משרד ההגנה הרוסי פרסם תיעוד (צפו כאן בהמשך הכתבה) של שלוש צוללות גרעיניות מבצעות תמרון ייחודי בקוטב הצפוני ופורצות דרך קרח בעובי של 1.5 מטר אחת ליד השנייה.

האימון הרוסי שהוצג בסרטון הנו מפגן כוח משמעותי שמציג את יכולות הצי שלהם. כחלק מהמלחמה הקרה העכשווית, רוסיה וארה"ב מנהלות סוג של תחרות על השליטה בקוטב הצפוני, כשרוסיה אף הקימה את ה"פיקוד ארקטי".

גם הצי האמריקאי מנהל סיורי צוללות ו"אימוני קרח" באזור הזה, במסגרתם צוללות חודרות את הקרח אל פני השטח לפחות פעם בשנה.

ארה"ב מצדה די נטשה את הקוטב בתקופתו של הנשיא דונלד טראמפ, אולם משרד ההגנה האמריקאי פרסם ביולי 2020 את האסטרטגיה ארקטית המשותפת לחיל האוויר ולפיקוד החלל, הקובעת שהקוטב הפך חיוני יותר לביטחון הלאומי של ארה"ב ואף איום פוטנציאלי על המולדת, בשל פעילות הרוסים.

הפעילות הנוכחית של צוללות הצי הרוסי היא חלק מאימון "אומקה 2021". הקרמלין לא אישר רשמית אילו צוללות משתתפות בתרגיל, כאשר לצד הפריצה דרך שכבת הקרח תועדה גם צוללת גרעינית כשהיא משגרת טורפדו מתחת לקרח.

חוץ מהצוללות חלפו בשמי הקוטב הצפוני גם זוג מטוסי קרב מסוג MIG-31 כשהם מלווים במטוס תדלוק מסוג איליושין 78. כוחות צבא היבשה השתתפו גם הם בתרגיל.

"לראשונה נערכה סדרה של אימונים קרביים, מחקר מדעי ומדידות מעשיות מגוונות תחת תכנון אחיד באזורים תת-קוטביים", ציין אדמירל ניקולאי איבמנוב שהוסיף כי באימון משתתפים למעלה מ-600 חיילים וקצינים וכ-200 אמל"ח שונים הפועלים בטמפרטורה ממוצעת של מינוס 30 מעלות ורוח בעוצמה גבוה.

העובדה שצוללות רוסיות נעות מתחת לפני הקרח בקוטב הצפוני ידועה, כשזה קורה בעיקר בגלל הקושי לגלות אותן שם. העובדה שהן נעות שם בחשאי וכפי שהוכיחו, גם יכולות לעלות ולחדור את הקרח, מאפשרת להם לשגר את המטען הקטלני שהן נושאות. איום משמעותי על ארה"ב ומדינות ברית נאט"ו.

מבחינת הרוסים תא השטח הזה נמצא ב"חצר האחורית" ולאחרונה רוסיה גם הציבה בפעם הראשונה מטוסי יירוט מסוג מיג-31 בבסיס באזור המכונה "ארץ הרוחות", בו שוררים תנאי קור קיצוני במיוחד.

המשימה (צילום: mil.ru)
טייסי ומטוסי היירוט מיג 31 ב"ארץ הרוחות" | צילום: mil.ru