חוקרי פח"ע דרום (צילום:  שמעון איפרגן)
"למחבלים אין מה להפסיד. אנחנו חייבים להיות עם האצבע על הדופק". חוקרי פח"ע דרום | צילום: שמעון איפרגן

אפריל 2014, כלא 'שקמה', ארבע לפנות בוקר. בעוד אלפי האסירים הביטחוניים בכלא ישנים שנת ישרים, האורות דולקים באגף החקירות של השב"כ ופח"ע דרום של משטרת המחוז הדרומי. מ', אסיר חמאס השפוט לכמה מאסרי עולם נכנס בצעדים איטיים לחדר החקירות האפלולי משהו. מעשן סיגריה, לוגם מעט מכוס הקפה השחור המהביל שהגיש לו חוקר פח"ע דרום.

מנורת הפלורסנט מאירה מעט את המקום. הוא ממש לא נראה כמו ארכי מחבל, תווי פניו מסגירים בחור צעיר לכל היותר בשנות השלושים לחייו שדומה יותר למהנדס מאשר למחבל מסוכן. החקירה מתחילה במילות נימוס. "אני מקווה שאתה חש בטוב", אומר החוקר ח'. "אפשר להתחיל?". מ', מישיר מבט נוקב לתוך עיניו של ח', משתהה כמה שניות, מכבה את הסיגריה ומשיב ביובש: "הכול בסדר. אין תלונות".

החקירה מתחילה בשאלות כלליות על פעילותו של מ' כמחבל בכיר בחמאס וממשיכה לגבי פרשה חמורה ביותר, המתייחסת לכך ש-מ', יחד עם עוד כמה מחבלים הכלואים בכלא 'נפחא' הסמוך לעיירה מצפה רמון, הקימו כוח מבצעי מיוחד כדי לבצע חטיפה של טייס בחיל האוויר. התכנית הייתה להכניס חוליית מחבלים שתחדור לישראל, תצטייד באקדחים ואמצעי ,לחימה ובתמורה לשחרורו יידרשו שחרור של 477 אסירים, מתוכם כאלה המרצים מאסרי עולם.

ח' שואל את מ' על מחברות ואשגרים (פתקים סודיים), החושפים את מעורבותו בתוכנית הגרנדיוזית לחטוף חייל. החקירה עולה שלב, האווירה בחדר מתחילה להתחמם. מ' נשאל על מעורבותו בפרשה, כמי שתכנן אותה לפרטי פרטים. בתחילה הוא מנסה להרחיק את עצמו מהפרשה החמורה, אבל ככל שהזמן עובר ו-ח' חושף בפניו פרטים חדשים המפלילים אותו, מ' מבין שאין לו ברירה אלא להודות. הוא מספר כיצד באמצעות טלפונים סלולריים שהוברחו לכלא הוא וחבריו ניהלו שיחות עם מחבלים בכירים בכלא 'שקמה' ועם פעילים ב-'עז א-דין אלקאסם' – הזרוע הצבאית של חמאס בעזה וברמאללה – כדי לבצע את חטיפת הטייס. מדבריו עולה שהוקמה חוליית חטיפה שעברה סדרת אימונים מפרכת ברצועה.

כלא שקמה (צילום: שירות בתי הסוהר)
מחבלים רבים פועלים מתוך תאי הכלא כדי להוציא פיגועים | צילום: שירות בתי הסוהר

ח', חושף בפני מ' את האשגר הסודי שבו כתב: "החטוף חייב להיות קצין, קצין טייס או מילואים", וכן את העובדה שהחוטפים קיבלו מקדמה של 100 אלף שקל לביצוע התכנית. מ' מבקש לעשן שוב סיגריה. הוא מגלה סימני עצבנות לצד עייפות, מסתכל על ח' חצי מיואש, חצי מתוסכל, לוגם לגימה אחרונה מקפה הבוץ ומודה, כי היה מעורב בכוונה לחטוף קצין טייס כדי לשחרר אסירים מהכלא. "המטרה הייתה שאני ושאר האסירים נשתחרר מהכלא בתמורה לאותו טייס שיחטפו. תכננו הכול באישור עזה", הודה מ'.

