אז הגיע הגיל, כבר קיבלתם זימונים לצו הראשון ואולי גם ליום המא"ה, והנה הגיע לו שאלון ההעדפות – הידוע גם בשם "מנילה". כאן, בערך, מתחילות הדילמות הקשות העומדות בפני כל מתגייס. איך למלא? במה לבחור? אילו צעדים ימקסמו את הסיכויים להגעה ליחידה המיוחלת?
פז"ם מתגייס בזאת לפזר את הערפל, להסביר בדיוק איך אתם אמורים למלא את המנילה, ואפילו מה יקרה אם תפספסו את הדדליין שנקבע מראש. לצורך העניין התייצב אצלנו גם סא"ל חביאר רוזנפלד, מפקד לשכת גיוס מקוונת - לשכת גיוס על-אזורית, שכוללת את כל הדרכים לטיפול במועמד לשירות ביטחון (מלש"ב) מבלי שזה יגיע פיזית ללשכת הגיוס. בתוך לשכת הגיוס המקוונת תמצאו את המוקד הטלפוני, מרכז המידע והשירות "כוכבית גיוס" (בטלפון *3529), פקסים, פניות דרך האינטרנט וכמובן האתר עולים על מדים – כולל שאלוני ההעדפות והרצונות. "והסמנטיקה חשובה", קובע רוזנפלד. "איך אומרים? מנילה היא אמנם בירת הפיליפינים, אבל מבחינתנו מדובר בשאלון רצונות".
שאלון ההעדפות למיועדים לקרבי: "משבצים באחת משלוש היחידות המועדפות"
ישנם שני שאלוני רצונות שהמלש"בים מקבלים באמצעות האינטרנט: האחד לבנים המיועדים לתפקידי לחימה, והשני הוא שאלון המא"ה, המופק לאחר יום המיון התעסוקתי, ומיועד לכלל הבנות ולבנים שאינם מיועדים ללחימה.
אנחנו נתחיל עם המיועדים לקרבי. בשאלון הרצונות שנשלח אליהם, מבררים ראשית את רצונו של המלש"ב להיות לוחם, כש-5 זה רוצה מאוד, ו-1 – לא רוצה.
מה המשמעות אם מלש"ב מסמן 1?
"כגורמים שממיינים את בני הנוער, אנחנו רואים לנגד עינינו משולש שיבוץ", מסביר סא"ל רוזנפלד. "הקודקוד הראשון הוא צרכי צה"ל, כלומר אילו אנשים באילו תפקידים הצבא הצריך; הקודקוד השני הוא הנתונים האישיים של המלש"ב, למשל הפרופיל שלו או האם יש לו סעיף ליקוי שפוסל קבלה ליחידה כזו או אחרת; והקודקוד השלישי הוא רצון המלש"ב. בחירה ברצון נמוך לשירות בלחימה משפיע, גם אם בסופו של דבר, לפי ההסתכלות שלנו מי שמתאים ללחימה יילך ללחימה. אבל אם יש מצב שאני אוכל לוותר עליו כלוחם לטובת מערך של תומכי לחימה, שגם שם צריך פרופיל גבוה, ננסה להתייחס למה שדורג. אבל זה לא אומר שלא יכול להיות שאשבץ ללחימה מישהו שדירג רצון לוחם 1 – שכן הכל נגזר בסופו של דבר מצרכי צה"ל".
גם את החילות ואת החטיבות מדרגים לפי הרצון לשרת בהן מ-1-5, כולל דירוג יחידות ממיינות. "גם בתוך הגעה לחי"ר, שמדורגת, מדרגים את החטיבות עצמן, כמו גם העדפה לחטיבות שונות בשריון וכן הלאה", מסביר סא"ל רוזנפלד. מי שמדרג את חיל ההנדסה הקרבית, הכולל גם את הסיירות ואת יחידת האב"כ, יוכל לנסות ולהתמיין ליחידות הללו. מי שרוצה להגיע לעוקץ – ידרג את חטיבת כפיר על מנת להגיע למיונים הרלוונטיים. לכן, במידה ויש יחידה ספציפית אליה מכוונים – כדאי לבחון באינדקס היחידות שלנו מהן דרכי הקבלה אליה.
