שיירת האוטובוסים שיצאה באור יום מלשכת הגיוס הגיעה לבסיס הטירונים של חטיבת כפיר בחשיכה. שערי הברזל נפתחים ומאות נערים, שרגעים קודם לכן נשקו לחברה, חיבקו את אמא בחום וקיבלו צ'פחה הגונה מאבא, הפכו לחיילים של צבא ההגנה לישראל. לוחמי דור העתיד. נבוכים והמומים הם ירדו למפגש הראשון עם המ"כים הקשוחים. פתאום הם כבר לא החבר'ה הבוגרים של בית הספר, הם חדשים שוב פעם, טירונים. באוויר צעקות וקריאה של זמנים. אחד המ"כים מלמד אותם איך עומדים בצבא, איך לובשים את המדים אפילו איך הולכים. וכל הזמן צעקות באוויר "כן המפקד".

מי שלא חווה את יום הגיוס על בשרו לא יבין עד כמה התחושה הזאת, של לעמוד בדום מתוח בבסיס צבאי בפעם הראשונה, היא מרגשת, מפחידה ומלהיבה כאחד. כדי להעביר לכם את מצבור התחושות הייחודי הזה, דובר צה"ל נענה לבקשתנו ושלח צוות מתעדים שצילמו את הלוחמים החדשים של חטיבת כפיר, מחזור נובמבר 2014, במפגש הראשון עם הצבא.

המפקדים כבר מוכנים

כבכל מחזור גיוס, הצלמים של אתר פז"ם היו עם חלק ניכר מהמתגייסים ביום המרגש בו נפרדו מההורים בלשכת הגיוס. צילמנו אותם ברגעי החיבוקים החמים וראינו דמעות של אושר, של חרדה מהולה בגאווה מהצד של ההורים. עבורם מדובר ביום הראשון בצבא – אבל מבחינתם המפקדים המיועדים שלהם, ההכנה לקבלתם מתחילה כמה שבועות קודם לכן, הרבה לפני שהנערים מגיעים לשער הבקו"ם. זה קורה כאשר החטיבה מגבשת את הסגל שיהפוך את האזרחים הצעירים ללוחמים, כפי שסיפר לנו סרן עידן פרקש מפקד הפלוגה שמיועדת לגדוד שמשון.

יום גיוס כפיר ומאבים נוב 14 (צילום: אלון קירה בית ספר לצילום)
רגע לפני האוטובוס, החיילים החדשים של כפיר עם חולצת פז"ם. עכשיו הם טירונים מן המניין | צילום: אלון קירה בית ספר לצילום

"דבר ראשון עשינו הכנה של כל המ"פאים (פלוגה לכל גדוד בחטיבה) יחד עם המג"ד", מספר סרן פרקש. "הרבה שיחות של מה אנחנו מצפים מההכשרה הזו ואיך אנחנו רואים אותה. איך להכין את המפקדים שלרובם זה התפקיד הראשון. כמובן שגם הכרות של המפקדים. אחר כך העברתי להם את האני מאמין שלי, שזה מצוינות, משמעת וכבוד האדם. איך אני רוצה להעביר את הדברים האלה לחיילים ומה אני מצפה מהם ומעצמי בהכשרה הזו. בצבא יש הרבה מאוד ערכים ולדעתי צריך לדעת להתמקד. כל פלוגה בצבא היא מעט שונה ואלה השלושה שיותר חשובים לי".

בהמשך עבר הסגל הכשרה במסגרתה שלוש משימות עיקריות: מקסימום לוחמים שמסיימים את ההכשרה ודבר שני, כבר בשלב הזה לאתר ולפתח את אלה שיצאו לקורס מ"כים וקצינים. "חד משמעית מההתחלה אנחנו עובדים על זה. מבחינתי זה משימה אישית שלי. שיצאו כמה יותר מפקדים איכותיים. דבר שלישי זה להתקדם לאט לרובאי 05 ו-07 ולהפוך אותם לפלוגה של לוחמים".

לאחר מכן עוברים המפקדים סדרה של אימוני שטח וזה כולל מטווחים ושבוע שדאות. היום הראשון של הגיוס פותח את מה שמוגדר בחטיבה "שבוע מטפחת". ביום הגיוס של חטיבת כפיר הם זכו לפגוש את הרמטכ"ל ושר הביטחון, ומי שהוביל אותם בבקו"ם היו סגני מפקדי הפלוגות וחיילי המפל"ג. הם עשו זאת תחת עינם הפקוחה של מפקדי הפלוגות.

