"המפכ"ל עושה את תפקידו". אלשיך (צילום: חדשות 2)
המפכ"ל הנכנס, רוני אלשיך | צילום: חדשות 2

מפכ"ל המשטרה החדש, רנ"צ רוני אלשיך, מינה בתחילת השבוע שורה של מפקדים חדשים לאגפים ולמחוזות המשטרה. מדובר בסגל הפיקוד הבכיר של המשטרה (ספ"כ) אם תרצו, המקבילים של המשטרה למטכ"ל של צה"ל. בחינה של הסגל החדש שיקיף את אלשיך חושפת סגל לוחמני במיוחד: אנשים שצמחו בימ"מ, טייסים של חיל האוויר, אנשי שב"כ ואחרים. אם תרצו, זוהי נבחרת החלומות של המפכ"ל החדש שאמורה להצעיד את המשטרה קדימה. בין היתר בזכות הסגל הזה, יש כבר מי שמסתכל לעבר העתיד ומבטיח משטרה אחרת, טובה הרבה יותר.

חדשים בשורות המשטרה

תא"ל במיל' צבי (צביקי) טסלר גויס בדרגת ניצב וימונה לראש אגף תכנון וארגון: למשטרה מגיע הניצב החדש אחרי שירות ארוך כטייס בחיל האוויר וקצין בכיר בפיקוד העורף. הוא התגייס לקורס טיס ב-1982 ולאחר מכן היה טייס של מסוקי אנפה ויסעור. טסלר השתתף במבצעים רבים שעד היום אסורים לפרסום ובנוסף, בפעולות חילוץ רבות של חיילי צה"ל שבאותם ימים שהו בדרום לבנון. הוא פיקד על טייסת היסעורים 118 בבסיס תל נוף ולאחר מכן פיקד על טייסת 193, לשם הגיע אחרי שמפקד הטייסת נהרג בתאונת אימונים כשהמסוק שלו התרסק לים. טסלר שיקם את הטייסת והצעיד אותה קדימה.

ניצב טסלר (צילום: משטרת ישראל)
תא"ל במיל' צבי (צביקי) טסלר | צילום: משטרת ישראל

אחרי עוד מספר תפקידים בחיל האוויר, הוא עשה מעבר לא טבעי לפיקוד העורף, שם פיקד על מחוז דן במקביל לתפקידו כמפקד קורס מג"דים, כשבתפקידו האחרון שימש כרמ"ט הפיקוד. כאיש חיל האוויר, הוא נחשב לבן אדם של ארגון וסדר, ביצועיסט של ממש וזה ללא ספק האדם המתאים לאגף עליו יפקד.

לתפקיד ראש אגף לוגיסטיקה ימונה ב' מהשב"כ אשר יגויס למשטרת ישראל בדרגת ניצב: עוד אדם שמוגדר כביצועיסט שיודע "להזיז הרים", כפי שמספרים עליו בשב"כ. מכיוון שהוא עדיין מוגדר כאיש שב"כ שמו אסור לפרסום וכך גם כל הפרטים עליו. כאשר זה יותר לפרסום, "תגלו בן אדם שעשה דברים מטורפים למדינה", אמר לנו גורם ביטחוני.

מינויים חדשים

מפקד מחוז ש"י, תת ניצב משה ברקת שהועלה לניצב: ברקת הוא אחד מהקצינים הכי אלמוניים בפיקוד החדש, וזאת למרות שהוא שירת במקומות הכי רגישים וחמים. ברקת כיום משמש כמזכיר המשרד לבט"פ, והוא התגייס למשטרה בתחילת שנות ה-90. אחרי קורס קצינים היה מפקד הימ"ק, היחידה למקומות קדושים שאחראית על הר הבית והכותל. מדובר באחד מהתפקידים הכי רגישים במשטרת ישראל, שם נהוג להציב שם קצינים שקולים - "אנשים רגועים שיודעים לחשוב בגדול", משום שכל תקלה שם, יכולה להשפיע על כל המדינה.

