יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
כוח קוברה האוסטרי | צילום: אתר היחידה

"באירופה פועלים בין 20 ל-30 תאי טרור רדומים" –  כך טענו בדר שפיגל הגרמני, זמן קצר אחרי הפיגוע במוזיאון היהודי בבריסל שבבלגיה במאי 2014, בו נהרגו ארבעה בני אדם. קדם לפיגוע הזה פיגוע הירי בדרום צרפת במרץ 2012 שכוון נגד חיילים ויהודים, הפיגוע נגד מטיילים ישראלים בבורגס שבבולגריה ביולי 2012, ולאחר מכן גם הפיגועים בשארלי הבדו ובהיפר כשר בינואר 2015, והפיגוע האחרון בדנמרק. נראה שתאי הטרור הרדומים האלה מרימים את הראש, ועל פי ארגוני הביון של היבשת ברובם פעילים בני הדור השני של המהגרים המוסלמים, שעברו הכשרה במדינות כמו סוריה ואפגניסטן.

בעוד שיחידות כמו הימ"מ הישראלי או SAS, כוח דלתא, אריות הים ו-GSG9 הגרמני מוכרות ואף זכו לצבור ניסיון מבצעי רב, מי שאמור להתמודד עם תאי הטרור במלחמה שנראה שכבר פרצה הן יחידות לוט"ר פחות מוכרות. כאלה השייכות למדינות השלום בסקנדינביה, של מדינות מזרח אירופה או מדינות קטנות שלא הרגישו על בשרן את פיגועי הטרור. מדובר ביחידות מקצועיות, בעלות תקציב גדול אולם עם מעט ניסיון מבצעי. הטרור מרים את ראשו באירופה ואלה היחידות שנמצאות בחזית המערכה.

היחידה המשטרתית המיוחדת של דנמרק (AKS)

מי שככל הנראה חיסלו את המחבל שביצע את הפיגוע בדנמרק הם לוחמי ה-AKS, יחידת הלוט"ר של משטרת דנמרק. מדובר באחת מהיחידות המסווגות ביותר באירופה, ואפילו תאריך ההקמה שלהם אינו ברור, ככל הנראה באמצע שנות ה-80. על פי אתר היחידה המשימה העיקרית של היחידה זה לחימה בטרור בגבולות המדינה, ובנוסף הם מאומנים בשחרור בני ערובה והקפצה לאירועי חירום בזמן מהיר ופתרון בעיות שהמשטרה הרגילה לא יכולה לפתור.

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר דנמרק | צילום: אתר היחידה

דרך הפעולה של היחידה מסווגת והיא מונה כמאה לוחמים וקצינים. את הלוחמים הם מגייסים מיחידות העלית של הצבא והמשטרה, בעיקר ממה שניתן לכנות כסיירת מטכ"ל של צבא דנמרק, JF. ליחידה תקציבים גבוהים וחלק ניכר מהאימונים שלהם מבוצעים יחד עם ה-SAS הבריטי ו-GSG9 הגרמני, שעל פי המודל שלהם הקומה היחידה. הנשק העיקרי שלהם כולל רובים מסוג H&K USP קומפקט ו-H&K MP5. לצד זה הניסיון המבצעי שלהם כולל בעיקר טיפול באירועים פליליים ולא ידוע על פעולות לוט"ר בהן הם טיפלו בפועל. לצד זה יש לציין שבמדינה עוד מספר יחידות לוט"ר לתגובה מהירה השייכות לצבא, ולאלה יש ניסיון אותו צברו בעיקר באפגניסטן.

הלוט"ר השבדי (ONI)

המדינות הניטרליות, שבדיה נורבגיה ופינלנד, לא חוו אירועי טרור רבים אולם על פי הערכות חלק מתאי הטרור שמסתתרים באירופה מנצלים את השקט הסקנדינבי, כמו גם את החוקים הדמוקרטים וזכויות האדם הנרחבים שם. השבדים והנורבגים מפעילים יחידות לוט"ר מקצועיות ומתקדמות שההפעלה שלהם עד היום הייתה מוגבלת למדי.