החוקר ח' עשה את עבודתו. המידע שמסר מ' הוביל לשאר חברי החוליה וחטיפת הטייס סוכלה ברגע האחרון. נגד מ' וחבריו הוגש כתב אישום חמור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

"תאר לך שהתכנית הייתה יוצאת אל הפועל, מה היה קורה? מפחיד לחשוב על זה בכלל", טוען מפקד יחידת פח"ע דרום השייכת למשטרת המחוז הדרומי, רב נגד מוטי עשור. "החקירה האינטנסיבית שלנו יחד עם השב"כ הביאה למעצר מרבית המחבלים והמעורבים ולחשיפת תכניות נוספות שהמחבלים תכננו לבצע. בחקירות מהסוג הזה אתה חייב להיות חד, מהיר ולא לאבד זמן. כחוקרים אנחנו חייבים לדעת כל פרט שנגע לחוליה כדי שלא נפספס משהו שיכול למנוע את החטיפה. אם החטיפה הזו הייתה יוצאת לפועל זו הייתה עסקת 'שליט 2'", מוסיף עשור. "המטרה של אירגוני הטרור והמחבלים בבתי הכלא בישראל לחטוף חיילים בכל מחיר. אין להם מה להפסיד. אנחנו מנהלים קרב מוחות נגדם וכמו שחקני שחמט עושים הכול להקדים אותם, אחרת זה ייגמר בפיגוע או בחטיפת חייל. יש מלחמת מוחות. אנחנו פותחים תיק פרופיל יסודי על כל נחקר ונחקר. אין להם מה להפסיד הם אפילו התחילו לחפור מנהרות מתוך בתי הכלא כדי לברוח. אסור לזלזל ביכולות וביצירתיות שלהם. חייבים להיות כל הזמן עם יד על הדופק".

קרב מוחות

פח"ע דרום נחשבת לאחת היחידות המסווגות במשטרת ישראל. חמישה חוקרים ותיקים שראו הרבה בחיים ועובדים 24/7, שבתות, חגים, ימים ולילות כדי לדלות מידע מבכירי ארגוני הטרור ומלוחמים בזרועות הצבאיות שלהם. לאורך השנים הם חקרו למעלה מ-6,000 מחבלים, מנעו מאות פיגועי ראווה, סיכלו חטיפות חיילים, כולל מקרה של ניסיון להתנקש בחייו של הרמטכ"ל, בני גנץ, בעת שסייר בגדר הגבול שבין ישראל למצרים.

מחמוד אבו קוידר (צילום: משטרת ישראל)
תכנן לדרוס את הרמטכ"ל, סיפר הכול בחקירה. מחמוד אבו קוידר | צילום: משטרת ישראל

35 שנה רנ"ג עשור חוקר מחבלים ועומד בראש היחידה. את הבית ספר שלו בתחום פיצוח מוחות טרוריסטים עשה ברצועת עזה עוד בראשית שנות השמונים, כאשר ישראל שלטה ברצועה. המחבלים מאז הלכו והשתכללו עם השנים והקימו להם מערך צבאי משוכלל, כולל תעשייה צבאית המייצרת מידי שנה אלפי רקטות וטילים. פרטים רבים על המערך של האויב נחשפו במבצעים כמו 'עפרת יצוקה', 'עמוד ענן' ו'צוק איתן'.

"אין ספק שהם הפיקו את הלקחים ממבצע למבצע", אומר החוקר ח'. "מחקירות של מחבלים בצוק איתן התברר לנו שחמאס הקים לעצמו מודל של צבא שמועתק אחד לאחד לצה"ל. הם ייסדו לעצמם תורת לחימה סדורה. הם מקבלים המון ידע מאירן, סוריה ולבנון כדי לשדרג את היכולות שלהם". כך למשך במהלך חקירתם של לוחמי יחידת 'נובחה' התברר, שחמאס רישת את בתי הספר והמסגדים החולשים לעבר הגבול עם ישראל במצלמות כדי לעקוב אחר פעילות חיילי צה"ל בזמן אמת, ושדרג את המנהרות שלו בציוד טכנולוגי משוכלל. עשרות חופרים מצאו את מותם במנהרות בעת שאלה קרסו עליהם.

"ידענו איפה גלעד שליט מוחזק"

תיק חטיפת גלעד שליט הוא אחד התיקים הכבדים ביותר שחקרה פח"ע דרום מיום היווסדה. מאות פעילי טרור, רופאים ואזרחים שהיו עדים או שמעו על החטיפה, או כאלה שהיו שותפים לסוד ולתכנון, נחקרו במתקן החקירות של השב"כ ופח"ע דרום בכלא 'שקמה' בניסיון לאתר את מיקומו של שלי ולשחררו מידי שוביו.

