אחרי למעלה מעשרים שנה שביקור כזה לא קרה, ספינת מלחמה של הצי הגרמני "באיירן", הגיעה לאחרונה ליפן לאחר אימון משותף עם ספינת "סאמידר" של הצי היפני.

אותו אימון בו הספינות תרגלו מגוון תרחישי לחימה ימית, יועד להעברת מסרים במסגרת "דיפלומטיה צבאית" לסין, שבתגובה, אסרה על הספינה הגרמנית להיכנס לנמל שנחאי, שם הייתה אמורה לעגון במסגרת הסיור שלה באזור.

סין טוענת לבעלות על שטחים נרחבים באזור ההודי-פסיפי, מה שגורם למתיחות ביטחונית. הגרמנים כמו שזה נראה נקטו צד והחליטו לעמוד לצד היפנים, כשמבחינת ההקשר ההיסטורי, היפנים היו בעלי בריתם של הגרמנים במלחמת העולם השנייה.

הפריגטה הגרמנית יצאה לשיט הארוך בחודש אוגוסט האחרון במטרה להגביר נוכחות בזירה. זה קורה אחרי צעדים דומים מצדן של מדינות כמו בריטניה, צרפת והולנד, שערכו תרגילים ימיים משותפים בים המזרחי והדרומי של סין. לא רק סין נמצאת על הכוונת, ספינת הצי הגרמני תנהל מעקבים גם אחרי הפעילות הימית של צפון קוריאה תחת מנדט של האו"ם.

במהלך סיור של שר ההגנה היפני, נובו קישי, על הספינה הגרמנית, הוא אמר שהביקור שלה נחשב ל"נקודת מפנה חשובה בחתירה לייצוב ביטחוני של האזור ההודי-פסיפי ואבטחת אחד מנתיבי השיט החשובים בעולם". שר ההגנה היפני הוסיף כי הגעה של ספינות הצי הגרמני לאזור: "מראה על המחויבות החזקה של גרמניה לתרום באופן פעיל לשלום ויציבות".

רמטכ"ל צבא גרמניה ציין מצדו כי: "פריסת הפריגטה שלנו בזירה הימית הזו מבהירה שגרמניה מחויבת לערכים המשותפים שלנו". היפנים הצהירו בביקור כי יחזקו את היחסים הביטחוניים עם גרמניה, כולל רכש ואימונים משותפים.

בשנים האחרונות גרמניה מגבירה את המעורבות הצבאית שלה באזורים רבים. זה קורה עם לא מעט ביקורת מבית לאור העבר של המדינה לפני שמונה עשורים. מנגד, בגרמניה מבינים כי לאור המצב הביטחוני עולמי מול רוסיה וסין היא לא יכולה להישאר מאחור. במסגרת הזו הגרמנים מחזקים את הצבא שלהם ומגבירים את השת"פ שלהם עם צבאות רבים, כך גם במקרה של היפנים.

ספינת המלחמה (צילום: MICHAEL KAPPELER/AFP, GettyImages)
פריגטה של הצי הגרמני "באיירן" בים התיכון | צילום: MICHAEL KAPPELER/AFP, GettyImages