בשבדיה פועלת יחידה בשם ONI, שמתמחה בפעולות לוט"ר ושחרור בני ערובה. מדובר ביחידה ארצית של המשטרה והיא מונה בין 50 ל-70 לוחמים וקצינים המחולקים למה שמוגדר כשבע קבוצות. ליחידה יש שת"פ הדוק עם חיל האוויר השבדי שמקצה לה מספר מסוקים להקפצות, כמו גם צוות צלפים שמאומן בירי ממסוקים, פעולה מורכבת הדורשת אימונים רבים.

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר שבדיה | צילום: אתר היחידה

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר שבדיה | צילום: אתר היחידה

מעניין לציין שחלק גדול מהלוחמים של היחידה הם "לוחמים במשרה חלקית". כלומר מדובר בשוטרים רגילים שמוקפצים לאירועי חירום. בסיס היחידה ממוקם בשטוקהולם הבירה והיא מחולקת בין השאר לקבוצת פשיטה, קבוצת חבלה, צלפים ואף קבוצת צוללנים. ליחידה אין הרבה ניסיון מבצעי, אולם בשנת 2010 הם התמודדו לראשונה עם אירוע טרור אחרי שמחבל התפוצץ במרכז הבירה. חבלנים של היחידה נטרלו שישה מטעני צינור שלא התפוצצו. שנה לאחר מכן הם הצליחו לעצור תא טרור בעיר גטבורג.

במקרה של אירוע טרור או בני ערובה שמצריך שימוש בנשק חם, היחידה יכולה לפעול רק באישור של ראש הממשלה, או אם יש סכנת חיים מידית לבני הערובה. לשבדים יש עוד שתי יחידות לוט"ר שפועלות תחת הצבא, דומות ל-SAS הבריטי, והן מתאמנות יחד עם המשטרתית. ליחידות אלה ניסיון לחימה מאפגניסטן במסגרת הקואליציה שפעלה במדינה.

יחידות הלוט"ר הנורבגיות (דלתא , FSK)

בנורבגיה השכנה פועלת יחידה בשם היחידה לתגובה מהירה, שמוכרת בשם המקוצר, דלתא. מבין שאר היחידות שצוינו בכתבה לזו יש את הניסיון הרב ביותר, אם כי גם זה לא מתקרב לניסיון של יחידות העלית המובילות בעולם. היחידה מונה כ-70 לוחמים שמגויסים מיחידות המשטרה המקומית. הם מתמחים בפעולות לוט"ר, שחרור בני ערובה וכמו הימ"מ בישראל הם מבצעים גם מעצרים בעלי סיכון ואבטחה של אח"מים.

תחום האחריות שלהם כולל את כל שטחי נורבגיה ובנוסף גם את אזור הים הצפוני. מכיוון שמדובר במדינה בעלת שטחי קרח עצומים לוחמי היחידה מאומנים לפעול גם בתנאי חורף קיצוניים, ובנוסף הם מתאמנים עם יחידות הלוט"ר של הצבא ועם אלה של שבדיה. בנוסף הם פועלים ככוח מיוחד של יחידות החי"ר של הצבא.

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר שבדיה | צילום: אתר היחידה

היחידה הוקמה באמצע שנות ה-70 כלקח מהפעולה הכושלת של גרמניה במינכן, רצח הספורטאים. על פי אתר היחידה ממוצע הפעולות החמושות שלהם עומד על ממוצע של אחת בכל יום, הרוב המכריע בתחום הפלילי. ממוצע הפעלת הנשק שלהם בפעולות האלה עומד על פחות מאחוז, לרוב זה מסתיים במעצר כשהחשוד חי. הפעולה דרמטית ביותר הייתה ב-1994 אז לקחו שני שודדים משבדיה ארבעה בני ערובה בשדה התעופה הבינ"ל, בהם שני שוטרים.

היחידה הצליחה לשחרר את כל הארבעה, להרוג את אחד השודדים ולעצור את השני. לוחמי היחידה הוקפצו לפעולה גם במהלך הפיגוע הקשה שהוציא לפועל אנדרס ברייויק באי אוטיוה. אולם את עיקר פעולות הלוט"ר שלהם הם ביצעו במסגרת "צוות 6 המיוחד", שהוקם על ידי מספר מדינות באירופה ופעל באזור קוסובו. באחת מהפעולות הצליח הצוות, ובו גם לוחמים מהיחידה הנורבגית, להציל 60 בני ערובה.

