להב 433 (צילום: עודד קרני)
יוזמה של השר לביטחון הפנים לשעבר, אבי דיכטר. בניין להב 433 | צילום: עודד קרני

כשהוחלט לחקור את ראש הממשלה בנימין נתניהו, היה ברור שהמשימה תוטל על שוטרי יחידת להב 433, "ה-FBI הישראלית" כפי שהם מכונים. שלוש דמויות מרכזיות חקרו את נתניהו תחת פיקוחו של ראש אגף החקירות והמודיעין, ניצב מני יצחקי: ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה, תת ניצב כורש ברנור; ראש חטיבת החקירות באח"מ, תת ניצב ערן קמין; וסגן ניצב שלמה (מומי) משולם מהיחידה הארצית לחקירות (יאח"ה).

אלה האנשים שנמצאים בחזית. מאחוריהם פועלים עשרות חוקרים, משפטנים, אפילו דסקאים ובלשים משאר הזרועות והיחידות של להב, שאחראים על איסוף וניתוח החומרים. בו בזמן, אותם אנשים פועלים בתיקים של פשיעה מאורגנת, סחר בסמים או אמל"ח ואפילו סיכול פעולות טרור. על כל זה מנצח מפקד להב 433, ניצב רוני ריטמן.

יחידת להב 433 מורכבת ממספר יחידות ותת-יחידות. כל אחת מהן אחראית על חלק אחר שמרכיב את מכלול התפקידים למלחמה בפשיעה החמורה בישראל. הנה כל מה שמותר לספר.

הדור האבוד של משפחות הפשע

להב 433 היא יוזמה של השר לביטחון הפנים לשעבר, אבי דיכטר, ומי שהיה ראש אגף החקירות ולימים מפכ"ל המשטרה, יוחנן דנינו. היחידה הוקמה בשנת 2008 בפיקודו של ניצב בדימוס יואב סגלוביץ' תחת אגף החקירות והמודיעין של המשטרה. בעצם היה כאן איחוד של מספר יחידות ארציות: במקום מספר יחידות שפועלות כל אחת בתחום שלה, נוצר גוף שמאגד את כולן ומשלב אותן לאגרוף אחד. במקום להתחרות האחת השנייה, הן למדו לעבוד בשיתוף פעולה, ולא פחות חשוב, למדו לדבר בשפה משותפת.

האסיר רוזנשטיין (צילום: חדשות 2)
העבריין זאב רוזנשטיין. בעבר נעזרו אנשי המשטרה באנשי החוק האמריקאים כדי להעלים עבריינים מהרחוב | צילום: חדשות 2

מהיחידה הארצית לחקירות הונאה ועד היחידה לחקירות בינלאומיות, כל אחת הביאה ללהב את הייחוד שלה. את ארגוני הפשיעה למשל תקפו היחידות במשולב - אספו מודיעין, ערכו מעקבים והלכו בעקבות הכסף. לצד אלו פועלות בלהב היחידה לפשיעה כלכלית, היחידה לאיתור גניבות כלי רכב ויחידת 33, "הגדעונים", הקומנדו של להב. מכאן גם שמה של היחידה: 4 יחידות פלוס יחידה חמישית, הגדעונים, שתרמה את המספר 33.

לא פחות מ-1,500 שוטרים משרתים ביחידה, סד"כ לא קטן במונחים של משטרת ישראל. "היחידה תוביל מאבק כלל מערכתי לצמצום תופעות הפשיעה החמורה הארצית, הבין-לאומית והשחיתות הציבורית, ומאבק נחוש בארגוני הפשיעה במטרה להגן על שלום הציבור ועל ביטחונו", נכתב באתר משטרת ישראל.

