מדריך טג"ח בצבא
זה הולך להיות הרבה יותר קל

עד היום, כשהיה צריך לטפס על בניין, היה צורך בחבלים וברתמות. כשזה מגיע לחיילים מדובר בלא מעט ציוד שצריך לשאת - ציוד שמצריך היערכות מראש ושהאיסוף שלו מהשטח מעכב את הכוחות בפרק זמן שיכול להיות יקר ומסוכן. בצבא ארצות הברית החליטו לפתור את הבעיה ולהעניק לחיילים יכולות וזריזות של שממית, ושוקדים על פיתוח פתרון קומפקטי וקל משקל: משטח טיפוס שיאפשר לחיילים לטפס על קירות אנכיים ואפילו כאלו עם שיפוע שלילי בלי חבלים, רתמות או ווים. במילים אחרות: הלוחמים יהפכו לאנשי עכביש.

המשטח החדש מעוצב כמו המבנה האנטומי של כפות הידיים של השממיות. הוא מורכב מחומר אלסטי ספוגי דביק שנצמד למשטח שעליו מטפסים, ומאפשר לעשות צעדים על הקיר כשכל מה שנושא את משקל הגוף של הלוחם הוא המשטח. החיילים יוכלו לקחת את המנשא עימם לכל מקום, להצמיד לקיר, ולטפס.

מי שעומד מאחורי הפיתוח המהפכני הם המדענים של DARPA , יחד עם חוקרים ממעבדות קמברידג' מסצ'וסטס דראפר. "השממית היא אחת מהחיות המטפסות המובילות בעולם החי, כך שזה היה טבעי ש-DARPA ישאפו השראה מהמבנה האנטומי שלה כדי להתגבר על אחד מהאתגרים שהכוחות האמריקאים מתמודדים איתם בלחימה בשטח האורבני", אמר מנהל הפרויקט מטעם DARPA לדיילי מייל. "כמו הרבה מהיכולות שמשרד ההגנה שואף להשיג, ראינו את הטיפוס האנכי כיכולת שהטבע כבר מצא לה פתרון".

טיפוס עם משטח שממית (צילום: DARPA)
100 קילו מטפסים על זכוכית בלי חבל. עולם חדש | צילום: DARPA

עוד בנושא:

הכירו את סכין הקומנדו החדשה של יחידת דובדבן
מרגמות, הדור הבא: הכירו את "חנית"
מכ"ם חדש יתריע מפני ירי רקטות על כוחות

האתגר של הצוות המפתח היה להבין את המנגנון הביולוגי שבאמצעותו השממית מטפסת ואז לפתח מנגנון זהה בעבר בני אדם שמטפסים. במחקר שהם ערכו, הם מצאו שבמפגש העור של השממית עם פני הקרקע שעליה היא מטפסת נוצרת תגובה כימית שיוצרת את הדבק שמשאיר אותה תלויה בגובה.

כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק של פז"ם?

כף רגל של שממית (צילום: DARPA)
הטבע כבר מצא את הדרך לעשות את זה | צילום: DARPA

המפתחים היו צריכים למצוא את הדרך לייצר חומר סינתטי שיחקה את אותה התגובה הכימית. באחרונה, הם הציגו ניסוי שבו אחד מהחוקרים אשר שוקל קרוב למאה קילו היה תלוי על קיר זכוכית בגובה שבעה מטרים באמצעות הכפפות המיוחדות.

"בראיה היסטורית, השגת נקודות גבוהות, תמיד הייתה יתרון מבצעי ללוחמים, אבל אמצעי הטיפוס לא תמיד היו פרקטיים. הפרויקט הנוכחי מתגבר על המכשולים האלו תוך שהוא מספק בטיחות מקסימלית ומענה גמיש לאלו שלוחמים בסביבה האורבנית", אומרים המפתחים. כמובן שיש להם עוד ניסויים ועבודת פיתוח לפניהם. אנחנו כבר מחכים ליום שבו נוכל לראות לוחמי חי"ר מבצעים אימוני ספיידרמן בצאלים.

>> חדש בצה"ל: משגר קל משקל לטילי גיל