כמו בכל דבר בצבא, תנאי שירות הם דבר חשוב. כשמדובר בשירות קבע שהוא התחייבות ארוכת טווח למערכת הצבאית, ושכרוך בחובות לא מעטות לצד פלוסים לא מבוטלים, חשוב לדעת בדיוק מה זה אומר – מה הזכאות ללימודים? מה גובה השכר? מה החובות הכרוכות בשירות? איזה הטבות מקבלים? איך אישה בהריון מעבירה את השירות? כמה מקבלים בפנסיה ומתי יוצאים אליה? או במילים אחרות - מלבד לעניין המקצועי והאהבה למקצוע, האם זה באמת משתלם להיות איש קבע בצה"ל?
כדי להפיג את הערפל ולעזור בקבלת החלטות מושכלת, הבאנו לכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת על שירות הקבע.
משכורות לאנשי קבע
"40 אחוז ממשרתי הקבע מרוויחים פחות מהשכר הממוצע במשק. יותר מזה: אתה יודע ש-15 אחוז ממשרתי הקבע הראשוני מקבלים מהצבא סוג של השלמת הכנסה כיוון שהם מרוויחים שכר בסיס שהוא מתחת לשכר המינימום? ב'ארומה' מרוויחים יותר מהם". את הדברים האלה אמר ראש אכ"א לשעבר, אלוף אבי זמיר, בראיון לגלובס לפני כשנתיים, וכך ניפץ בעצם את האשליה אודות השכר המנופח של אנשי הקבע.
מבחינת מספרים, צה"ל חשף לפני כשנה כי השכר הממוצע לקבוצת הקצינים בדרגות של סג"מ עד רס"ן הוא 15,289 שקלים ברוטו, כאשר הקצה התחתון עומד על שכר מינימום (4,300 שקל לחודש) והקצה העליון עומד על כ-26 אלף שקל. כמובן שהנתונים מתייחסים גם לתוספות שכר למיניהן.
חשוב להבין שבצבא, לעומת בגופים פרטיים באזרחות, השכר לא מעוגן בחוזה שנסגר עם המעסיק ערב תחילת תקופת העבודה, וישנם פרמטרים מוגדרים שמשפיעים על שכר כל המשרתים באופן אחיד. שכר המינימום בשירות קבע בצה"ל, לדרגה הכי נמוכה בקבע, סגן, זהה לשכר המינימום הנהוג במשק.
לשכר המינימום ניתנות תוספות שונות על בסיס פרמטרים שונים:
דרגה: הדרגות בצבא הן סממן לוותק ומעמד בצבא. לכן, עם העלייה בדרגות, השכר עולה גם הוא. כך לדוגמא, סרן שאינו מקצועי ומשרת בתפקיד עורפי יקבל לשכר תוספת של כמה מאות שקלים כשיועלה לדרגת רב-סרן.
קצין או נגד: מפתיע משהו, אבל רב הנגדים בקבע מרוויחים שכר גבוה יותר משכר קצינים. הסיבה נעוצה בעובדה שרב הנגדים משרתים בתפקידים מקצועיים או טכנולוגיים בעוד שקצינים שאינם עתודאים משרתים בתפקידי ניהול בלבד, מה שלא מקנה להם תוספת לשכר.
רמת פעילות: מה שהיה מוכר בעבר בתור "תוספת סיכון", נקרא היום "רמת פעילות". כמו בשירות חובה, גם בקבע, רמות הפעילות נעות על פני סקאלה שהנמוכה ביותר היא ד' – דריכות לחיילי עורף ("ג'ובניקים") והגבוהה ביותר היא א' פלוס לחיילים קרביים. רמת הפעילות מושפעת מאופי היחידה – מבצעית או עורפית, התפקיד ביחידה, אינטנסיביות הפעילות ומיקום הבסיס באזורי סיכון – בשטחי יהודה ושומרון, בטווח טילים או בקרבה לקו גבול. לדוגמא: שכר של קצין בתקן סרן ברמת פעילות א' פלוס, יקבל שכר של כ-7-8 אלף שקל לחודש, לעומת קצין בתקן ודרגה זהה בעורף שישתכר בסכום שלא עולה על 5 אלף שקל לחודש.
מצב משפחתי: כמו באזרחות, גם בצבא, איש או אשת קבע שהם הורים לילדים מקבלים מביטוח לאומי תוספת לשכר על כל ילד שהם מגדלים.
רמת השכלה: השכלה של 12 שנות לימוד לא יזכו איש קבע באף תוספת. עם זאת, לימודים במגמה טכנולוגית בכיתה י"ג, י"ד מזכים בתוספת שכר לתפקיד טכנולוגי ותואר ראשון ושני מוסיפים כמה שקלים לשכר גם הם. כמובן שאחרי תואר שני העניין ממצה את עצמו.