בחינה של המצב מלמדת על שורה של הצלחות, גם אם מצערות מנקודת מבט ציבורית. ראש ממשלה לשעבר שכבר בכלא, רב ראשי לשעבר שנגזר עליו מאסר, שרים ואנשי עסקים ששילמו מחיר על שחיתויות - מדובר בעבודה של להב. עוד מדד להצלחה הוא הירידה בכוחן של משפחות הפשיעה, ולמעשה מחיקת דור שלם של ארגוני פשיעה. מי ששלטו בישראל עד שנת 2008 נעלמו ברובם ויושבים כיום בכלא. לא עניין של מה בכך, בהתחשב בעובדה שבעבר נעזרו אנשי המשטרה באנשי החוק האמריקאים כדי להעלים מהרחוב את זאב רוזנשטיין ששלט פה שנים ארוכות.

אבל היו ביחידה גם כישלונות. הרצח ב"בר נוער" נחשב אצל רבים מהם לפצע שלא מפסיק לדמם, וכמוהו המעצר של קצין המשטרה ערן מלכה שנאשם במכירת מידע לעו"ד רונאל פישר. היו גם מספר מקרים שבהם עבריינים בכירים נעצרו ברעש תקשורתי גדול והשתחררו אחרי זמן קצר. אבל משיחה שלי עם שוטרים ביחידה, מה שבאמת לא נותן להם מנוח עד היום זו פרשת הרב פינטו. לא מזמן אמר לי קצין ביחידה: "זה אכל אותי כי הצלחנו לתפור אותו כמו שצריך אחרי שהוא הביא לפרישה של ניצב ולהתאבדות של ברכה (תנ"צ אפרים ברכה ז"ל שהפליל את פינטו). אבל אחרי כל זה הוא יצא עם שנה אחת בלבד".

ריטמן (ארכיון) (צילום: חטיבת דובר המשטרה)
ניצב רוני ריטמן, מפקד יחידת להב 433 | צילום: חטיבת דובר המשטרה

למרות הכישלונות שזכו לכותרות מפוצצות, קצין משטרה בכיר אמר לי: "בסופו של דבר, כשאתה מסתכל על מה שקרה במפת הפשיעה משנת 2008 ועד היום, אתה לא יכול להתעלם מהתוצאות. ראשי ארגוני פשיעה שכונו בעבר 'טפלונים' כי הם השתחררו כמה ימים אחרי כל מעצר, יושבים היום בכלא לשנים ארוכות. גם דור הביניים שהרים את הראש ספג מכות קשות ולא מצליח להגיע למעמד של קודמיו. מי שלא נעצר העדיף לעזוב את הארץ אחרי שחילטו לו ולאחרים כמויות אדירות של כסף (חלק מהערכות מדברות על חילוט של כ-500 מיליון שקלים), והפכו כל יציאה שלו לרחוב לסיוט".

הקצין הבכיר מזכיר גם את המורכבות של החקירות הרגישות יותר: "כשראש ממשלה עשוי להיכנס לכלא, זאת חקירה לא פשוטה לאור המעמד והזכויות של הנחקר. אותו דבר לגבי שרים, ראשי ערים ומי לא. אבל  בכל מקום שנתנו לנו לעבוד כמו שצריך, סיפקנו את הסחורה. יש גם חקירות שהתקשורת פחות מראה, כי לא מדובר בדמויות מוכרות - עברייני צווארון לבן, סחר בינלאומי בסמים. יש פה עבודה לא רעה", מסכם הקצין ומסיים בעקיצה: "בטח ביחס לתקציב ולאמצעים שיש לנו".

גם הנחקרים הם ברמה אחרת

להב 433 חבה את הישגיה לאיכות כוח האדם שלה ולמבנה שלה - מספר תחומים מרכזיים שמשלימים אחד את השני.

הבסיס הוא כמובן המודיעין. בעזרת יכולות אנושיות וטכנולוגיות, היחידה בונה את תמונת המודיעין בתחומים שמעניינים אותה - מזהה את תופעות הפשיעה ואת הגורמים, וממש כמו בצבא בונה תיק יעדים עבור היחידות המבצעיות. יעד כזה יכול לזכות לטיפול בטווח הקצר, אבל יש לא מעט מקרים שמדובר בטיפול לטווח ארוך מסיבות שלא ניתן לפרט. כמובן שהמודיעין נחשב לחלק חשוב גם במהלך הפעולה עצמה - חקירה או מעקב אחרי יעד של היחידה.

