניה.

אימות נתונים – הפרטים האישיים שנתתם בצו הראשון, עכשיו מאמתים אותם שוב כי בשנה יכולים להשתנות עוד הרבה דברים. בנוסף, בשלב הזה של היום, תידרשו לספק פרטים אודות אדם שתהיו מעוניינים להוריש לו את רכושכם במידה ויקרה לכם משהו במהלך השירות הצבאי (כמובן שחס וחלילה).

חיסונים, מתן דגימה גנטית וכניסה למאגר מח עצם ארצי – דקירה, דקירה ועוד דקירה. מאוד פשוט: את הדגימה הגנטית תתנו באמצעות דקירה של קצה האצבע, חיסונים תקבלו בזרוע ואם תהיו מעוניינים, תוכלו לתת דגימת מח עצם לטובת תרומה אופציונלית אם יהיה בכך צורך. גם זה כרוך בדקירה.

קבלת התעודות – בשלב הזה, אתם חיילים באופן רשמי. עם תעודת חוגר ופנקס שבי. תעודת החוגר היא זו עם התמונה, המספר האישי ושאר הפרטים שתציגו כדי להיכנס לבסיס או לנסוע בתחבורה ציבורית על מדים. פנקס השבי הוא פנקס שכתובות בתוכו כל הבעיות הבריאותיות האקוטיות ובמידה וחס וחלילה תפלו בשבי, תידרשו למסור אותו לחוטפים.

קבלת ציוד א' – בשלב הזה תקבלו את מדי הא' שלכם. אל תדאגו, גם עוד שלוש שנים לא תאהבו ללבוש אותם, אבל אז הם ירגישו פחות כמו קרטון ויזכירו יותר בד. בנוסף, תקבלו את הנעליים הצבאיות שלכם. קרביים יקבלו שני זוגות. חשוב – למדוד, למדוד, למדוד. אם תמהרו ולא תעשו את זה, תשלמו במדים ונעלים לא במידה שלכם ותתבאסו למשך כל השירות. בנוסף, תקבלו עוד כל מיני דברים כמו דיסקית, כלי רחצה, מגבת, תחתונים, גרביים ועוד מספר פריטים שנכנסים לתוך כמה שמכונה "קיטבג א'".

מיון רפואי – המיועדים לשירות קרבי יעברו בדיקה רפואית נוספת כדי לוודא שלא השתנה שום דבר מהצו הראשון.

קצין המיון – בשלב הזה, תקבלו הודעה על המקום שבו אתם הולכים לשרת. מזל טוב! השלמתם את התהליך. אתם חיילים.

>> למדריך המלא ליום הגיוס

טירונות

הגעתם לטירונות. פה תלמדו את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להיות חיילים. כדי שתעברו את זה בשלום, ריכזנו לכם את כל הטיפים לטירון בגלקסיה.

שיהיה בהצלחה.

 

טיפים לטירונות (צילום: דובר צה"ל)
יש דברים שלומדים עם הפז"ם | צילום: דובר צה"ל

דברים שחשוב לזכור למשך התהליך:

תהיו אתם במיטבכם, תהיו כנים. אל תנסו להיות מישהו שהוא לא אתם.

תהיו ענייניים, אל תתחכמו. כל הרעיון בתהליכי הגיוס הוא לתת לצבא את הרושם של מי אתם, אל תפשלו בזה.

קחו הכל בפרופורציות. הבדיקה הרפואית המביכה של הרופא עוברת, כולם מתקלחים ביחד ועוברים את זה בשלום ואם לא כיף, זה עובר אחרי שלוש שנים.

בחייאת, תהיו חברים. כל השאר, שטויות.

 >> כל השאלות והתשובות לקראת הגיוס