בין יתר תפקידיו במשטרה, היה ברקת ראש חטיבת שיטור וקהילה ומפקד מרחב דוד בירושלים, כאמור, מרחב מאוד רגיש ונפיץ. מלבד זאת, הוא היה עוזר המפכ"ל וראש מדור מבצעים. ברקת, בעל תואר ראשון בלימודי אסלאם ומזרח תיכון ותואר שני בקרימינולוגיה, עלה לדרגת ניצב ויפקד על מחוז ש"י, שוב, מחוז הנחשב לרגיש ונפיץ במיוחד.

ניצב משה ברקת (צילום: משטרת ישראל)
ניצב משה ברקת | צילום: משטרת ישראל

תנ"צ אלון אסור הועלה לדרגת ניצב וימונה למפקד מחוז צפון: לאסור בן ה-51 יש ניסיון ארוך שנים במשטרה, אליה הוא התגייס בשנת 1995. את דרכו במשטרה הוא החל בימ"ר שרון, יחידה שמורכבת מאנשי מודיעין, בלשים וחוקרים, ואחראית על מקרי פשיעה חמורה. בהמשך דרכו, אסור הדריך בקורס קצינים של המשטרה, היה ראש מחלקת חקירות של תחנת נתניה ומתוקף תפקידו, הכיר מקרוב את משפחת אבוטבול, אחת המשפחות המוכרות בעולם הפשע הישראלי וכן גם אחרות. הוא פיקד על שתי תחנות משטרה - פתח תקווה וראש העין, והיה קצין אג"מ של מחוז מרכז. אסור ריכז את פרויקט הקמת מרכז ההדרכה החדש של המשטרה בבית שמש, ולאחר מכן פיקד על המכללה. מדובר בקצין משטרה שבניגוד לרוב אנשי הפיקוד הבכיר, כפי שתראו בהמשך, צמח מלמטה ונחשב לקצין מצטיין ומומחה בתחום החקירות והבילוש. מפקד מחוז צפון החדש נחשב גם לביצועיסט שיודע להזיז פרויקטים ו"לשנות סדרי עולם", כפי שהגדירו זאת גורמים במשטרה, דבר שהוכיח את עצמו במעבר של המרכז ללימודי משטרה מהקריות לבית שמש וכן בתפקידים נוספים בהם כיהן.

אלון אסור מקבל דרגת ניצב (צילום: משטרת ישראל)
הכיר מקרוב את משפחות הפשע. אלון אסור מקבל דרגת ניצב | צילום: משטרת ישראל

תנ"צ יעקב (קובי) שבתאי הועלה לדרגת ניצב וימונה למפקד משמר הגבול: מפקד משמר הגבול החדש הוא יליד אשקלון שהחל את שירותו כלוחם בימ"מ אחרי שירות בצנחנים. במסגרת היחידה ללוחמה בטרור, הוא יצא לקורס קצינים אחריו פיקד על צוות ועשה עוד מספר תפקידי פיקוד בימ"מ. שבתאי היה גם מפקד של יחידת המסתערבים ברצועת עזה, הוא נפצע כמה פעמים בהיתקלויות עם מחבלים והוא בין הבודדים במשטרה שנושאים שני עיטורים גבוהים. את עיטור המופת של משטרת ישראל, קיבל אחרי שנפגע נפצע מירי כשחילץ אזרח שנקלע לפרעות שהיו במחסום ארז בשנת 1994.

את עיטור האומץ הוא קיבל כאשר היה קצין האג"מ של מג"ב צפון, אז ניהל מרדף אחרי חוליית מחבלים שחדרה ליישוב גדיש ורצחה את סייר הביטחון, פעולה בה נפגע מירי, אבל המשיך לתפקד. הוא היה מפקד תחנת עירון, פיקד על מרחב שומרון ולאחר מכן על מרחב שרון. במשטרה מגדירים את מפקד מג"ב החדש כ"קצין מקצוען שיודע להיות רך ורגיש כשצריך, ולשים סכין בין השנייה כשזה נדרש".

