המנשא האנושי (צילום: מייקל אלוורז- פררה,  יחסי ציבור )
שתי הידיים נשארות חופשיות להמשך הלחימה | צילום: מייקל אלוורז- פררה, יחסי ציבור

כל חייל בצה"ל מכיר את התרגולת בסוף תרגיל שטח: "סחיבת פצועים אחד על אחד עד לנקודת האיסוף, זוז!". התרגולת פשוטה - תופסים את היד של הפצוע, מניפים אותו על הכתף וכך סוחבים אותו עד לאזור בו מטפלים בפצועים. פשוט, אך לא באמת נוח, ולא מאוד יעיל מבחינת לחימה. כאשר אתה סוחב פצוע בשיטת אחד על אחד אתה מאבד את השימוש לפחות ביד אחת, כך שאתה לא יכול להגן על עצמך או להילחם במקרה ועולה הצורך.

חברת אג'ילייט מערכות השיקה בתחילת 2012 מוצר פשוט אך חדשני בתחום סחיבת הפצועים: Injured Personnel Carrier, או בקיצור IPC. מדובר ברתמות במשקל 350 גרם המתקפלות לאורך של 25 סנטימטר, אותן ניתן לחבר מצד אחד לפצוע ומצד שני לחייל הסוחב. כדי להרים את הפצוע החייל הסוחב נשכב עליו על הגב, מחבר את הרתמות ואז מסתובב ומרים אותו, כאשר שתי ידיו נשארות חופשיות.

"פונים אלינו מכל העולם"

המנשא האנושי (צילום: מייקל אלוורז- פררה,  יחסי ציבור )
הרתמות שוקלות 350 גרם ומתקפלות לאורך 25 סנטימטר | צילום: מייקל אלוורז- פררה, יחסי ציבור

"כל אדם אשר נשא או נישא בשיטת ה"אחד על אחד" יודע שזה לחלוטין לא נוח ולא יעיל", אמר סא"ל במיל' ד"ר אריק סיטון, לשעבר מפקד כוחות חילוץ ביחידת החילוץ וההצלה האווירית 669. "ה- IPC מעניק יכולת תמרון מלאה, תוך שהפצוע מחובר באופן בטוח לגב המחלץ ומאפשר לו שימוש מלא בידיו ורגליו".

המנשא, שעולה 95 דולר ליחידה וקיים בשוק מספר חודשים בודדים, כבר זוהה כיעיל ביותר על ידי יחידות שונות בעולם. "פונים אלינו מכל העולם לגבי המוצר הזה", סיפר לפז"ם אלי אייזקסון, אחראי על פיתוח האסטרטגי ושותף בחברת אג'ילייט. "המארינס האמריקאי עושים בו שימוש, כמו גם יחידות צבא באוסטרליה, כוחות מיוחדים בבריטניה וסינגפור, כוחות חילוץ והצלה בקנדה וכמובן שגם יחידות מיוחדות בצה"ל ובמשטרת ישראל. בנוסף, גם מטיילים מכל העולם קונים את זה".

צפו בסרטון של המוצר שהופך להיות פריט שימושי מאוד בצבאות העולם:

>> נחשף: העב"ם המסתורי הוא בעצם מטוס חמקן סודי