בתוך כך, גם מדרגים את שלוש היחידות המועדפות לשירות – הפעם לא כל אחת בעוצמה של 1 עד 5, אלא שלוש היחידות לפי הסדר שנבחר (1, 2 או 3). "אנחנו מנסים לעשות את המקסימום, אבל ברור לנו שלעולם לא נצליח לתת לכולם את העדיפות הראשונה שלהם", מסביר רוזנפלד. "לא צריך להסתיר את העובדה שיש יחידות אליהן מכווינים רבים מבני הנוער בדירוגם ואליהן הרוב רוצים להגיע. אבל מאה אחוז מהפעמים, אנחנו משבצים בנים מיועדים לקרבי באחת משלושת העדיפויות שדורגו בשאלון הרצונות. מכאן אפשר להבין, שהמלש"ב שממלא את שאלון הרצונות צריך לקחת בחשבון שייתכן שיגיע לעדיפות השנייה או השלישית שלו, ועל כן לא כדאי להשאיר אותן פתוחות או לדרג בלית ברירה".
האם כדאי להתחיל לעשות חישובי עלות-תועלת? יש מי שיגיד, למשל, שכדאי לבחור בעדיפויות השנייה והשלישית דווקא ביחידות פופולריות במיוחד, כדי שהעדיפות הראשונה תתקבל.
"אני לא יכול לצערי לפרט איך הדברים נעשים, אבל בסוף מדובר בנגזרת של כל כך הרבה גורמים – מה דירגו שאר המועמדים, הנגזרת של אותו מחזור גיוס, צורכי הצבא שמשתנים כל הזמן – שעדיף לדרג מה שבאמת רוצים".
חשוב לשים לב גם לכך ששאלון הרצונות כולל גם תפקידים שהם לא תפקידי לחימה באופיים, כמו למשל פרמדיק, קצונה ייעודית או מפקד כיתת טירונים – מי שנתוניו מתאימים יקבל את האופציות השונות בשאלון ההעדפות. כמו כן, לא רק שלא כל מלש"ב זכאי לקבל שאלון, אלא רק אם הוא מתאים לשירות קרבי מבחינת הנתונים האישיים שנקבעו לו, הרי שיכול להיות שחלק מהיחידות הלוחמות לא יופיעו בשאלון. כך למשל אצל מלש"ב שנקבע לו פרופיל 82, אבל יש לו סעיף ליקוי רפואי שפוסל אותו מלהגיע ליחידה מסוימת. אם למלש"ב נקבע פרופיל 72 – חטיבת גולני לא תופיע בשאלון ההעדפות שלו, וכן הלאה.
שאלון מא"ה: לבנות ולבנים שאינם מיועדים ללחימה
בנים ובנות פסולי לחימה מקבלים שאלון רק לאחר ביצוע יום המא"ה, שתכניו בעצם נגזרים מהנתונים האישיים (שנקבעו במסגרת הצו הראשון) ומציוני המא"ה. "כלומר, אם בפרמטר מסוים הוצאתי ציון נמוך למרות שהנתונים האישיים שלי, כמו הקב"א והדפ"ר, מאוד גבוהים, לא אקבל בשאלון ההעדפות מקצועות מאותו התחום", מבאר סא"ל רוזנפלד.
החלק הראשון של שאלון ההעדפות הזה כולל רשימת מאפיינים, כמו עבודת צוות, קידום ותרומה לפרט ולקהילה והפעלת סמכות, אותם מתבקשים המלש"בים לדרג מ-1 עד 5. עד שלא ממלאים את החלק הזה, לא ניתן לגשת לשאר המנילה – וזאת כיוון שהיא נקבעת, בין השאר, גם בעקבותיו. כלומר, מלש"ב שיסמן את המאפיין "עבודת צוות" במספר 1, כלומר שהוא לא נוטה לו, מקצועות שמתאימים למאפיין הזה פשוט לא ייפתחו בפניו. חשוב מאוד לקחת את זה בחשבון – כיוון שלא רק שאי אפשר, כאמור, להמשיך הלאה מבלי להשלים את החלק הזה – אי אפשר גם לחזור אחורה ולשנותו. ברגע שלוחצים על ה"המשך", שאר השאלון נפתח למלש"ב באופן אוטומטי.