בנוסף לזה, כמו במשרות ממשלתיות קיים בצה"ל המושג "גמול השתלמות" – גמול שמגיע למשרתי קבע על מכסת שעות הכשרה מסוימת שהם עברו. ישנם מספר קורסים צבאיים שמוכרים לגמול השתלמות (כמו קורס קצינים), לעתים נדרשת השלמה של קורסים נוספים שעושה המשרת במימון של הצבא, או במימון עצמאי. אנשי קבע שיושבים על תקן של עד סרן זכאים לגמול השתלמות א', אנשי קבע בדרג רס"ן זכאים לגמול השתלמות נוסף שנקרא גמול השתלמות ב'. כל אחד מהגמולים האלו מזכים את המשרת בתוספת שכר של כמה מאות שקלים בכל חודש.
תנאים והטבות לאנשי קבע
מגורים: ביחידות פתוחות, למשרתי קבע ראשוני שמשרתים רחוק מבית ההורים או שהיו זכאים להלנה במהלך שירות החובה, מגיע סיוע בתשלום שכר דירה. סכום הסיוע הוא דיפרנציאלי ביחס למקום המגורים והוא קטן ככל שצוברים יותר ותק בשירות קבע. הסכום עומד על מאות שקלים ואינו עובר את האלף שקל לחודש.
כמובן שקיימים עוד פרמטרים רבים לקביעת השכר כמו אורך הפז"ם (משך שירות החובה), הכשרות מיוחדות, אופי התפקיד (טכנולוגי, מקצועי, משפטני) ועוד. בנוסף לתנאי קביעת השכר, לאנשי הקבע ישנן מספר אפשרויות להעלאת השכר על ידי חיסכון במשאבים שמסופקים לו על ידי הצבא, כמו שימוש בתחבורה ציבורית ואכילה בחדר האוכל בבסיס.
טלפון: כל איש קבע בצה"ל זכאי לטלפון נייד מטעם הצבא, כאשר הוא לא משלם על המכשיר, אבל תעריפי השיחות שלו שונים: שיחות בין טלפונים של הצבא הם בחינם ושיחות לאזרחי ניתנים בתעריף מוזל יותר ובהשתתפות של הצבא.
שימוש ברכב: כמו במהלך שירות החובה, גם במהלך שנות הקבע הראשונות, אנשי קבע יכולים לנוע ברחבי ארץ באופן חופשי באמצעות תחבורה ציבורית בהצגת תעודת חוגר. אלא שאיש קבע, יכול להצהיר שהוא מוותר על הזכות שלו לעשות שימוש בתחבורה ציבורית ולקבל תוספת שכר של כמה מאות שקלים לשם אחזקת כלי רכב. כבר היו לא מעט אנשי קבע שניסו "לדפוק את המערכת" ולקבל את התוספת באמצעות הצהרה כוזבת והמשך שימוש בתחבורה ציבורית, אבל חוקרי מצ"ח עלו על זה בשלב מסוים ואז זה כבר עלה להם ביוקר.
החל בדרגת רב-סרן, איש קבע זכאי לרכב מהצבא עם מכסת דלק לשימושו בכל חודש.
ארוחות בבסיס: אם מתאמצים וקוראים את האותיות הקטנות בתלוש השכר של אנשי הקבע, מוצאים סעיף ניכויים שנקרא "כלכלה ביחידה". כן, מסתבר שמה שהיה חינם במהלך שירות החובה, הופך לארוחות בתשלום במהלך שירות הקבע. איש קבע שלא מעוניין באוכל של הצבא, יכול לחתום על הצהרת ויתור על ארוחות בבסיס וכך להוסיף לעצמו כמה שקלים לשכר.
מועדון "חבר": מועדון "חבר" הוא מועדון הצרכנות הגדול ביותר במדינת ישראל. מועדון "חבר" מעניק למשרתי קבע בצה"ל ועובדי מערכת הביטחון הנחות קבועות במספר בתי עסק, הנחות ברכישות של דירות בפרויקטים מיוחדים לאנשי קבע, תנאים משופרים לרכישת רכב ועוד. אנשי קבע שמגיעים לגיל פרישה ממשיכים להנות מההטבות האלו גם לאחר השחרור, אלו שלא, נדרשים להסתפק באתרי הקופונים ובמועדון אנשי המילואים "בהצדעה".
פנסיה לאנשי קבע
אחד התמריצים הידועים לאנשי קבע הוא היציאה לפנסיה בגיל יחסית מוקדם, אלא שבשנים האחרונות גיל הפרישה שונה במסגרת תיקון בחוק. בתיקון החוק שהעבירה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת בסוף שנת 2010 הוחלט על העלאה הדרגתית של גיל הפרישה למשרתים עורפיים בצה"ל מגיל 40 לגיל 55.
