בין ספינות המלחמה שמשייטות בין הגלים יש כאלו שנחשבות לעיר שצפה על המים - כולל שדה תעופה - כאלו שהצליחו לשרוד יותר מ-50 שנה בשדה הקרב, וכאלו שיכולות להשמיד את העולם כולו בעזרת הכוח הגרעיני שהן נושאות על גבן. אלו הן שש ספינות הקרב הגדולות והקטלניות ביותר ששייטו ומשייטות מעל ומתחת לפני הים.

נושאת מטוסים מסוג נימיץ

נושאת מטוסים אמריקנית (צילום: Handout, GettyImages IL)
עיר שלמה עם 6,000 חיילים ו-95 מטוסי קרב. הנימיץ | צילום: Handout, GettyImages IL

אי אפשר שלא להתחיל מנושאות המטוסים של הצי האמריקני, מדובר בספינות המלחמה הגדולות ביותר שנבנו אי פעם. נימיץ, על שם האדמירל הידוע ממלחמת העולם ה-2, הן המילה האחרונה בתחום כשהאחרונה נכנסה לשירות ב-2010 ועוד שלוש נמצאות בבנייה. סך הכל יש לארה"ב 15 נושאות מטוסים.

הנימיץ היא ספינה באורך של 330 מטר ובעלת משקל מדהים של 102,000 טון. כל ספינה נושאת על סיפונה 95 מטוסים מסוגים שונים, החל בטייסות F-18 דרך מטוסי לוחמה אלקטרונית ועד מסוקים, בדרך כלל מסוג בלק הוק. לשם השוואה שאר נושאות המטוסים בעולם מסוגלות לשאת עד 40 כלי טיס. כל נושאת מטוסים מוגנת על ידי 24 טילי נ"מ מתקדמים ותותחי פלנקס שיוצרים למעשה חומה של קליעים. על העיר המדהימה הזו משרתים לא פחות מ-6,000 חיילים וקצינים שמחזור השרות שלהם נמשך כחצי שנה בים, ברציפות כמובן, וחצי שנה בבית לצורך תחזוקה. בדרך כלל כשארה"ב נכנסת לסכסוך צבאי במקום כלשהו בגלובוס השאלה הראשונה שתהיה היא, איזה נושאת מטוסים נמצאת באזור.

סיירות הקרב "עיטם"

עיטם (צילום: צבא רוסיה)
ספינות המלחמה הגדולות ביותר של הצי הרוסי. ה"עיטם" | צילום: צבא רוסיה

מדובר בספינות המלחמה הגדולות ביותר של הצי הרוסי שתוכננו עוד בתקופה של המלחמה הקרה. אלו הן ספינות מלחמה בעלות הנעה גרעינית שקטנות רק מנושאות מטוסים. ספינות אלו קטלניות כמעט בכל תחום על פני המים; יש להן 20 טילי ים-ים מסוג גרניט להם טווח אדיר של 600 ק"מ. כנגד מטוסים יש לספינה 100 טילי s-300 מסודרים על 12 משגרים. הספינה מגיעה לאורך של 250 מטר ולמרות כל זה מגיעה למהירות של 55 קמ"ש. נכון להיום ידוע על חמש ספינות מדגם זה בשרות פעיל.

ספינות מערכה מדגה איווה

ספינת קרב איווה (צילום: navsource)
שרדו יותר מ-50 שנות לחימה. האיווה | צילום: navsource

ספינות המערכה היו כל כך גדולות וכל כך חזקות עד ששרדו יותר מ-50 שנות מלחמה. מדובר בספינות שנבנו בתחילת שנות ה-40 ונתנו את הטון בקרבות מלחמת העולם השנייה ומשם המשיכו גם לקוריאה ווייטנאם. לספינה צוות של 2,500 מלחים ואורכה מגיעה ליותר מ-200 מטר, יש לה שריון של 320 עד 500 מ"מ אבל מה שהפך אותה לעוצמתית במיוחד היו שלוש צריחים שבכל אחד מהם שלושה תותחים 400 מ"מ שיורים פגזים במשקל טון למרחק של 40 ק"מ. חוץ מתותחי הענק יש לה עוד עשרה צריחים שבכל אחד מהם זוג תותחי 40, ועם השנים נוספו לה גם טילי ים-ים וטילי שיוט מסוג טומהוק, אשר היו מונחים על ידי מל"ט.

