תרגיל חטיבה 188 (צילום: דובר צה"ל)
כשמדובר בשטח, עדיף ללמוד את זה ממקצוענים | צילום: דובר צה"ל

כשיורדים לשטח, בין אם חם מאוד או קר מאוד, כשהזבובים ויתושי הענק מטרידים יותר מכל דבר אחר וכשפיסת אדמה הופכת בקלות למיטה החמה ללילה, כולם אוהבים לשלוף את הטריקים שהם למדו להישרדות בשטח. ברב המקרים, לא ממש מדובר בעניין הישרדותי, אלא יותר בעניין של נוחות בתנאי השטח.

לקראת חג הסוכות, חג שבו כולם הולכים לחוות קצת שטח בשבילי הארץ, לוחמי האיסוף הקרבי ויהל"ם מציידים אתכם בטיפים שהם רכשו מניסיון אישי בשטח.

בידוד מהקרקע

חוץ מהעובדה שהקרקע בשטח היא ביתם של חרקים וזוחלים, היא יכולה להיות קרה מאוד ולפעמים שק השינה לא מספיק כדי לחמם. רצוי לפרוש מתחת לשק השינה שמיכה או מזרון שטח שיצרו שכבת בידוד עם האדמה הקרה.  חוץ מזה, לא לכולם נעים לישון על מצע אדמה. שמיכה, גם הדקה ביותר, תהיה נעימה הרבה יותר.

חייל ישן על D9 (צילום: Uriel Sinai, GettyImages IL)
צריך גם לדעת איפה לישון | צילום: Uriel Sinai, GettyImages IL

מים

אחד הסימנים לזיהוי מים טהורים הוא באמצעות בעלי חיים – מים ששותים מהם בעלי חיים, סביר להניח שאינם מורעלים. עם זאת, צריך לזכור שהקיבה של חיות הבר רגישה פחות משל האדם ולכן, לא כל מים שיהיו טובים ליעלים בשמורת עין גדי, יהיו טובים לכם. לכן, עדיף להצטייד עם מים לדרך. בנוסף, עם ל הרומנטיקה, עדיף לא לישון בקרבת מקורות מים, אלו יגיעו לרב כמה שיותר זבובים ויתושים.

חייל שותה - אילוסטרציה (צילום: דובר צה"ל)
יש מים בשטח, לא כולם טובים לשתיה. עדיף להגיע עם מים לשטח | צילום: דובר צה"ל

מזג אוויר

כשיוצאים לשטח, חשוב להיערך עם ביגוד בהתאם לתנאי האקלים ביום ובלילה. לכן, במקום להצטייד במעיל אחד מאוד מחמם, עדיף להצטייד בכמה שכבות שונות שייצרו בידוד ולא יכבידו מידי במהלך היום.

הכנות ליציאה לשטח

הלוחם צריך להכיר כל כיס במדים, מהקטן ביותר למשמעותי ביותר. בסופו של דבר הכנה נכונה לפני יציאה לקרב תמנע התעקבויות מיותרות בשדה הקרב. כששטח, בין אם לאימון, תרגיל או טיול, כדאי לדעת מראש איפה כל דבר נמצא. כשמגיעים לנקודת השינה בסוף היום, הדבר האחרון שרוצים זה להתחיל לחפש דברים בחושך.

פנס שטח

בשעות החשכה, פנסי הראש הם לא תמיד אפקטיביים – הם מאירים באופן מאוד נקודתי ומסנוורים את מי שמסביב, כך שאלו לא יכולים לראות ברגע שפנס מופנה לעברם. אם מעוניינים להאיר את המחנה או את שולחנות האוכל, מומלץ לקחת קופסאות שימורים ריקות, ולשפוך לתוכם את השמן מקופסאות השימורים של הטונה. מניחים בתוך הקופסאות נייר טואלט (המכונה בפי הלוחמים "הזהב הלבן") ומדליקים. הבעירה תיצור אור של נר ותחזיק לא מעט זמן.

חייל עם פנס (צילום: דובר צה"ל)
זה רק נראה סקסי. בפועל, זה לא פרקטי מאוד. עדיף אור עמום | צילום: דובר צה"ל

עזרה ראשונה

אם להודות באמת, לא תמיד נוח לצאת את השטח עם ערכת עזרה ראשונה מלאה וברב המקרים, גם אין באמת צורך בערכה כזו אצל כולם (בצבא יש אחת כזו אצל החובש). עם זאת, מומלץ שיהיו בכל כמה פלסטרים בכיס, כמה תחבושות קטנות ויוד כדי להתמודד עם פצעים קטנים שיכולים להיות צורבים מאוד, מציקים מאוד ולפתח זיהומים.

היגיינה וניקיון

במבצע צוק איתן, כך מספרים לוחמי יהל"ם, הם הבינו כמה ג'ל חיטוי ("אלקוג'ל") יכול להיות יעיל בשטח. אותו ג'ל הקסם הוא זה שימנע קלקולי קיבה, זיהומים שונים ויגרום לתחושה נקיה יותר באופן יחסי. בנוסף, כדאי לשמור את כל האוכל באריזות סגורות (כדאי להצטייד בכמה שקיות ריץ' רץ' ובמהלך הלילה לשמור את הזבל כשהוא ארוז היטב ורחוק ממקום השהייה/הלינה כדי להימנע ממפגעים עם חרקים וחזירי בר בלילה. אם ניתן, מומלץ לתלות את שקיות הזבל על עץ, כדי למנוע מבעלי החיים להגיע אליהן.

חיילים אוכלים בשטח (צילום: דובר צה"ל)
עשו לעצמכם טובה - חטאו את הידיים קודם | צילום: דובר צה"ל

יש לכם טיפים נוספים? נשמח לעדכן את הכתבה. שתפו אותנו בטכניקות השטח שלכם בטוקבקים

>> אף פעם לא לבד: המדריך השלם לחייל הבודד