גובה הפנסיה נקבע על פי גובה השכר במהלך השירות, כך שככל שמגיעים לדרגות גבוהות יותר, הפנסיה גבוהה יותר. עוד משהו שחשוב להבין בעניין הפנסיה – גמלאי של צה"ל שבוחר לעבוד לאחר השחרור מהצבא, נדרש לעשות תיאום מס בין הכנסתו ממקום העבודה לבין הפנסיה שהוא מקבל מידי חודש, מה שנוגס בנתח רציני מהפנסיה שצבר במשך השנים.
רוב אנשי הקבע בצה"ל לא עוברים את תקרת הזכוכית של דרגת הרס"ן, מה שמגביל את תשואות הפנסיה שלהם ומעמיד את גובה התשלום החודשי שלהם מקרן הפנסיה לסכום מסוים. חשוב לזכור שמדובר בסכום מכובד, אבל לא כזה שתמיד מאפשר פרנסה מספקת לחודש. בנוסף לכך, הסבירות שאיש קבע שהשתחרר בגיל 45 יפסיק לעבוד היא נמוכה, כך שבמידה ויבחר לעבוד, לא תהיה לו ברירה להפריש מתשלומי הפנסיה שלו סכום לא דל לטובת מס הכנסה.
לימודים לאנשי קבע
בצבא, בשונה מעבודות באזרחות, המשרתים זקוקים לאישור מהצבא על מנת ללמוד לתואר אקדמי, בין אם זה במימון של הצבא, בין אם זה במימון עצמאי של המשרת. האישור יכול להיות ללימודים מלאים במשך שנה, שנתיים או שלוש (שבמהלכם המשרת מקבל שכר מלא למרות שאינו משרת בפועל) או ללימודים תוך כדי השירות כאשר המשרתים מקבלים מספר שעות שבועיות לטובת לימודים.
בהינתן אישור לימודים, הוא ניתן למסלולי הלימוד הרלוונטיים לתפקיד שבו משרת איש הקבע. לדוגמא, אנשי קבע של חיל התקשוב יכולים ללמוד הנדסת חשמל בלבד, אנשי הקבע של דובר צה"ל יכולים ללמוד רק תקשורת ואנשי הקבע של החטיבה לקשרי חוץ יכולים ללמוד רק יחסים בינלאומיים. בוגרי לימודים אקדמאים בצבא זכאים לתוספות שכר אקדמאיות לשכר, כמו שנהוג במשרות ממשלתיות.
אימהות בשירות קבע
בגלל האופי המיוחד של העבודה של נשים בצבא שמצריכה לא מעט פעמים פעילות בשטח, יש התאמות מיוחדות לנשים בהריון ולאימהות. יחד עם זאת, יש מקומות שבהן נשים בצבא נדרשות ליותר הקרבה למען המערכת.
הריון: מבחינת הצבא, הריון בשבועות האחרונים לא משפיע כלל על השירות בשל הסיכויים הגבוהים להפלה. לכן, נשים שנכנסות להריון במהלך השירות הצבאי מוצאות את עצמן לא פעם עושות שבועות הגנ"ש (הגנת ישובים) במהלך השבועות המוקדמים של ההריון. עם זאת, מהחודש הרביעי להריון ועד לסוף חופשת הלידה, הן פתורות מלבישת מדים ובכך גם מסתיים חובם למערכת בהיבטי תורנויות שמצריכות נשיאת נשק, כמו תורנות הגנת ישובים, קצין תורן או מפקד תורן.
שעות עבודה לאימהות: לאימהות בצבא יש את האופציה לוותר על נתח מסוים מהשכר החודשי שלהן ובתמורה לסיים את יום העבודה שלהם כבר בשעה 15:30 בכדי לחזור הביתה ולטפל בענייני המשפחה עד שהאחרון מבניהם עובר את גיל 18.
שעות עבודה
אין כלל גורף לכל אנשי הקבע, זה תלוי בתפקיד וביחידה. יש תפקידים שמצריכים שירות בין השעות 09:00-17:00 בלבד (או פחות מזה לאמהות), ויש תפקידים שיגררו שירות של שעות על גבי שעות, עבודה בלילה, בשבתות ובחגים. מן הסתם, פקודות באשר לשעות שינה, נשארות כמו בשירות החובה.
הדשא של השכן ירוק יותר?
בהשוואה שערכנו בין קצינים בקבע בדרגת סגן בישראל, למקביליהם בעולם, מצאנו שברוסיה, קצינים בדרגה זו מקבלים שכר חודשי נמוך משל הקצינים הישראלים – 1,600 דולר אמריקאי. במדינות אחרות לעומת זאת, השכר גבוה יותר: בצרפת – 2,300 דולר, גרמניה – 3,000 דולר, ארצות הברית – 2,750 דולר, בריטניה – 3,500 דולר, נאט"ו – 3,000-4,000 דולר ובאוסטרליה 6,250 דולר.