החלק השני של המנילה הוא דירוג אשכולות – כלומר תפקידים שדורשים מיון המשך, מה שנקרא "קד"צ" (קדם צבאי) בלשון הצבאית. לאור ההעדפות בחלק זה מזמנים את המלש"בים למיונים. "לרוב אנחנו מחויבים לתת מיון אחד – במידה והמלש"ב מתקבל, הוא יגוייס למקצוע, ואם לא, ייתכן ויתאפשר גם מיון שני".
החלק השלישי הוא דירוג תפקידים לשיבוץ: רשימת תפקידים, תחת תחומים ואשכולים שונים, שיש לדרג מ-1 עד 6. כאן, בניגוד לשלב הקודם, לא מדרגים את התחום או האשכול אלא התפקידים עצמם. במידה והמלש"ב לא עובר מיונים קדם צבאיים (עקב מילוי החלק הקודם), התפקידים המדורגים בשלב זה ישפיעו על השיבוץ לאחר גיוס כלל צה"לי, ללא מיון נוסף.
בחלק הרביעי, יש לדרג את אותם התפקידים שנבחרו בחלק הקודם לפי עוצמה, כל אחד מ-1 עד 5.
בחלק החמישי מחכה למלש"ב שאלון אישי, במסגרתו עונים על שאלות כמו "האם אתה מעוניין לשרת קרוב למקום מגוריך?", "האם את מעוניינת להגיע למבחני מיון מש"קית נפגעים?", "האם אתה סולד מדם?" וכדומה. "החלק היפה בשאלון האישי הוא 'שאלת החלומות'", מגלה סא"ל רוזנפלד. "'לו יכולת לבקש לשרת בכל תפקיד בצה"ל, באיזה תפקיד היית בוחר?'. אנחנו עושים שימוש ב'שאלת החלומות' לא פעם. מתחשבים בדירוג, בנתונים, בצרכי צה"ל, אבל אנחנו כן שמים לב גם לשאלה הזו, במידת האפשר. אנחנו לוקחים את זה בחשבון".
בחלק השישי של השאלון מקבל המלש"ב את תמונת המצב הכוללת: כל הדירוגים והתשובות, במקום אחד – כך שיהיה אפשר לבחון את הדברים שוב, לעבור עליהם בקפידה ולהחליט סופית האם שלמים עם הבחירות השונות. ברגע שמאשרים את החלק השישי, מקבלים מספר אסמכתא, שמהווה את האישור הסופי כי השאלון דורג והוזן בהצלחה.
חשוב לזכור שנקבע מועד אחרון להשבה, שחשיבותו רבה: אם לא תמולא המנילה עד לתאריך זה, לא יוכל הצבא לזמן את המועמדים למיונים השונים. חשוב גם לציין שברגע שמילוי השאלון אושר סופית על ידי המלש"ב, פרקי השאלון האישי והאשכולות שדורשים מיון המשך ייסגרו על פי התאריך שנקבע, ולא ניתן לשנות זאת. מה שכן ניתן לשנות, לעתים, הוא דירוג התפקידים הכלל צה"ליים.
איך יודעים שנפתחה המנילה, האם אפשר לבקש להתמיין לתפקידים אחרים ומה עם חיל המודיעין?
את המנילה מקבלים רק באינטרנט. "אנחנו מודיעים על שחרור השאלון בסמס לכל המועמדים לשירות ביטחון, מפרסמים הודעה בפייסבוק ובאתר עולים על מדים, וניתן להיכנס לקיוסק המידע עם הקוד האישי ולמלא את השאלונים", מסביר סא"ל רוזנפלד. "אם אין למלש"ב אינטרנט, אפשר למלא את שאלון הרצונות עם נציג שירות בטלפון, אבל מדובר ביחידים. אנחנו גם לא מודיעים טלפונית למי שאין לו סלולרי, אבל מהרגע שהשאלונים נפתחים כולם יודעים מהחברים שלהם, מתקשרים אלינו ואנחנו בודקים כל פנייה פרטנית".
