כשחיילי צבא ארצות הברית מבחינים בחשודים מתקרבים, הם לא צריכים להתאמץ יותר מדי - בלחיצת כפתור הם יכולים להתפנות לצפייה באויב שלהם מתרחק בכוחות עצמו. לא, הם לא משתמשים בשטיפת מוח נוסח סרטי המדע הבדיוני, אלא בפיתוח טכנולוגי פשוט. המתקן האקוסטי לטווח ארוך (Long Rage Acoustic Device) שולח בהוראת הכוחות גלי קול בווליום כזה שהאוזן האנושית מתקשה לסבול; גלי הקול האלה יכולים להישמע בבירור גם ממרחק של 300 מטרים. אם משתמשים בו במלוא העוצמה, ה-LRAD יכול לשלוח קולות אזהרה גבוהים וחזקים כל-כך, שלא תיוותר לחשודים ברירה אלא לכסות את אוזניהם ולברוח במהירות האפשרית.

המתקן האקוסטי לטווח ארוך (צילום: צבא ארצות הברית)
המלטו על נפשותיכם או שנקרע לכם את עור התוף | צילום: צבא ארצות הברית

נכון שכל זה נשמע לא הרבה יותר נוראי מלילה סוער בהופעת מטאל רועשת, אבל בכל זאת לא כדאי להתעסק עם ה"מתקן" החביב הזה. אכן מדובר באמצעי לא קטלני שעשוי למנוע שפיכות דמים, אבל מיתוגו ושיווקו כ"מתקן" ולא כ"כלי נשק" כבר הביא למחלוקות קשות: המחריש התפרסם לראשונה ב-2005, כשצוות של ספינה שעל סיפונה היו 300 איש הצליח לגרום לפיראטים בים הסומאלי לסגת באמצעותו בלבד. כשה-BBC דיווח על ההנסה הנועזת, התברר דבר מה נוסף: המתקן, שנמצא בשימוש כוחות בריטים ואמריקאים, מסוגל לגרום גם לנזק תמידי לשמיעתו של אדם - אפילו ממרחק גדול במיוחד.

המתקן האקוסטי לטווח ארוך (צילום: צבא ארצות הברית)
אין סכנת חיים, אבל אפשר לאבד את השמיעה לתמיד . המתקן המחריש | צילום: צבא ארצות הברית

ה-LARD התפרסם שוב ב-2009, דווקא בנסיבות אזרחיות, כשנעשה בו שימוש למול המפגינים בועדת ה-G20 בפיטסבורג. המתקן שימש הן לפיזור המפגינים והן להברחתם מכל נקודה חדשה בה בחרו להתאסף. רוצים לראות, או יותר נכון לשמוע, איך זה עובד? גם אם העוצמה לא קרובה לווליום המירבי האפשרי, קטע הוידאו הבא אולי ייתן לכם איזשהו רעיון.

>> פחד: רובה הצלפים שישיג אתכם מכל מרחק