לנורבגיה יחידת לוט"ר נוספת, FSK, שפועלת תחת משרד ההגנה. כמעט שלא קיים מידע על היחידה שהוקמה בתחילת שנות ה-80, ומהמעט שידוע ניתן להבין שהם מומחים בפשיטות מורכבות כולל מאזורים הנשלטים על ידי אויב. גם גודלה של היחידה אינו ידוע אולם מוערך בכ-150 לוחמים שמגויסים בעיקר מחטיבת הצנחנים של הצבא הנורבגי. הם פעלו בקוסובו ואפגניסטן, בעיקר לצד הצבא, ונטען שהיו מעורבים בעוד פעולות "שחורות" לצד יחידות של ארה"ב ובריטניה.

יחידות הלוט"ר האיטלקיות (NOCS, GIS)

האיטלקים שוקלים בימים אלה האם לשלוח כוחות צבא ללוב, זאת אחרי שאנשי דאע"ש איימו על איטליה בסרטון בו שחטו נוצרים אזרחי מצרים בחופי לוב. בשנות ה-70 וה-80 חוו האיטלקים אירועי טרור רבים, מצד הבריגדות האדומות וארגונים פלסטינים, אולם מאז ניתן להגיד שהמדינה שקטה באופן יחסי. המצב לצערנו משתנה ונראה שליחידות הלוט"ר באיטליה, שבעבר פעלו בעירק ואפגניסטן, תהיה הרבה מאוד עבודה, הפעם קרוב לבית.

NOCS, הימ"מ של משטרת איטליה הוקמה באמצע שנות ה-70, ומאז צברה ניסיון רב, כ-5,000 משימות ולמעלה מ-250 מעצרים חמים ב-22 שנים. היחידה מונה כמאה לוחמים המחולקים לשתי קבוצות עיקריות, פושטים ואבטחה. הפושטים הם אלה שמבצעים את משימות הלוט"ר ומחולקים לצוותים של שבעה עד עשרה לוחמים. המאבטחים מתמחים בהגנה על אח"מים או גורמים מאוימים בעלי סיכון גבוה. לוחמי היחידה הזו זוכים לתקציבים גבוהים ובבסיס שלהם יש מתקן משוכלל שהוקם בעלות של מיליוני דולרים. בנוסף הם נוהגים להתאמן באופן קבוע עם יחידות רבות בעולם, כלל הימ"מ הישראלי והיחידה לחילוץ בני ערובה של ה FBI האמריקאי, מהם הם שואבים שיטות לחימה חדשות ומידע. הפעולה שנחשבת לזו שנתנה להם את החותמת הסופית התנהלה ב-1982, אז חילצו 12 לוחמים של היחידה את הגנרל ג'אמס דוזייר, שנחטף על ידי מחבלים מהבריגדות האדומות, מבלי שירו כדור אחד.

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר איטליה | צילום: אתר היחידה

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר איטליה | צילום: אתר היחידה

יחידת עלית נוספת, ה-GIS, פועלת תחת הקרביניירי, כוח משטרתי צבאי הנחשב לזרוע הרביעית של הכוחות המזויינים של איטליה. מדובר ביחידה שבמסגרתה פועלים כ-150 לוחמים שמגויסים המרג'ימנט המוטס ה-1 של הקרביניירי, כאשר כל גיוס שכזה מתחיל בריאיון אישי עם הגנרל שמפקד על הזרוע. לוחמי היחידה מאומנים במספר תרחישי חילוץ בני עורבה, מבנים, מטוסים וכלי רכב, והמודל שלהם מזכיר את הימ"מ הישראלי, כלומר חלוקה לצוות לוחמים, קופים, צלפים, מודיעין ונוספים. כל לוחם, ומדובר באנשים המוכשרים כבר כלוחמים מוטסים, עובר קורס מתיש שנמשך כחמישה חודשים בסיסי שם הוא עובר הכשרה בצליפה, חבלה, לוט"ר, אידאולוגיה של טרוריסטים ומודיעין. לאחר מכן הם מחולקים לתפקידים ועוברים הכשרה של עוד מספר חודשים. לא קיים מידע על הניסיון המבצעי של היחידה, אולם היא פעלה במקומות כמו קוסובו, אפגניסטן ולא מעט נגד פושעים כבדים של המאפיה. גם לוחמי יחידה זו מתאמנים עם העלית של יחידות הלוט"ר בעולם ואף הפכו לכוכבים של ממש בקולנוע האיטלקי.