שבתאי מקבל ניצב (צילום: משטרת ישראל)
תנ"צ יעקב (קובי) שבתאי מקבל ניצב | צילום: משטרת ישראל

ראש אגף מבצעים, ניצב אלון לבבי: ראש האגף החדש עשה את שירותו הצבאי כטייס מסוקי קרב בחיל האוויר והשתתף בתקיפות רבות בדרום לבנון ובגיחות סיוע לכוחות הקרקע. לבבי עבר למשטרה בתחילת שנות ה-90 והוא מהמקימים של היחידה האווירית של משטרת ישראל. הוא עשה מסלול לא שגרתי במסגרת המשטרה, ואחרי תשע שנים ביחידה האווירית הוא עבר לפקד על מדור מבצעים במטה היחידות המיוחדות. לאחר מכן, מונה לסגן מפקד יחידת המשא ומתן המשטרתית.

לבבי הוא מסוג הקצינים שמסומנים כבר בשלב מוקדם כמועמדים לתפקיד המפכ"ל, וככזה, הבין שעליו לעשות תפקידי משטרה קלאסיים. הוא עבר לפקד על תחנת המשטרה ברחובות, ובין השאר התקדם כמפקד מרחב לכיש, דובר המשטרה, סגן מפקד מחוז דרום וסגן מפקד מחוז מרכז. כאיש חיל האוויר, לבבי נחשב אדם של סדר וארגון ויש שאומרים שהוא הולך בדרכו של יעקב טרנר, שגם הוא היה טייס חיל האוויר שהתקדם עד לתפקיד המפכ"ל.

אלון לבבי משטרת ישראל (צילום: משטרת ישראל)
טייס מסוקי קרב בחיל האוויר לשעבר - ראש אגף מבצעים, ניצב אלון לבבי | צילום: משטרת ישראל

מפקד מחוז ירושלים, ניצב יורם הלוי: מי שהיה עד היום מפקד המחוז הדרומי, החל את השירות שלו בימ"מ, לשם הגיע אחרי שירות בצנחנים במהלכו השתתף במלחמת לבנון הראשונה. במסגרת הימ"מ, יצא לקורס קצינים ואחריו פיקד על צוות. במסגרת השירות שלו בימ"מ, נפצע בהיתקלות עם מחבלים, מה שלא מנע ממנו לחזור לשירות ולהתקדם בסולם הדרגות. הוא היה כקצין אג"ם של הימ"מ כשנחשון וקסמן ז"ל נחטף, ועזב את היחידה אחרי שסיירת מטכ"ל נבחרו לבצע את הפעולה. הלוי עבר לפקד על יחידת המסתערבים ולאחר מכן פיקד על יחידת הגדעונים. בזמן האינתיפאדה השנייה, עבר לפקד על ימ"ר ירושלים ומשם עבר למרחב דוד, המרחב שנחשב לאחד הרגישים במשטרה שאחראי על העיר העתיקה, הר הבית והכותל. אחרי כמה תפקידים נוספים, הוא סגר מעגל כשמונה למפקד הימ"מ וגם למפקד יחידת להב 433. לאחר מכן, הלוי מונה למפקד אגף קהילה ומשמר אזרחי, פיקד על מג"ב ובתפקידו האחרון היה מפקד מחוז דרום. גם הוא נחשב למתמודד על תפקיד המפכ"ל בקדנציה הבאה. אנחנו בפז"ם פגשנו אותו כשניהל באופן אישי את המרדף אחרי המחבל בקרית גת, כשכבר בתחילת המצוד הבטיח ש"אני מביא אותו", הבטחה אמיצה שקוימה.

יורם הלוי (צילום: משטרת ישראל)
ניצב יורם הלוי | צילום: משטרת ישראל

מפקד מחוז דרום, ניצב דוד ביתן: מפקד מחוז דרום החדש הגיע למשטרה אחרי שירות כקצין בצנחנים, כולל תפקיד בבה"ד 1 ופיקוד על פלוגה. הוא בין הבודדים בספ"כ החדש שהחל את שירותו מלמטה, בין השאר כמפקד המשמר האזרחי במספר מוקדים בדרום. אין ספק שהוא מכיר את מחוז דרום בצורה הטובה ביותר, זאת משום שהיה מפקדה הראשון של תחנת המשטרה בנתיבות, מפקד התחנה באופקים, קצין באגף התנועה ולאחר מכן גם באגף קהילה ומשטרה במחוז הדרומי. בזמן ההתנתקות מעזה, היה ביתן אחראי על ההדברות עם המתיישבים ובהמשך פיקד על גם מרחב לכיש במחוז הדרומי, תפקיד אותו מילא בזמן מבצע עופרת יצוקה. הוא היה סגן מפקד מחוז דרום, ובגדול, ניתן להגיד עליו שהוא איש הדרום בכל רמ"ח איבריו. חוץ מזה מדובר במשפטן, שזה תמיד טוב בעבודה של המשטרה.