זה ממשיך לחלק המבצעי, כלומר פעילות של בלשים, עוקבים, סוכנים ואחרים שפועלים במגע ישיר עם היעדים. בחלק לא קטן מהמקרים, היעדים אינם מודעים לכך עד שהחקירה הופכת לגלויה. בתחום הזה פועלים חדרי המבצעים שמתאמים בין מבצעי היחידה השונים לגורמי חוץ שונים, למשל שב"כ ומשרדי הממשלה השונים.

בכל הנוגע לתחום הטכנולוגי, שוטרי התחנות יכולים רק לחלום על האמצעים שיש לשוטרי להב. תחום זה מסייע באיסוף מודיעין, בדגש על ראיות קבילות בבית המשפט ופרטים שחשובים לעבודת היחידות המבצעיות של להב (למשל הסוכנים הסמויים, העוקבים או הגדעונים).


כל זה מתנקז לשלב הקריטי ביותר בעבודת המשטרה: החקירות. חוקרי להב - ביניהם קצינים בעלי תארים בכלכלה, קרימינולוגיה, משפטים ועוד - צריכים לקחת את כל ההשקעה המבצעית והטכנולוגית לקרב מוחות מול הנחקרים ולבסוף גם בנתיבי החוק לבית המשפט. זה לבדו לא עניין פשוט, מפני שהנחקרים של להב אינם עברייני צעצוע. "הם לא אנשים טיפשים", אמר לי מי שהיה בכיר ביחידה. "חלק מהם היו יכולים להיות מנהלים של חברות ענק או תפקידים דומים. כוח לבדו לא מביא אדם למעמד של ראש ארגון פשיעה בישראל". לכן יש ללהב 433 ייעוץ משפטי משלה, שלעתים עוסק בנהלי עבודה של הרשויות ואפילו בהצעות לשינוי חקיקה.  

יילחמו בפריצות. יחידת הסייבר (צילום: יחידת דובר המשטרה)
שוטרי התחנות יכולים רק לחלום על האמצעים שיש לשוטרי להב. אילוסטרציה | צילום: יחידת דובר המשטרה

שוב כמו בצבא, בלהב יש גם מערך תמיכה לוגיסטית (מרמת כלי הנשק והקשר ועד הרכב, הרפואה והמזון) ומערך לא קטן של משאבי אנוש שאמור לטפל במאות השוטרים ובהכשרות.

לפני שניגע ביחידות שמרכיבות את להב, חשוב לציין שהיא פועלת בשיטה של כוחות משימה - צוותי חקירה משימתיים שמורכבים מכוח אדם ואמצעים מותאמי-משימה מרשויות חוקרות שונות. שוב, אותו שילוב כוחות שנמצא ביסוד כל ההצלחות של להב 433.

על הכוונת: גנגסטרים, פושעים כלכליים, בכירים

הרבה מהכותרות שלה עושה להב סביב פעילותה של היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יאחב"ל). הייעוד שלה הוא טיפול ביעדים הקשורים ולפשיעה מאורגנת, לעבירות סמים ולעבירות חמורות אחרות. אלה האנשים שפועלים נגד העבריינים הכבדים ביותר בישראל ומפעילים מודיעין דרך בלשים, עוקבים ואמצעים טכנולוגיים, כמו גם מערך חקירות. היאחב"ל מטפלת גם בעבירות ביטחוניות ובתיקים חוצי מדינות ויבשות, לרוב בשותפות עם גופי משטרה מהעולם.

