הנשק הסודי של הפנטגון פוצץ (צילום: ap)
מענה לתכנית הטילים של סין? תיעוד הניסוי שנכשל | צילום: ap

ניסוי כושל. ארבע שניות בלבד אחרי ששוגר טיל העתיד הסודי של הפנטגון הוא התפוצץ במסתוריות ופגע באופן קשה במתקן השיגורים שבאלסקה. מלבד ניסוי מוצלח של המערכת לפני כשלוש שנים, ב-2011, כמעט שלא קיים מידע על הנשק הסודי. בכלי התקשורת מדווחים על מערכת טילים על קולית שתשמיד מטרות בכל נקודה על פני כדור הארץ "בטווח זמן של שעות".

לפחות על פי מה שפורסם בכלי התקשורת מדובר במערכת שעיקרה הוא טיל סודי שמכונה "נשק על-קולי מתקדם" (AHW). טיל זה יודע לעוף דרך האטמוספירה העליונה במהירות של "3,500 מייל לשעה או 5 מאך". בפעם הקודמת שבוצע ניסוי בטיל הוא שוגר מעל לאוקיינוס השקט ופגע ב"מטרה" הסמוכה לאיי מרשל, מרחק של כ-4,000 קילומטרים מאזור השיגור בהוואי.

על פי הדיילי מייל הבריטי הניסוי השני של הפנטגון בנשק העל קולי התנהל ביום שני בבוקר משדה ניסויים סודי השוכן סמוך לעיר קודיאק שבאלסקה. זמן קצר אחרי ההמראה החליטו המהנדסים ואנשי הפנטגון להשמיד את טיל כשהבחינו במדדים לא תקינים. "בשל האנומליה, הבדיקה הופסקה ליד כן השיגור זמן קצר אחרי ניסיון ההמראה וזאת כדי להבטיח את בטיחות הציבור", ציינו בפנטגון. הנשק הושמד זמן קצר אחרי ההמראה ונפל חזרה לשדה הניסויים. נפילה זו יצרה נזק קשה לשדה הניסויים, נזק שהפנטגון מסרב לחשוף אולם כאמור לאור עוצמת הפיצוץ נראה שהאתר יהיה מושבת בחודשים הקרובים. מי שצפה בפיצוץ האדיר היה הצלם סקוט וויט שגם תיעד את התקרית. ממרחק של 12 מייל הוא תיאר את הפיצוץ כ"פיצוץ חזק ומפחיד שלווה בתחושה של שריפה".

לפגוע בכל מקום, בכל זמן

הטיל העל קולי הוא חלק מתכנית שאפתנית של צבא ארה"ב שנועדה לאפשר לו לפגוע בכל נקודה על פני כדור הארץ בזמן קצר. הטיל שהתפוצץ השבוע נחשב לפלטפורמה אחת מני רבות של התכנית שאמורה בסופו של דבר לשלב מספר דגמים של טילים לשלל סוגי המטרות, כולם יכולים לעוף במהירות גובה ולטווחים גדולים. כמובן שנתונים מדויקים לא נמסרו לכלי התקשורת אולם "בכל מקום על פני כדור הארץ ובכל זמן", מסכם את הנושא בצורה הטובה ביותר. "זה קונספט שיאפשר למחלקת ההגנה לפגוע בכל מקום בעולם בפחות משעה", ציינו בפנטגון.

כמו כן מציינים אנליסטים בעולם שהמערכת הסודית של הפנטגון היא חלק ממרוץ חימוש עולמי בתחום ובעיקר מענה לתכניות הטילים של סין, צפון קוריאה ואיראן. הם אינם צופים שכישלון הניסוי יפגע בתכנית או יביא לסיום שלה, "זו משימה חשובה עם טכנולוגיה מבטיחה", אמר למייל הבריטי האנליסט אנתוני קרדמן. עוד ציין כי מערכת כזו "תרתיע מדינות פחות מפותחות בתחום כמו איראן וצפון קוריאה".

אנליסטים אחרים ציינו שהפנטגון לא פרסם מעולם על מטרת התכנית ועל מי היא אמורה לאיים. אולם ציינו שהיא תהיה יעילה גם נגד מטרות טרור הפזורות בעולם. די אם נזכיר את טיל הטומהוק שפותח במקור כטיל לצוללות הגרעיניות של ארה"ב, ובעשורים האחרונים הפך להיות הנשק המועדף על האמריקאים כשתקפו בסיסי טרור באפריקה ובמזרח התיכון. 

>> מפת הטרור העולמית