ניצב דוד ביתן (צילום: משטרת ישראל)
ניצב דוד ביתן | צילום: משטרת ישראל

מפקד מחוז חוף, ניצב עמוס יעקב: את השירות הצבאי שלו עשה יעקב בחטיבת גולני, במסגרתו השתתף במלחמת לבנון הראשונה ויצא לקורס קצינים. בהמשך, עבר לחטיבת גבעתי, שם היה מפקד פלוגה. את השירות שלו הוא החל במשמר הגבול, שם שירת כמפקד מחלקה ומפקד פלוגה ובהמשך כקצין אג"ם במג"ב עזה. יעקב התקדם בסולם הדרגות במסגרת מג"ב והיה בין היתר מפקד מרחב התפר, מפקד מג"ב צפון ומג"ב ירושלים. לאחר מכן, עבר למשטרה הכחולה כמפקד מחוז ש"י. יעקב השתתף לצדו של הניצב החדש קובי שבתאי בהיתקלות עם חוליית המחבלים שחדרה ליישוב גדיש, וקיבל גם הוא את עיטור האומץ. בתפקידו האחרון היה מפקד משמר הגבול, שאת לוחמיו הוביל בהתמודדות הלא פשוטה עם גל הטרור הנוכחי.

עמוס יעקב (צילום: ויקיפדיה)
עמוס יעקב. הוביל את מג"ב בגל הטרור הנוכחי | צילום: ויקיפדיה

מפקד מחוז תל אביב, ניצב משה (צ'יקו) אדרי: אדרי הגיע למשטרת ישראל אחרי שירות כקצין בסיירת גולני, שם התקדם עד לתפקיד סגן מפקד היחידה. במהלך שירותו, השתתף גם במבצע כחול וחום לצד שייטת 13. את דרכו במשטרה הוא החל ביחידת הגדעונים והיה קצין המבצעים שלה. אחרי שעבר למשטרה הכחולה, אדרי שירת בתפקידי פיקוד שאת רובם עשה במקומות שנחשבים לקשים ורוויים בפשיעה לאומנית: הוא היה מפקד תחנת המשטרה בטייבה ומפקד יחידת אתג"ר, שאחראית על טיפול הפשיעה בכל הקשור לגניבות רכב.

ניצב משה אדרי (צילום: משטרת ישראל)
ניצב משה אדרי | צילום: משטרת ישראל

הסמפכ"ל, ניצב זוהר דביר: דביר החל את שירותו בימ"מ והוא יהיה סגנו של אלשיך, מה שאומר שיש סיכוי טוב שיחליף אותו בעוד ארבע שנים. למרות שהוא איש ימ"מ, הוא מכונה במשטרה "הגולנצ'יק", המקום בו עשה את שירותו הצבאי עד לתפקיד סמג"ד. הוא השתחרר מצה"ל בדרגת רס"ן, הספיק לעבוד כקב"ט תעופה בתחנת פרנקפורט בגרמניה ובשנת 1999 התגייס לימ"מ היישר לתפקיד מפקד פלגת לוחמים. ניצב דביר התקדם במסגרת היחידה בסולם הדרגות עד לתפקיד של מפקד היחידה, עליה פיקד בתקופת האינתיפאדה השנייה, תקופה בה לוחמי הימ"מ חיסלו למעלה ממאה מחבלים ועצרו מאות. כל זה קורה במקביל למעצרים של גורמים פליליים, במה שמוגדר כ"מעצר חם בעל סיכון גבוה". כשהיה מפקד הימ"מ, דביר נסע לנחם את משפחתו של רפ"ק דרור שושן ז"ל, סגן מפקד פלגת הלוחמים ביחידה שנהרג בתאונת דרכים בתל אביב ובדרך הבחין במכונית שהתהפכה. הוא יצא מיד וחילץ את הנהג, אולם נפגע קשה ממשאית חולפת. למרות הפציעה הקשה שלוותה בהליך שיקום ארוך, הוא חזר לפקד על הימ"מ, כולל בתקופת מלחמת לבנון השנייה. בהמשך, היה דביר מפקד מרחב, סגן מפקד מחוז וראש אגף תמיכה לוגיסטית. בתפקידו האחרון, פיקד על מחוז צפון של המשטרה ובמקביל על מחוז חוף.

