כומתות ירוקות (צילום: ויקיפדיה)
הסמל. "לשחרר את המדוכאים" | צילום: ויקיפדיה

הכירו את "הכומתות הירוקות" (ה-Green Berets), המוכרים גם בשמם הרשמי יותר, "הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב" - וזאת כמובן בניגוד לכוחות המיוחדים של מדינות אחרות, שגם רבים מהם חובשים כומתות ירוקות. הכוחות המיוחדים הוקמו ב-1952, בתחילה תחת חטיבת הלוחמה הפסיכולוגית של צבא ארה"ב, מה שאומר לא מעט על ייעודם גם בימינו.

חודרים לאזור ו"מרככים" את האויב

"הכומתות הירוקות" מאומנים לניהול "לוחמה לא קונבנציונלית", לביטחון פנים במדינות זרות, להכרת שטח האויב, לקרבות פנים מול פנים, לחילוץ בני ערובה וללוחמה בטרור. מה כל זה אומר? שמלמדים אותם להסתנן לאזורים עוינים בציפייה לקרבות ממושכים בקנה מידה גדול, ולאמן את אוכלוסיית מחתרת ההתנגדות המקומית להילחם באויב. זה נעשה, בין השאר, בדרום ויטנאם, באל-סלבדור, בקולומביה, בפנמה, בעירק ובאפגניסטן. המוטו שלהם הוא "De oppresso liber". בלטינית זה אומר "לשחרר את המדוכאים".

חיילי "הכומתות הירוקות" מאומנים גם למקרים בהם אין כוחות מחתרתיים שכאלה; אז הם חודרים לאזור ו"מרככים" את האויב על ידי "נטרול" כמה שיותר מקציניו ומחייליו. לרוב, התהליך הזה כולל לא מעט צליפה ושיסופי גרונות.

כומתות ירוקות (צילום: ויקיפדיה)
חיילי "הכומתות הירוקות". בקרב הם נראים פחות מעונבים | צילום: ויקיפדיה

12 קריטריונים לבחינת יכולותיו של המגויס

גם לאחר שהם מוצבים ביחידה, עוברים חיילי "הכומתות הירוקות" אינספור אימונים, לכל אורך הקריירה הצבאית שלהם. אך לפני שהם מגיעים לשם, עליהם לעבור את האימונים המקיפים ואת ההכשרות הראשוניות. הקורס אורך בין 55 ל-95 שבועות.

זה מתחיל בהערכת הצבא את יכולותיו של המגויס ב-12 תחומים: אינטליגנציה, כושר פיזי, מוטיבציה, מהימנות, אחריות, בגרות, יציבות, כושר שיפוטיות, החלטיות, כישורי עבודת צוות, השפעה ויכולות חברתיות. על פי הפרסומים, רק שניים מחמישה מועמדים עומדים לבסוף בקריטריונים הללו בצורה מספקת.

כומתות ירוקות (צילום: צבא ארצות הברית)
אימון לחילוץ בני ערובה, לפני סיום הקורס שיקנה לחניכים את הכומתה הירוקה | צילום: צבא ארצות הברית

הם עוברים אימונים ולומדים תכנים הנוגעים לכישורי שפה ותרבות, חילוץ והצלה, עזרה הומניטארית, מבצעים פסיכולוגיים, סילוק פצצות, טיפוס וגלישה, ניהול מצוד וקרבות ועוד. רבות מהטכניקות המבצעיות שלהם מסווגות.

האימון הסופי כולל, בין השאר, מגוון של קורסים הבוחנים כושר סיבולת, במהלכם סוחבים הלוחמים לעתיד משקלים כבדים לאורך עשרות קילומטרים של שטח הררי, כשאין להם דבר מלבד תרנגולת חיה וסכין, יום ולילה. אם המגויס יכול ליצור אש, הוא יוכל לאכול את עוף מבושל. חשבתם שהוא מקבל גפרורים או מצית? תחשבו שוב. רק מצפן ומפה שצייר בעצמו עומדים לרשותו. מכאן הוא לבד.

>> הספטסנאז: היחידה הרוסית שתגרום לכם לשקשק