איסוף קרבי (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
השירות הוא לא קל, אבל עם דחיפה בהתחלה, אפשר להצליח | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

ממשיכים לצעוד אל השוויון: אחרי שפתחו לנשים את תפקידי הלחימה, בצה"ל הולכים צעד אחד קדימה, כזה שייתן ללוחמת בצבא מעטפת ביטחון שתגרום לה להאמין ביכולת שלה להצליח. החל מהקיץ הקרוב, נערה שתתגייס לשירות קרבי, תעבור שלב ביניים בין יום הגיוס לבית הטירונות הקרבית – מכינה. מטרת המכינה היא השלמת הפערים הדרושים להתחלת ההכשרה של הנערות כלוחמות, הן בהיבט הכושר הגופני, הן בהיבט המנטלי. במסגרת המכינה, הבנות יעברו תכנים מיוחדים כדי שיבינו מה זה אומר להיות לוחמת, מה תנאי הלחץ שהן עומדות להתמודד איתם, מה האחריות שהן הולכות לשאת ומה רמת הכושר שהן ידרשו לעמוד בהן.

הצעד התעורר מתוך ההבנה שנערה שמגיעה לשירות קרבי, מגיעה לשירות קרבי בגישה שונה מזה של נער, מה שעשוי להפחית את סיכויי ההצלחה שלה במהלך השירות. על פי גורמים בצה"ל, המכינה לא אמורה למיין, אך כן תהווה אינדיקציה לאיתור בנות שאולי בכל זאת עדיף שלא ישרתו כלוחמות. בצה"ל מדגישים שבמכינה ישימו דגש על מתן אווירה תומכת ומחבקת ללוחמות כדי לגרום להם להאמין בעצמן ובסופו של דבר להצליח. בהיבט הגופני, הבנות ידרשו לעבור בסוף המכינה בוחן בר אור שכולל ריצת 2,000 מטר, בחינה של שכיבות שמיכה ועליות מתח שמשקף את רמת הכושר הבסיסית שנדרשת מכל לוחם ולוחמת בצבא.

לוחמת איסוף קרבי (צילום: דובר צה"ל)
המטרה - שירות קרבי, האמצעי - מכינה | צילום: דובר צה"ל

מדובר בצעד חדש שמתווסף לצעד שנעשה לפני כשנה בביטול גיבוש הלוחמות שמיין רק את הבנות שעמדו ברף לחץ וכושר מסוים והכנסת יום מיון שכולל מתן הסבר על התפקידים שמוצעים ללוחמות ומעבר ראיון התאמה ללחימה, שאלון הזהה שעוברים הבנים בצו הראשון. הצעד נעשה בזמנו, לאחר שהבינו בצה"ל שמדובר בגיבוש טראומטי שכתוצאה ממנו מתפספסות הרבה בנות שמוותרות על הרעיון.

התהליך בחודשים האחרונים שונה לחלוטין. "הבנות מגיעות אלינו לתל השומר, אנחנו מקימים מיצג חילות עם כל הנציגות הרלוונטיים כדי שיציגו להם את התפקידים שלהם ויענו על שאלות. הן עוברות במיצג החילות, מקבלות הסבר על כל חיל, הן עוברות כנס מרוכז שבו נציגת יוהל"ן משוחחת איתן על תפקידי הלחימה, מציגים סרטון, עושים פאנל עם בעלי התפקידים ועונים להן על שאלות", מספרת רס"ן ענת שפיר, רמ"ד נשים במיטב על התהליך שעבר באחרונה לאחריותה לאחר שחנה במגרש של זרוע היבשה. "אחר כך הן עוברות ראיון התאמה ללחימה עם מאבחנת פסיכוטכנית שרכשה כלים כדי לתת אינדיקציה אם המלש"בית מתאימה לתפקידי לחימה. הריאיון מקביל לראיון של הבנים בצו הראשון", מסבירה שפיר שמדגישה שהריאיון האישי הוא הפאן הממיין היחיד שעוברות הבנות שמעוניינות לשרת כלוחמות מהצו הראשון ועד ליום הגיוס. "הן לא נדרשות להראות שום יכולות פיזיות". עוד בהמשך היום, היא מסבירה, הבנות ממלאות שאלות העדפות שישמש כשיקול לשיבוץ הבנות שימצאו מתאימות לתפקידי לחימה.

>> הביקוש לשירות במצ"ח - זהה לביקוש לגולני