הוא פיקד על תחנת כפר סבא והיה מפקד מרחב יפתח וגם ירקון. תחת השר יצחק אהרונוביץ', הוא שירת כמזכיר הביטחוני, תפקיד שאחריו קיבל את דרגת הניצב ומונה לראש אגף התנועה. חשוב לציין שגרף ההרוגים בתאונות דרכים ירד בתקופתו של דביר - אמנם מדובר בעבודת צוות המשלבת מספר משרדים, אבל דביר יש קרדיט גדול בדבר. תפקידו האחרון היה מפקד מחוז ירושלים, אליו נכנס בתקופה של פיגועים שנמשכת למעשה עד היום.

ניצב זוהר דביר (צילום: ויקיפדיה)
ניצב זוהר דביר | צילום: ויקיפדיה

ממשיכים בתפקידם

מפקד מחוז מרכז, ניצב מוטי כהן: כהן הוא עוד אחד מהבודדים שצמחו מלמטה, למרות הייחוס המשפחתי המרשים – אחיו, דודי, היה מפכ"ל המשטרה. את השירות הצבאי שלו עשה בחטיבת גולני והתקדם שם עד לדרגת סרן ותפקיד מפקד פלוגה. למשטרה הוא התגייס בסוף שנות ה-80 לתחום הסיור, היה מפקד יחידת סיור ולאחר מכן קצין מבצעים במחוז תל אביב, שנחשב לבית של כהן. הוא פיקד על מרחב יפתח ומרחב ירקון, ובשנת 2013 מונה לסגן מפקד המחוז. למרות הקרבה המשפחתית למפכ"ל עבר, הוא קיבל את דרגת הניצב שלו רק בשנת 2014, ויש שאומרים שדווקא הקשר המשפחתי הזה היה לו לרועץ.

מוטי כהן  (צילום: צילום חדשות 2)
הקשר המשפחתי. מוטי כהן | צילום: צילום חדשות 2

ראש אגף התנועה, ניצב ירון בארי: בצעד אמיץ במיוחד ובגיבוי מרשים לפקוד, החליט מפכ"ל המשטרה שניצב בארי ימשיך בתפקידו כמפקד אגף התנועה. גורמים במשטרה אומרים שמפכ"ל המשטרה לא נתן ל"רעש התקשורתי" שנוצר אחרי שניצב בארי נחשד ונחקר בפרשת רונאל פישר להפריע לעובדות, ועל כן ההחלטה. בארי, כמו רוב אנשי הספ"כ לא החל את דרכו במשטרה. הוא התגייס לצבא כלוחם בשריון בשנת 1991 ולאחר מכן עבר לחיל השלישות, שם התקדם עד לדרגת אלוף משנה. לאחר מכן, מונה לראש מחלקת פרט באגף כוח האדם, ובהמשך עלה לדרגת תת אלוף כשמונה לראש חטיבת כוח האדם בזרוע היבשה. למשטרת ישראל הוא גויס בשנת 2011, כאשר מונה לראש אגף משאבי אנוש בדרגת ניצב. מאז פברואר 2015 הוא משמש כראש אגף התנועה במשטרה.

