נגמ"ש סטרייקר אמריקאי (צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL)
עומד בפגיעות של נ"ט ומטענים. הסטרייקר | צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL

צבא ארצות הברית מכניס גרסה חדשה של נגמ"ש מסוג סטרייקר. על פי פרסומי צבא ארה"ב הדגם המחודש ישפר משמעותית את מיגון הלוחמים מפני מטענים ונשק נ"ט, זאת לאור ניסיון שנצבר בשדות הקרב של עירק ואפגניסטן.

שינוי נוסף עליו הכריזו בצבא ארה"ב הוא קיום של חטיבת סטרייקרים - חטיבה הומוגנית של כלים המקושרים זה לזה באופן דיגיטלי וחולקים במידע ובמטרות. דור חדש של אלקטרוניקה, מחשבים וציוד תקשורת מאפשר ליצור חטיבה שלמה של נגמ"שי סטרייקר, המקושרים ביניהם באופן דיגיטלי ברשת שליטה ובקרה (C4I) של הצבא. היתרון במבנה זה היא היכולת של הכלים לחלוק ביניהם מידע ומודיעין קרבי, להימנע מאיומים ולחלק מטרות בצורה יעילה. חטיבת הסטרייקרים נועדה בכוונה להיות קלה ולהשלים בדיביזיה את חטיבות החי"ר הכבד והשריון.

הסטרייקרים הראשונים פותחו לפני 10 שנים כאשר מטרתם הייתה לתת מענה לדרישות כגון הטסתו באמצעות מטוסי תובלה ופריסה מהירה בשטח. כמו כן הסטרייקר מבוסס על גלגלים בכדי לא לפגוע בתשתיות באזורים בהם הוא פועל ועלויות נמוכות.

בשנת 2003 נפרסו הסטרייקרים הראשונים בעירק ומיד התגלה החיסרון שלהם - עקב המיגון הנמוך חיילים רבים נהרגו בתוך הכלים ממטעני צד ורקטות RPG-7. הדבר הוביל להוצאת הסטרייקרים מאזורי הלחימה עד להתקנת מיגון בצורת כלוב שהפחית את הנפגעים, אולם עדיין נחשב הדגם הראשון לחלש ופגיע. בצה"ל רכשו בזמנו 3 סטרייקרים לצורך ניסויים כשהרעיון היה להצטייד בנגמ"ש שיחליף את ה M-113 המיושן, אולם הוא נפסל והוחלט להצטייד בנמ"ר.

לאחר התוצאות הקשות בעיראק ואפגניסטן החלו לעבוד על בחברת ג'נרל דינמיקס על הסטרייקר המשופר (הכולל מערכת מעיל רוח מישראל). על פי הדיווחים הנגמ"ש שופר בצורה משמעותית ועתה הוא כולל תוספת מיגון, הוספת מערכות מיגון אלקטרוניות ועוד. בשנה האחרונה בחן הצבא את הכלים בשדות ניסוי ועל פי הדיווחים היה מרוצה מהתוצאה.

נגמ"ש סטרייקר אמריקאי (צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL)
השינוי בצבא ארה"ב: חטיבות שלמות של סטרייקרים שיוצרים חי"ר מהיר | צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL

במהלך השנה הקרובה יפרוס הצבא האמריקאי חטיבת סטרייקר שלמה, 3,200 לוחמים רכובים על 300 נגמ"שים במסגרת חטיבת החי"ר ה-1 של דיביזיה 25, לצורך ניסוי מבצעי בשדות הקרב של אפגניסטן. במידה וראשי הצבא יהיו מרוצים תהיה בכל דיביזיה חטיבת סטרייקר שתהווה חי"ר מהיר לכל סוגי השטח. הדבר ישנה לחלוטין את מבנה הדיביזיה, וזאת כדי להתאים אותה לשדה הקרב הנוכחי. בצבא האמריקאי לא יהיו עוד דיביזיות על פי סוג כלומר שריון או חי"ר, כי אם דיביזיות משולבות, חטיבת שריון עם טנקי אברהמס, חטיבת חי"ר על נגמשי ברדלי וחטיבת סטרייקר שתהיה למעשה חטיבת סיור וכוח תגובה מהיר. בנוסף להם לכל דיביזיה תהיה חטיבת תותחנים, הנדסה וכנף אווירית משלה עם כמה עשרות מסוקים.

נגמ"ש סטרייקר אמריקאי (צילום: צבא ארצות הברית)
סטרייקר אחרי שעלה על מטען. החיילים יצאו ללא פגע | צילום: צבא ארצות הברית

הזווית הישראלית: נגמ"שים מיושנים ופגיעים

לעומת הסטרייקר, הנגמ"ש בשירות צה"ל נחשב מיושן פגוע - לפחות עד שתתגשם תוכנית ההצטיידות. ה-M-113  הינו בעל מיגון חלש ובנוסף אינו עומד בקצב הטנקים - הכלים הקיימים כיום לא עוברים את ה-40 קמ"ש. בשל היותו מבוסס זחל (לסטרייקר 8 גלגלים) הנגמ"ש פוגע בכבישים ותשתיות ומצריך אחזקה ממושכת וגבוהה. אסון הנגמ"שים ברצועת עזה גרם לצבא לזרז את תכניות ההצטיידות - כבר היום קיימים כמה מאות נגמשי אכזרית ונגמשי הנמ"ר שהחלו להיקלט בחטיבת גולני, ובשנים הקרובות עתידים להתחדש כוחות היבשה של צה"ל גם בנגמ"ש הסטרייקר האמריקאי.

>> הנשק שלא יהרוג - אבל יחריש אתכם לצמיתות