"זו החמצה גדולה מאוד. אפשר היה לעשות יותר ולמנוע את החטיפה", שחזר רנ"ג עשור. "זאת אכזבה גדולה. הגענו לשני אחים שידעו על הכוונה לבצע פיגוע חטיפה באחד המוצבים בגבול עם הרצועה, יממה לפני חטיפת שליט השב"כ וחקרנו אותם מסביב לשעון. היינו במרוץ נגד הזמן כדי המידע שהוצאו מהם היה מאוד אמין. המידע הועבר לכוחות הצבא בשטח אבל החטיפה התרחשה בסופו של דבר. גם לאחר החטיפה עשינו הכול יחד עם השב"כ כדי לאתר את מיקומו של שליט כדי לאפשר את שחרורו. ידענו באופן כללי היכן הוא מוחזק. לדעתי היה גם אפשר לשחרר אותו מתוך עזה אבל היו שיקולים צבאיים כאלה ואחרים שמנעו זאת. לדעתי אפשר היה לעשות יותר כדי למנוע את החטיפה ולסירוגין לחלץ את שליט מתוך עזה".

שליט ביום השחרור. ג'עברי מאחור (צילום: חדשות 2)
"היה גם אפשר לשחרר אותו מתוך עזה אבל היו שיקולים צבאיים כאלה ואחרים שמנעו זאת" | צילום: חדשות 2

נעימת מהויאש, אחד ממתכנני חטיפת שליט, נחטף על פי פרסומים זרים על ידי כוח מסתערבים צה"לי במבצע נועז. מהויאש, שהוגדר ביחידה כ'פצצה מתקתקת', מסר פרטים מסווגים לחוקרים על תכנון החטיפה ומעורבתו בהברחות עצומות של אמצעי לחימה מסיני לעזה. הוא שוחרר בעסקת שליט יחד עם הצלם שתיעד את החטיפה, מוחמד צופי. "זה מתסכל שמשחררים מחבלים מסוכנים כאלה שמן הסתם ימשיכו לפעול נגד מדינת ישראל אבל לפעמים אין ברירה כשצריך להחזיר הביתה בשלום חייל שבוי. זה חלק מהמחיר שצריך לשלם", ציין רנ"ג עשור.

בלי אלימות. עם הרבה לחץ נפשי

שיטות החקירה של פח"ע דרום לא כוללות אלימות, אלא יותר נינוחות, במטרה לתת לנחקר אווירה נעימה מתוך הנחה שישתף פעולה. במידה והחקירה נתקעת נוקטים ביחידה בגישה אחרת, שכוללת החדרת מדובבים לתאי המחבלים וחקירה אינטנסיבית.

"אין אלימות, התעללות או טלטולים. הנחקרים מקבלים כוס קפה או תה, מאפשרים להם לעשן, לאכול", מגלה רנ"ג עשור. "אנחנו לומדים לפני החקירה את מבנה הפרופיל שלהם ושל משפחותיהם כדי ליצור איתם כימיה ברמה האישית. היו מעט מקרים מבחינתי שהיו קשים לפיצוח, אנחנו תמיד במרוץ נגד השעון, לרוב הגישה הנעימה והנינוחה יותר גורמת למחבל להיפתח לחוקר ולספר הכול. זה כמו לקלף קליפה אחר קליפה כמו בקילוף צל עד שמגיעים לסוף – כלומר שהם מדברים חופשי".

ומה קורה כשמדובר ב"פצצות מתקתקות"?
 "לפעמים שיטות החקירה משתנות, אבל עדיין יש עלינו הגבלות".

את מה שרנ"ג עשור לא מספר, אפשר למצוא בעדויות של נחקרים, אשר סיפרו כי בשב"כ נקטו באמצעים נפשיים כדי לשלוף מהם מידע חיוני וקריטי. כך למשל נחקרים סיפרו לסנגוריהם שחדרם הוקפא והם סבלו מקור, שהשאירו בתאם מנורה רבת עוצמה כל הלילה, שקשרו אותם לכיסא ברגליים ובידיים כל החקירה, שמנעו מהם שינה ועוד. חשוב לציין שהחוקרים מוגבלים מבחינת החוק ונאסר עליהם להפעיל אלימות פיזית, אלא רק במקרים נדירים מאוד. "כשמדובר בפצצות מתקתקות יש לנו את השיטות להוציא את המידע כדי להציל חיי אדם", הוסיף רנ"ג עשור.