ניצב ירון בארי (צילום: משטרת ישראל)
ניצב ירון בארי | צילום: משטרת ישראל

ראש אגף חקירות, ניצב מני יצחקי: מי שנחשב לאחד החוקרים הכי טובים שצמחו במשטרת ישראל ולאימה של בכירי השלטון שנתפס על שחיתות, עשה את שירותו הצבאי במסגרת חיל התותחנים, לשם הגיע אחרי תקופה קצרה בקורס טיס. עוד לפני שהתגייס למשטרה הוא הספיק להקים עסק לטיולי ג'יפים בסיני, עסק אותו נטש לטובת יחידת העיקוב של ירושלים, זו שמוכרת בשם "הסמויה". שוטרי היחידה יודעים להסוות את עצמם בכל מקום ולעקוב אחרי אנשים כאילו היו צל שלהם, ויצחקי התגלה כמומחה של ממש בכל הקשור לזה, מה שהביא אותו לפיקוד על הסמויה ועל עוד כמה יחידות "סמויות" במחוז דרום. בהמשך, הוא עלה בסולם הדרגות כשהוא משרת בימ"רים של ירושלים, מרכז ותל אביב. בשנת 2007 מונה לראש חטיבת המודיעין באגף החקירות והמודיעין, ובשלב הזה פחות או יותר גילו "שהוא לא רואה בעיניים" - גם כשנמצא מולו שר בכיר, עבריין כבד או כל גורם משמעותי אחר. יצחקי היה גם מפקד יחידת להב 433 וכאמור ראש אגף החקירות והמודיעין, וככזה הוא אחראי על פיצוח הפרשיות הכי גדולות שהתגלו במדינה, מהסוג שפותח מהדורות חדשות לאורך הרבה יותר מיום אחד.

מפקד להב 433, ניצב רוני ריטמן: עוד אדם שקשור להחלטה אמיצה של המפכ"ל החדש הוא מי שמפקד על להב 433, המכונה ה-FBI הישראלי. רנ"צ אלשיך הבין שריטמן נקי מכל מה שיוחס לו, ולצד זה, הבין גם שריטמן הוא אחד מאנשי החקירות והמודיעין הכי טובים שהיו למשטרה. על הקבלה שריטמן הגיש לציבור נמצאים כמעט כל ראשי משפחות הפשע שנמצאים כיום בכלא, ולא רק הם, גם החיילים שלהם. בוואקום שנוצר יש מי שמנסה למלא את החלל, וריטמן הוא ללא ספק, האיש שימנע מהם לעשות זאת.

בצבא הוא שירת בחיל ההנדסה הקרבית, ולמשטרה הוא התגייס בסוף שנות ה-80. כמעט כל התפקידים שלו היו במסגרת של חקירות ומודיעין: הוא התחיל כחוקר במפלג התשאול וקצין ביחידה המרכזית של מחוז תל אביב, ובין השאר היה קצין החקירות של יחידת אתגר ומי שניהל את החקירות בסחר בנשים בתקופה שהן יובאו ממדינות חבר העמים. תופעה זו כמעט שנעלמה מהנוף הישראלי, בין השאר בזכות ריטמן. הוא פיקד על זרוע ביחב"ל, היה מפקד ימ"ר מרכז ומפקד היחב"ל. ריטמן גם פיקד על חטיבת המודיעין של המשטרה, ומאז אוגוסט 2014 הוא מפקד על יחידת להב 433.

ניצב ריטמן פורש מלהב 433 (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
ימשיך בתפקידו. ניצב רוני ריטמן | צילום: חטיבת דובר המשטרה

ראש אגף משאבי אנוש, ניצב גילה גזיאל: גזיאל התגייסה למשטרה בשנת 1987. היא מכירה היטב את אגף משאבי אנוש של המשטרה, שם עשתה את רוב השירות שלה. בין היתר, הייתה ראש מדור פרישה ונפגעים, ובמג"ב הייתה ראש מחלקת משאבי אנוש. היא פיקדה על לשכת הגיוס המרכזית וניהלה את מדור קידום ושיבוץ קצינים. בהמשך, מונתה גזיאל לראש מחלקת פרט באגף, הייתה סגנית ראש האגף ומאז פברואר 2015 היא המפקדת של האגף.

ניצב גילה גזיאל (צילום: משטרת ישראל)
עשתה היסטוריה. ניצב גילה גזיאל | צילום: משטרת ישראל