חיילים, היכונו: הלבוש התחתון של העתיד יעשה יותר ממניעת שפשפת. מסתמן כי הוא יגן עליכם מפציעות, ישגיח על מצבם של האיברים החיוניים שלכם, ואפילו ישתמש באנרגיה שלכם לשלל מטרות. כל זאת, כמובן, במידה והפרויקט של חברת DARPA האמריקאית יצליח כמצופה. באיור שלפניכם סקיצה פרי מוחם של המפתחים, הצופים כיצד "רשת הלוחם" (Warrior Web) עשויה להיראות.

אילוסטרציה (צילום: האתר הרשמי)
"רשת הלוחם" של חברת DARPA. הלבוש התחתון של העתיד? | צילום: האתר הרשמי

המטרה: למנוע "פגיעות אכילס"

כרגע, הפרויקט עדיין נמצא בחיתוליו – כלומר, בשלב ה"בואו נצייר דמות בטייטס עם ריבועים בבטן". המטרה הסופית? "חליפה תומכת פעילה למחצה, סתגלנית, ניתנת להתאמה וכמעט שקופה", שיכולה "למתן פגיעות בשרירים ובשלד שנגרמות לחיילים בשל אירועים מבצעיים", כהגדרת DARPA. פגישת היכרות של חוקרים פוטנציאליים כבר נקבעה לאמצע החודש.

פגיעות בשרירים ובשלד – מונח כולל לכמעט כל פגיעה הכוללת כאב, החל במאמץ יתר וכלה בשברי מאמץ ובבעיות בפרקים – הן בעיה אמיתית בצבאות העולם. לפי מחקר שנערך ב-2010, 743,547 מקרים רפואיים מסוג זה, הקשורים לפציעות, אובחנו בקרב חיילים בצבא ארה"ב ב-2006. ב-2004, 44 אחוז מההרוגים של צבא ארה"ב איבדו את חייהם בשל פציעות לא מכוונות. "פגיעות האכילס" הללו הופכות את החיילים לאיטיים יותר ולפחות מפוקסים – מה שמעמיד אותם בסכנה רבה יותר.

מעלים פצוע למסוק (צילום: ויקיפדיה)
חיילי צבא ארה"ב מעלים פצוע למסוק. המספרים מצביעים על בעיה אמיתית | צילום: ויקיפדיה

הגברת הממשק בין הציוד לאנושי

איך "רשת הלוחם" אמורה למנוע את המקרים הללו? הגנה על הברכיים, למשל, היא רק ההתחלה. את זה אפשר להבין מדרישותיה של DARPA מהמומחים שהיא מחפשת לצורך הפיתוח: מומחים לתמיכה במפרקים ולשיכוך פגיעות בשרירים ובשלד, כמובן; מומחים לדינמיות פעילות החייל ולמשקל החיצוני שהוא נושא; מומחים לביומכניקה; מומחים להמרצה; מומחים להטענת ו"קצירת" אנרגיה; מומחים לכוונון מבנה דינמי; מומחים לסנסורים נוטים להסתגלות; מומחים לחומרים, בדים ומבנים להגברת הממשק בין הציוד לאנושי; ועוד ועוד.

לא מעט בשביל זוג תחתונים ארוכים. מה עוד הם עשויים לעשות? כבר הועלו לא מעט השערות; האם הם עשויים למנוע התלקחות, לרפא שברי מאמץ, או אולי להזרים ויטמין B-12 או אמפטמינים לתוך מחזור הדם, אפילו בשעת קרב? אין ספק שכל זה נשמע שאפתני במיוחד. מעניין גם לדעת האם חיילים יחשבו פעמיים על לבישת פריט ש"יקצור" את האנרגיה שלהם - אבל עד אז כנראה יש עוד זמן.

>> ואולי הפיתרון הוא החייל האוטומטי: רובוט שיכול להחליף בן אדם