מלבד פיגועי התופת במרכזי הערים, אחד האיומים הגדולים ביותר של האינתיפאדה השנייה היה ירי צלפים. במשך חודשים ארוכים, שכונות שלמות בעוטף ירושלים, נוסעים בכבישי יהודה ושומרון וחיילים בעמדות שמירה, בסיורים ובפעילויות בתוככי הערים, היו נתונים לאיום ירי צלפים אשר ברובו נותר ללא מענה: קשה לאתר את מיקום הצלפים וקשה מאוד לתת לזה מכה מונעת. במהלך מבצע חומת מגן, שחרוט כאחד המוצלחים ביותר בתולדות המדינה, ירי הצלפים היה נקודת התורפה של הכוחות.

במבצע צוק איתן הסיפור היה שונה לגמרי, זאת הודות ל-spotlite – מערכת לאיתור מיקום צלפים אשר פותחה על ידי רפאל לאחר מבצע חומת מגן. המערכת מבצעית כבר כמה שנים ומגנה על חיי לוחמים בשדה הקרב. אלו מקבלים אינדיקציה על מיקום האיום ויודעים באיזה אופן להיזהר וכיצד לנטרל את האיום. המערכת, כך מסבירים ברפאל, יודעת להתחבר לכל ממשק שמסוגל לנטרל צלפים – בין אם מדובר במערכות לוחמה אלקטרונית, דרך ממסד נתונים שמועבר לצלף וכלה בממשק נתונים שמועבר לטייס שמלווה פעילות קרקעית מהאוויר.

spotlite  (עיבוד: האתר הרשמי)
נותנת מענה גם לשמירה על גזרה ספציפית, וגם לשמירה על כוח נייד. spotlite | עיבוד: האתר הרשמי

"היא מזהה תוך פחות משניה את המיקום של הצלף ואת הטווח ונותנת קואורדינטות", מסביר אורן, מנהל השיווק והפיתוח העסקי בחברת רפאל. "זאת מערכת שעובדת על טכנולוגיה אלקטרו אופטית". לדבריו, כל המערכות שפעלו בעבר בשוק התבססו על אינדיקציה אקוסטית אשר נתנה מענה לא מספיק מדויק. "הדיוק הוא חשוב. אם אומרים לך שאתה צריך לנטרל איום שנמצא במבנה מסוים בקומה השלישית בחלון הימני, אם בטעות נטרלת משהו שבחלון השמאלי, אתה עלול להיות בצרות צרורות", הוא ממחיש. "לכן, יצרנו מערכת אלקטרו אופטית. היא נותנת מענה הרבה יותר מהיר ועל כל כיווני הירי, לא רק ירי עליך והטווחים הם כטווח האיום". לדברי אורן אם הצלף יכול לפגוע בך, אז המערכת תוכל לגלות את המיקום המדויק שלו בתוך שניה.

נכון להיום, המערכת משווקת בשתי גרסאות – נייחת וניידת. המערכת הנייחת ניתנת לפרישה על מרחב או גזרה מסוימת כדי להגן על הכוחות בגזרה מירי צלפים, כאשר אחוזי הגילוי שלה עומדים על 95 אחוזים. זו משמשת כיום ברחבי הגלובוס להגנה על מחנות צבא ומתקנים אסטרטגיים. היכולת שלה הוא לתת גילוי בכיוון אחד, בשני כיוונים או ברמה ההיקפית של המתחם כולו. המערכת הניידת ניתנת לנשיאה על ידי הלוחם בשטח בשעת לחימה, וזו יכולה לתת אינדיקציה לכוח בזמן אמת על מי שצופה עליהם ומתכוון לירות עליהם בכל טווח שבו צליפה היא אפשרית. "בצוק איתן, היו מספר יחידות צה"ליות שהשתמשו במערכת. המפקדים בשטח ביקשו עוד ועוד כאלו, אבל בשלב מסוים כבר לא היה לנו מה לספק", הוא מספר. הראשונים שקיבלו את המערכת לשימוש מבצעי, היו לוחמי המארינס ושדה הקרב הראשון שבו הם השתמשו בה היה באפגניסטן.

המערכת יודעת להעניק הגנה גם לכוחות שנמצאים בים?
"בהחלט. היא יודעת לתת מענה לכוחות נייחים וגם לכוחות שבתנועה, היא מתיישבת על רק"ם. המערכת למעשה ממזערת לכל הכוחות את הערפל שכרוך בשדה הקרב".

אלו עוד שיפורים צפויים בביצועים של המערכת?
"בביצועים של המערכת לא צפויים שיפורים או שדרוגים. התחושה שלנו לגבי המערכת הזו ברפאל היא שהמערכת הזו היא למעשה קצה היכולת הטכנולוגית בתחום. אנחנו כן עובדים עכשיו על זה שהמערכת תהיה יותר קל לתפעול ושתדע להתממשק עם כל מערכת חקירה שיש ללקוח".

ברפאל גאים מאוד במערכת ומהביצועים שלה. לדברי בכיר בחברה, היא "משלימה את מעטפת ההגנה שמערכת מעיל רוח נותנת ללוחמי השריון - ומצילה חיי לוחמים רבים בשדה הקרב". 

>> גאווה ישראלית: הפיתוח שלא משאיר סיכוי לקומנדו הימי של חמאס