ברוכים הבאים לצה"ל

עם כל הכבוד למפקדים, מי שעושה את השינוי הגדול בחייו הם החיילים החדשים. הם מגיעים ללשכת הגיוס, מצטלמים לתעודת החוגר, מקבלים את שלל הזריקות וכמובן שאת המדים החדשים. הם נתקלים בדברים שבשלב הזה נראים להם לא קשורים ואולי הזויים, למשל פנקס שבי על כל השלכותיו, ובסיום נראים כמו עובד הובלות כשהם עמוסים בזוג תיקי ענק מלאים בכל טוב צבאי.

"תוך כדי התהליך אתה רואה את ההתרגשות שלהם, האמת שגם שלנו, ואת החיוכים", מספר פרקש המ"פ. רגע אחרי שלבש את המדים בפעם הראשונה סיפר הטירון אורן אמיר, "שמעתי על החטיבה הזו הרבה דברים מדהימים. לשמור על המולדת זה ערכים שגדלתי עליהם. ונראה לי שכפיר זה המקום לעשות בו את הכי טוב ולהיות הכי משמעותי".

טירונות כפיר נוב 14 (צילום: דובר צה"ל)
הדבר הראשון שלומדים בצה"ל - סדר ומשמעת | צילום: דובר צה"ל

אחרי שסיימו להתחייל ולאכול בפעם הראשונה את האוכל של הצבא, הם יוצאים לכיוון בא"ח כפיר שממוקם בבקעה. כפי שראינו בסרטון לבסיס הם מגיעים בשעת לילה מאוחרת ושם הם פוגשים לראשונה את מפקדי הכיתות. האמת שאלה עוד נמצאים בשלב הרך של התהליך. מדברים איתם בעדינות, מסבירים ברוגע שיפתיע מאוד את בוגרי צה"ל של שנות ה-60 או לחילופין אלה שראו הרבה סרטים אמריקנים.

בשלב הזה, כאשר הם נמצאים בבסיס רק כמה דקות, נבחר חייל לדוגמה ועליו מסבירים להם איך הם צריכים להראות, איך לובשים את המדים, נועלים נעליים וכמובן באיזה גובה צריכה להיות הגומייה. הם לומדים איך חיילים עומדים דום ונוח. הכול אגב נעשה על רקע רעש של ירי כבד שמגיע מהמטווחים של הבסיס. יש מי שמתרגל שם ירי לילה וסביר מאוד להניח שאלה רצו כבר להיות בשלב הזה. כמובן שכל הלימוד הזה נעשה ב-ח' האהובה על הצבא ובזמנים קצרים.

טירונות כפיר נוב 14 (צילום: דובר צה"ל)
הדבר השני: עמידה בזמנים | צילום: דובר צה"ל

"בשלב הראשון הסתובבתי כדי לבדוק שהכול בסדר. שיש להם הכול, איך עובדים איתם ואף אחד לא מטרטר אותם", מספר סרן פרקש. "יש להם מוטיבציה אדירה לחטיבת כפיר. חיילים מאושרים שמעריכים את המפקדים שלהם מהרגע הראשון. שזה לדעתי משהו מעניין. כי אומרים שהנוער היום, וגם לי יש אחים קטנים בבית, פחות מעריכים את ההורים שלהם והמורים שלהם. ופה אתה רואה איך כבר מהרגע הראשון הם מעריכים את המפקדים שלהם. כיף לראות את זה".

היום הראשון עבר עליהם בקליטה. הרבה מאוד שיחות עם המפקדים עם המג"ד והרס"ר. בשבוע הזה הם נמצאים במה שמוגדר כטרום טירונות ובשבוע הבא הם יצאו לסדרה של גיבושים. חלק מהם ינסו להגיע ליחידת עוקץ ולוט"ר כאשר השנה, בפעם הראשונה, גם לוחמי יחידת 669 יעשו איתם את הטירונות.

"שבוע הבא הם כבר מתחלקים לפלוגות", מציין סרן פרקש. אחרי שזה קורה הם מגיעים לקרנבל של ממש. "ברגע במחלקים אותם וכל אחד הגיע לפלוגה שלו ולגדוד שלו יש יום באווירה טובה שבו הם מתחברים לגדוד. הרבה דגלים, שירה ותצוגת תכלית של הלוחמים והכלים שיש בגדוד". לסיום ביקש להגיד ללוחמים שלו: "שיהיו לוחמים מצוינים. שירגישו שמכבדים אותם ויכבדו בחזרה ושינצחו בכל מפגש עם האויב. חשוב שידעו שלא תמיד יהיה קל ויהיו להם הרבה מאוד רגעים של קושי הם צריכים ללמוד את הדברים הטובים. לעשות את זה בשליחות וציונות ויאללה אנחנו מחכים להם כבר".