ליאחב"ל יש זרוע חשיפה שמורכבת ממפלג איסוף (הגוף שמפעיל סוכנים סמויים), פלג בילוש (הכוח המבצעי של היחידה) ומפלג הערכה, שאחראי על ניתוח המודיעין והפצתו לגורמים הרלוונטיים.

זרוע החקירות של יאחב"ל נחלקת גם היא למפלגים ייעודיים על פי תחומים מקצועיים: מפלג פשיעה מאורגנת, מפלג פשיעה בינלאומית ומפלג פשיעה כלכלית-ביטחונית שעוסק גם בחקירת עבירות ריגול של אזרחים ישראלים ואזרחי מדינות אחרות.

להב 433, משטרת ישראל (צילום: עודד קרני)
לא רבים יודעים, אבל תחת להב פועלת גם היחידה לחקירות סוהרים | צילום: עודד קרני

ספקית כותרות משמעותית אחרת היא היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), שהפכה בשנים האחרונות לאימת הבכירים במדינה. אפשר להבין למה: יש הטוענים שכיום מתנהלות חקירות גלויות וסמויות נגד שליש מראשי הרשויות בישראל. תפקידה של יאח"ה לחשוף שחיתות במנהל הציבורי, הארצי או המקומי. לא פעם הם מקבלים משימות ישירות ממפכ"ל המשטרה - לא תמיד בתחום האחריות שלהם, אבל תמיד בתחום המומחיות שלהם, כפי שהם עצמם אוהבים להגיד. לרוב מדובר בחקירות רגישות במיוחד או כאלו שדורשות בשלב הסמוי שלהן מידור קיצוני.

גם היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) נתקלת מטבע הדברים באנשים בעלי עוצמה. היא פועלת נגד כל פשיעה שגורמת נזק לקופה הציבורית ופועלת בשתי זרועות - זרוע חשיפה (מפלג בילוש, מפלג מודיעין ומפלג הערכה) וזרוע חקירות (מפלג חקירות כללי, מפלג חקירות מקרקעין, מפלג חקירות תשתיות ומחלק הלבנת הון). יאל"כ עוסקת בין היתר בזיוף כסף, שחיתות במשרדי ממשלה, הונאות של ביטוח לאומי, סחר בבני אדם והימורים לא חוקיים.

דברים שאסור לספר על הגדעונים

היחידה הארצית לתקיפת פשיעת כלי הרכב (אתג"ר) הוקמה כדי להילחם בגניבות כלי הרכב בישראל והסחר הלא חוקי בחלקי חילוף. היא מורכבת ממפלג המודיעין, מפלג המבצעים ומפלג חקירות. שוטרי היחידה עובדים במקרים רבים עם לצה"ל, כשהם נכנסים לעצור גנבים, ראשי כנופיות ומפעילי משחטות רכב המתגוררים בשטחי הרשות הפלסטינית.

לא רבים יודעים, אבל תחת להב פועלת גם היחידה לחקירות סוהרים, שתפקידה לאתר ולעצור סוהרים שסרחו. חוקרי היחידה מנהלים חקירה מרגע שהוגשה תלונה נגד סוהר (למשל במקרי אלימות נגד אסירים או מידע על סוהר שהבריח טלפונים לאסירים). כשחקירה מסתיימת עובר התיק לפרקליטות לצורך קבלת החלטה אם להגיש כתב אישום.

אחרונים נזכיר את אלה שאי אפשר לספר עליהם כמעט שום דבר: הגדעונים. ספק סיירת מטכ"ל של להב 433, המסתערבים שמתמחים גם בלוחמה בטרור, פח"עי או פלילי. מהמעט שידוע, הם פועלים צמוד לשב"כ. שוטרי היחידה "יירטו" (כפי שהם מכנים זאת) לא מעט מחבלים ופצצות מתקתקות אחרות. הם משמשים זרוע מבצעית נגד מחבלים ועברייני פשיעה כבדים, לרוב באופן סמוי. הם אלה שמבצעים מעצרים של גורמי פשיעה בעלי מאפייני סיכון גבוה.