בשנות ה-70 הוצאו הספינות מהשרות אבל לצי ארה"ב היה מאוד קשה לוותר על העוצמה האדירה שלהן והספינות שלחמו במלחמת העולם השנייה חזרו לשירות ואף השתתפו במלחמת המפרץ. מספר שנים אחר כך הן הוצאו מהשרות אך עדיין מתחזקים אותן למקרה הצורך.

צוללות מדגם אוהיו

צוללת אוהיו (צילום: צבא ארצות הברית)
כוח ההרתעה העיקרי של ארצות הברית. צוללת האוהיו | צילום: צבא ארצות הברית

גם קטגוריה זו שייכת איך לא למעצמה הצבאית בגדולה בעולם שמחזיקה 18 פלטפורמות מסוג זה. מדובר למעשה בנשק יום הדין של ארה"ב; כל צוללת נושאת 24 טילי בליסטיים מסוג טרידנט שלכל אחד מהם יש עד 12 ראשי קרב גרעיניים בעוצמה של 100 עד 400 קילוטון, שזה פי 30 מהעוצמה שספגו היפנים בהירושימה. לצוללת הנעה גרעינית והיא יכולה לשהות מתחת למים בלי הגבלה, מלבד אספקה לצוות כמובן, על כל צוללת מדגם זה משרתים 153 מלחים וקצינים. ארה"ב מחשיבה את הצוללת מסוג אוהיו כמערכת ההרתעה העיקרית שלה, בעיקר מול הדוב הרוסי שמתעורר מחדש.

משחתת מסוג Type 45

Type 45 (צילום: צבא בריטניה)
מזהה מטרות ממרחק 400 ק"מ. Type 45 | צילום: צבא בריטניה

משחתות מסוג זה של הצי הבריטי החלו להיכנס לשרות בשנת 2009, והן הגדולות ביותר בצבא בריטניה. אלו הן ספינת נ"מ באורך של 150 מטר עם מכ"ם שמסוגל לזהות מטרות ממרחק של 400 ק"מ ולשגר לעברן טילים מתקדמים מסוג אסטר 30. אחד היתרונות הגדולים שלה זה יכולת חמקנות (בינונית) בשל המבנה שלה. לספינה יכולת לחימה נגד צוללות ובנוסף יש עליה טילים מסוג הארפון - תותח 155 מ"מ - ותותחי פלנקס מהירים מונחי מכ"ם. מלבד כל זה יש לה מנחת מסוקים קטן ויכולת נשיאת של פלוגת מרינס. הצי הבריטי מתכנן להכניס 6 כאלה לשירות והראשונה הספיקה להשתתף בלחימה המשותפת עם צרפת נגד לוב.

Lcs2 החמקנית

ICS2 (צילום: צבא ארצות הברית)
יכולה לפעול בים סוער במיוחד. החמקנית החדשה של הצי האמריקני | צילום: צבא ארצות הברית

המילה האחרונה בלוחמה ימית שכמובן שייכת לצי ארה"ב. הספינות האלה שנכנסו לשרות משנת 2005 יכולות לשאת טילים נגד ספינות בעלי טווח של 100 ק"מ ובנוסף שני מל"טים חמקנים שעלו לאחרונה לכותרות באירן. כמו כן יש על סיפונה שני מסוקים בעלי יכולת לחימה נגד צוללות. ללא ספק היתרון הגדול שלה הוא בנייתה כספינה חמקנית מחומרים מודולריים והיכולת לפעול בים סוער במיוחד. אלו ספינות קלות עם צוות יחסית קטן - שמונה 40 מלחים - שמיועדות לפעול קרוב לחוף ומגיעות למהירות של יותר מ-90 קמ"ש. נכון להיום לא ידוע על פעילות מבצעית של ספינות אלו והן מוצבות כרגע בבסיס סן דייגו שבארה"ב.

>> מפלצות: כלי מלחמה רוסיים מרשימים במיוחד