שובו אחים יום שני נח"ל (צילום: דובר צה"ל)
חיילי הנח"ל במהלך מעצר במבצע "שובו אחים". החוקרים יעשו הכול כדי להוציא את המידע | צילום: דובר צה"ל

בהקשר הזה, חוקרי פח"ע דרום מותחים ביקורת על התנאים הטובים שמקבלים האסירים הביטחוניים, זאת למרות המעשים הנוראיים שביצעו. "זה צורם מאוד לראות שהם מקבלים כאלה תנאי לוקסוס כמו של בית מלון חמישה כוכבים, בזמן שגלעד שליט למשל נמק בשבי החמאס. קיבלו בעבר לימודים, למדו תארים כשגלעד שליט היה חולם לקבל בעת השבי שלו. זו טעות לתת להם כאלו תנאים", טוען כ', חוקר ביחידה.

עיניים נסתרות בעזה ובשטחים

חוקרי פח"ע דרום חקרו בעבר את מהנדס הטילים של חמאס, דיראר אבו סיסי ועוד מאות מחבלים שעמדו בראש מערך ייצור ושיגור רקטות וטילים לעבר ישראל, ושהיו מעורבים בתעשיית המנהרות ההתקפיות סמוך לגבול.

"לפעמים התיאורים שהם מוסרים לנו בחקירות נשמעים מעד דימיוניים, מופרכים אבל הכול אמיתי. אנחנו בודקים כל פרט ופרט שהם מוסרים ומאמתים אותו", טוען החוקר ח', "אתה מגלה שחמאס העלה לאורך השנים את רמת המידור בצמרת שלנו כדי למנוע זליגת מידע על פעילותו הסודית לישראל. יש להם מערכת תקשורת כדי למנוע את איתור מיקומם ויירוט השיחות שלהם. המפקדים הבכירים בזרוע הצבאית לא נפגשים עם הזוטרים, הם חושדים תמיד שמישהו עלול להפליל אותם. יש קושי מסוים להגיע לבכירים בארגוני הטרור בגלל שהם שומרים על רמת מידור גבוהה מאוד".

"המידע הרב שאספנו בחקירות הציל את חייהם של חיילים ואזרחים רבים", מוסיף אחד החוקרים. "אנחנו מעריכים שיש להם אמצעי לחימה משוכללים שהם טרם השתמשו בהם בגלל שיש להם אותם בכמות קטנה. הם עורכים המון ניסויים כדי לייצר טילים לטווחים רחוקים ולפתח אמצעי לחימה חדשים. אסור לזלזל בהם לרגע. הם לומדים ומתעצמים".

חוקרי פח"ע דרום (צילום:  שמעון איפרגן)
"יש לנו את השיטות להוציא את המידע כדי להציל חיי אדם". רנ"ג מוטי עשור | צילום: שמעון איפרגן

באחרונה חשפו החוקרים תופעה חדשה – תושבי הרצועה, שמצב משפחותיהם רע מאוד מבחינה כלכלית, מגיעים לגבול עם ישראל ומסגירים עצמם תוך שהם מתפארים בעובדה שהם משתייכים לארגוני טרור ושפעלו נגד ישראל. חקירה מעמיקה חשפה את התרמית – אותם אנשים לא עסקו בטרור, אבל רצו שבחמאס יחשבו כך: "אנחנו עושים את זה כדי שהמשפחות שלנו יקבלו כסף כדי לשרוד", סיפר אחד הנחקרים, "אין לנו ברירה אלא להזדהות כחברים בארגוני טרור כדי שנקבל קצבה חודשית ופנסיה שנשתחרר מהכלא. בעזה קשה מאוד להתפרנס".

החוקרים היו מעורבים גם בחקירת רצח שלושה הנערים מהישיבה התיכונית. 65 בני אדם נחקרו מסביב לשעון במעורבות בחטיפה, וכך גם חוסאם קוואסמה, שסייע לחוטפים בכסף ובקבורת הנערים וקיבל השבוע גזר דין של שלושה מאסרי עולם.

"מהמידע שאספנו התכנית של החוטפים הייתה לחטוף נער אחד ולא שלושה והכול השתבש להם. חיפשו נערים או אנשים בודדים שמחכים בטמרפיאדות. זו חוליה שבגדול התמחתה בגניבות כלי רכב וחצתה את הקווים להיות חוליית טרור לכל דבר ועניין", אומר רנ"ג עשור.

"חמאס יפעיל את כל מה שיש לו כדי לבצע פיגועים ולחטוף חיילים או לסירוגין לנסוע לפגוע באישים ישראליים בכירים והיו כבר ניסיונות כאלה שסוכלו", מסכם רנ"ג עשור. "התפקיד שלנו הוא לעשות הכול ובכל האמצעים שיש לנו לשמור של ביטחון אזרחי מדינת ישראל וחייליה".