בין מעצמות העולם מתקיים בשנים האחרונות מרוץ חימוש אחר פיתוח נשק "היפרסוני", על קולי, כזה שיהיה קשה עד בלתי אפשרי להתגונן מפניו, בעייתי מאוד לגילוי וליירוט, בעיקר בזכות יכולת שיוט גבוהה ממהירות הקול. ארה"ב, רוסיה וסין נחשבות למתחרות הבולטות בתחום.

מן הסתם, פרטי פרויקט שכזה אם אכן מתקיים נשמרים בחשאיות, בוודאי כשמדובר בסינים. זו הסיבה העיקרית לכך שבימים האחרונים, אתרים ביטחוניים בינלאומיים עוסקים בהרחבה בסרטון שעלה לרשת ובו מה שלטענת מומחים שבחנו אותו - רואים טיל היפרסוני של סין.

בתיעוד, נראה מפציץ של חיל האוויר הסיני מסוג H-6N "שיאן" כשהוא נוחת. מומחים שבחנו את הסרטון טוענים שמה שרואים מתחת לגחון המטוס שייך למשפחת טילי דאון (גלישה) היפר-סונים. הכוונה היא לטיל שפועל בשני שלבים. בשלב הראשון מאיץ שיוצא אל מחוץ לאטמוספירה ובשלב השני ראש קרב שנפרד ממנו וגולש חזרה לעבר המטרה במהירות עצומה.

(בסרטון המצורף: תיעוד הנחיתה בה על פי החשד צולם הטיל)

על פי הדיווחים, בסרטון מופיע מאיץ שנראה כמו טיל בליסטי מסוג DF-16 המשולב בראש גלישה היפרסוני מסוג DZ-ZF. מגזין ג'יינס דיווח כי מדובר בטיל מאוד מדויק בעל יכולת לשאת ראש קרב קונבנציונלי או גרעיני, המגיע למהירות של 12,000 קמ"ש.

סין כמו בלא מעט מקרים היא תעלומה בתחום הזה, אולם מומחים רבים מעריכים שהאיצה באופן משמעותי את התוכנית שלה לפיתוח טילים היפרסונים החל משנת 2014. במצעד צבאי ענק לציון 70 שנה לסין הקומוניסטית שנערך אשתקד בכיכר טיאנאנמן, נחשף בין השאר טיל היפרסוני DF-17 שעל פי דיווחים הוא מגיע למהירות של 10,000 קמ"ש.

ההערכה היא שמטוס המפציץ מהסרטון הוא של החטיבה האווירית 106 שנחת בסיס האווירי ניקסיאנג שבמחוז הנאן. על פי המודיעין האמריקאי הבסיס עבר שדרוג משמעותי, כולל בנייה של 20 דת"קים (דירים תת-קרקעיים) גדולים שיכולים לאכלס בתוכם מפציצים מהסוג הזה.

לאחרונה פרסמה רוסיה תיעוד שיגור של הטיל ההיפרסוני שלה "זירקון" כשכעבור כמה ימים הגיב חיל האוויר האמריקאי בחשיפת פרטים על הטיל שהוא מפתח מסוג AGM-183A. נראה שמירוץ החימוש הזה בין המעצמות שהתנהל עד לאחרונה בחשאיות הופך גלוי מיום ליום.

טיל AGM (צילום: לוקהיד מרטין,  יח"צ)
מירוץ חימוש חשאי שהופך לגלוי. הטיל של ארה"ב | צילום: לוקהיד מרטין, יח"צ