מה עם מי שמסיבה כזו או אחרת פספס את הדדליין למילוי השאלון?
"אם פספסו, או שהגיוס כבר קרוב – גם בנים וגם בנות פוגשים קצין מיון בשרשרת החיול, ביום הגיוס. זה לא אומר שישתנה הייעוד, אבל זו עוד תחנה בה אנחנו בודקים גם את ההעדפות".
כחודש לפני תאריך הגיוס, מודיעים למלש"בים שמילאו את שאלון המא"ה את השיבוץ למרבית המקצועות. "התהליך המקדים להודעת השיבוץ הוא כמובן ביצוע השיבוץ, שקורה כחודשיים עד חודשיים וחצי לפני הגיוס", מספר סא"ל רוזנפלד. "חשוב להגיד שסגירת החלק של התפקידים שדורשים מיון המשך היא מאוד מוקדמת, כיוון שבסוף ינואר, תחילת פברואר, כבר סוגרים את המיונים של כלל היחידות הממיינות".
האם מלש"ב או מלש"בית שלא קיבלו בשאלון ההעדפות את התפקיד שהם רוצים יכולים לבקש להתמיין אליו בכל זאת?
"יש אפשרות לשלוח למרכז השירות פקס בבקשה להתמיין למקצוע אליו חושבים שמתאימים, ואם מלש"ב חושב שביום המא"ה לא בא לידי ביטוי והוא בעצם מצוין בהדרכה, אז שווה לצרף מסמכים שתומכים בעניין, כמו המלצות למשל", ממליץ סא"ל רוזנפלד. "זה יילקח בחשבון. אני יכול להגיד שיש מקרים חריגים שאנחנו מאשרים, אבל אחוז האישורים הוא נמוך, כי אנחנו קודם כל שולחים את מי שמתאים מבחינת הנתונים והדירוגים על פי צרכי צה"ל. במידה ויש לי את האפשרות להוסיף ולמיין עוד מלש"בים, אנחנו מאשרים מקרים חריגים".
מה לגבי מיוני מודיעין? אלה מתחילים בדרך כלל כבר מכיתה י"א, כאשר חיל המודיעין מאתר את המועמדים בעצמו. המיון למודיעין נערך מוקדם יותר, אם כן, ובמקרים שהוא ממשיך לתוך כיתה י"ב – לא נחסמת האפשרות למלא שאלון רצונות במקביל. מלש"ב שימויין ליחידה אחרת במקביל כתוצאה מדירוג השאלון ויתקבל גם ליחידה בחיל המודיעין יצטרך להחליט איזה שיבוץ הוא מעדיף. חסימת מיונים אחרים לטובת חיל המודיעין מתחילה רק באמצע כיתה י"ב.
ומה עם הלוחמים? לאלה שנקבעו להם נתונים אישיים ופרופיל בין חודש דצמבר לינואר של כיתה י"ב ומחזיקים צווי גיוס, ייפתח שאלון רצונות בהקדם האפשרי, כיוון שהגיוס הראשון נערך ביולי. המיונים למקצועות הנוספים שניתן להתמיין אליהם, כמו פרמדיקים וקצונה ייעודית, נערכים בסוף ינואר או בתחילת פברואר.
ללוחמים, שאלון הלחימה נותר פתוח עד כ-60 או 70 יום לפני הגיוס. "מומלץ לדרג מוקדם ואחר-כך אפשר לשנות, בגלל המיונים ליחידות ממיינות כמו צנחנים ודובדבן, שמתרחשים במהלך אפריל-מאי", מסביר סא"ל רוזנפלד. לגבי יום סיירות – מי שמתאים מקבל זימון בחודש דצמבר ליום שדה המתרחש בינואר, וגם במקרה הזה אפשר להרים ללשכת הגיוס טלפון במידה ולא קיבלתם זימון, על מנת לבדוק האם נתוניכם מאפשרים זאת.
"הכי חשוב להתייחס לשאלון ברצינות רבה, לקרוא על המקצועות השונים, להתייעץ עם הסביבה הקרובה", ממליץ סא"ל רוזנפלד. "אנחנו מתייחסים לדירוגים בשיא הרצינות, וחשוב מאוד שגם המלש"בים יעשו זאת".