כפיר (צילום: אליה טל, עיתון "במחנה")
יותר מלש"בים רוצים להגיע לכפיר | צילום: אליה טל, עיתון "במחנה"

בשבוע הבא יחל מחזור הגיוס הקרבי, וגם השנה המוטיבציה ללחימה נשארה יציבה ועומדת על 72.3 אחוזים. גיוס אוגוסט מתהדר במוטיבציה גבוהה במיוחד לחי"ר בעדיפות ראשונה - 49.6 אחוז, לעומת 47.1 בשנה שעברה. כמו כן ישנה עלייה מתמשכת במוטיבציה לחטיבת כפיר ולחטיבת הנח"ל. גם בגיוס זה כלל המשובצים ליחידות השדה קיבלו את אחת משלוש העדיפויות הראשונות שסימנו.

הבנות רוצות להיות תצפיתניות

בקרב המלש"ביות,  תפקיד התצפיתנית הופך לנחשק יותר. חלק ניכר מבין המגויסות לתפקיד בחרו בו כאחת משלוש האפשרויות הראשונות, והעידו לפני הגיוס כי הן מעוניינות בו "בעוצמה גבוהה".

"חלה עלייה גדולה במוטיבציה לאורך השנה. הגעתי לבקו"ם השבוע ופגשתי חיילות מדהימות. חלקן לא ידעו מה מהות התפקיד, חלקן קראו עליו לפני גיוסן ואהבו אותו", סיפר רמ"ח איסוף קרבי בזרוע היבשה, אל"ם עודד הלוי. "הגדלנו את כמות התקנים ולכן מגייסים יותר בנות. עשינו לא מעט כדי לחזק את המוטיבציה, החל מכנסי מלש"ביות למאותרות לגיוס תצפיתניות, ועד לעבודה תקשורתית במטרה לחשוף את חשיבות התפקיד. תצפיתנית בעיניי זה התפקיד הכי קרוב ללחימה לחיילות שאינן לוחמות. הן יושבות במוצבים, אחראיות לגזרה, לגבול, מכווינות גורמי חי"ר, טנקים, מסוקים".

זהו גם הגיוס הראשון בו שובצו בנים יחידים כלוחמים במערך ההגנה האווירית, מבלי שיידרשו להחתים את הוריהם על הצהרה בנושא. כך, כ־20 בנים יחידים יגויסו במהלך אוגוסט ל"כיפת ברזל". "ההיענות של בנים יחידים למסגרת הזו טובה מאוד. מצאנו את האמצע בין רצון הבנים לרצון ההורים", הסביר רע"ן תגבורת סדיר במיטב, סא"ל יוסי מלכה.

הטובים לסייבר

גם בגיוס זה נמשך תהליך האיתור האינטנסיבי למערך הסייבר. בצה"ל מעניקים לתפקידי לחימת הסייבר תשומת לב ייחודית, לצד השיבוץ לתפקידי לחימה רגילים. "אנו מגייסים מלש"בים שעסקו בתחום המחשבים לחיל המודיעין ולתקשוב, לאור האתגר שיעמוד לפתחנו בשנים הקרובות", הסביר סא"ל מלכה. הגיוס הנוכחי למערך הורחב משמעותית לעומת הגיוס הקודם. "זהו הגיוס הראשון של שנתון 94', גיוס המאופיין במוטיבציה יציבה ליעדים, בשינויים שמטרתם התאמה לצורכי הצבא ובריכוז מאמץ לצורך הקמת סד"כ", הוסיף הרע"ן.

תצפיתנית (צילום: איתמר מואטי, באדיבות גרעיני החיילים)
"התפקיד הכי קרוב ללחימה לחיילות שאינן לוחמות". תצפיתנית | צילום: איתמר מואטי, באדיבות גרעיני החיילים

יותר מלש"בים מתחילים טיפול ת"ש טרם הגיוס

כמראה המשקפת את פני המציאות הישראלית, ניכר כי ההתמודדות עם מתגייסים שהגיעו מרקע סוציו־אקונומי מורכב בקרב מלש"בים הולכת וגוברת. "לאור היותנו צבא העם, גיוס אוכלוסיות חלשות מצריך טיפול ת"ש נרחב יותר", ציין סא"ל מלכה.

מלש"בים רבים יותר מתחילים בטיפול ת"ש טרם גיוסם, כך שהיכולת לשבצם מראש עולה. כמעט כל המתגייסים יודעים לפני חיולם היכן ישובצו: 98 אחוז ממגויסי אוגוסט קיבלו מסרון שמבשר על תאריך הגיוס והיעד כחודש וחצי לפני העלייה על מדים.

לוקחים בחשבון את חלופת חוק טל

בצה"ל לוקחים בחשבון את השינוי המתקרב בעקבות חלופת חוק טל. "אנו ערוכים לקליטת היקף רחב של חרדים, אף שברור שלא צפוי גיוס של אלפי חרדים בעת ובעונה אחת", ציין רע"ן תגבורת סדיר. מיטב מתורגלת בקליטת חיילים חרדים, דבר המתבטא בשינויים מותאמים בשרשרת החיול. "כבר התנסינו בקליטת מסלולי שח"ר ונח"ל חרדי, כך שצה"ל ערוך לכל פקודה שתינתן", הדגיש.

 >> כל מה שצריך לדעת על היום הראשון בצבא