לאיטליה יש גם יחידת לוט"ר שפועלת במסגרת הצבא ועוד שתי יחידות קטנות יותר במסגרת משרדי ההגנה והפנים. כמו כן ליחידות האיטלקיות יש טייסת מסוקים מיוחדת, ה-R.E.O.S, שמתמחה בהכנסה מהירה ושקטה של הלוחמים ליעד. הטייסת הקומה כבר ב-2002, אחרי שבאיטליה הבינו שיחידות הלוט"ר זקוקות לטייסים נועזים ובעלי כישורי טיסה ייחודיים, משהו בסגנון של מתגנבי הלילה – חטיבת המסוקים 160 של ארה"ב.

כוח קוברה האוסטרי

כמו לא מעט יחידות לוט"ר באירופה גם את כוח קוברה האוסטרי הקימו כחלק מהפקת הלקחים שאחרי רצח הספורטאים הישראלים במינכן. זו יחידת הלוט"ר העיקרית של אוסטריה, כאשר על פי ההגדרה היא זו שתפעל במקרים של פיגועים, בני ערובה ועוד, ובעדיפות על פני היחידה המקבילה של הצבא. בניגוד למקבילות האירופאיות שלה יחידה זו לא שייכת למשטרה, כי אם מופעלת באופן ישיר על ידי משרד הפנים.

מדובר ביחידת עתירת תקציב וכוח אדם שמונה כ-450 לוחמים וקצינים. גם הם מתאמנים עם יחידות כמו ה-GIGN הצרפתי, GSG9 של גרמניה וה-SAS. הם חמושים בנשק מייצור מקומי של הקלר וקוך שמותאם באופן אישי ללוחמי היחידה, כמו גם אקדחי גלוק שונים ורובי צלפים מתקדמים. קורס ההכשרה הבסיסי שלהם נמשך כשישה חודשים, בסיומו הם מתפזרים לצוותים של ארבעה עד עשרה לוחמים. ליחידה יש מתקנים במספר ערים אוסטריות, שם נמצאים צוותי תגובה בכוננות של 24/7.

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר אוסטריה | צילום: אתר היחידה

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר אוסטריה | צילום: אתר היחידה

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
כוח קוברה האוסטרי | צילום: אתר היחידה

לוחמי קוברה אולי לא התפרסמו בעולם אבל יש להם ניסיון מבצעי עשיר מאוד. הם היו מעורבים במספר גדול של פעולות לשחרור בני ערובה, הגדולה שבהן הייתה ב-1996 אז חילצו מספר גדול של בני ערובה בכלא שבעיר גראץ. יש להם גם שיא עולמי קטן: הם היחידים ששחררו בני ערובה ממטוס שהיה באוויר. זה קרה כאשר העבירו אסירים ביטחוניים ללגוס. במהלך הטיסה גבר ניגרי רץ לעבר תא הטייס כשהוא חמוש בסכין. לוחמי קוברה שליוו את הטיסה השתלטו עליו ומנעו אסון, מה שזיכה אותם בעיטור. למרות שבאוסטריה מכחישים, יש הטוענים כי הם היו מעורבים בלא מעט מבצעי לוט"ר מחוץ לגבולות המדינה.

מיוון ועד הולנד

מאוד קשה לכתוב על כל יחידות הלוט"ר שפועלות באירופה, כאשר כל אחת מהן זכאית לכתבה משלה, אולם מותר כבר להגיד, על פי הערכות של ארגוני ביון, שהטרור האסלאמי קיצוני שהחל כבר להכות באירופה יכניס עוד ועוד מדינות ויחידות למעגל המלחמה. מדברים על יחידות כמו ה-URNA של צ'כיה, ה-S.I.A.S של רומניה או EKAM היוונית, Policja הפולנית והיחידות של הולנד ובלגיה שכבר זכו לשחרר מספר כדורים על מחבלים.

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר יוון | צילום: אתר היחידה

יחידות העילית של אירופה (צילום: אתר היחידה)
יחידות העילית של אירופה: לוט"ר רומניה | צילום: אתר היחידה

כל היחידות האלה הידקו במהלך השנים האחרונות את השת"פ שלהן, כמו גם עם אלה של ארה"ב ואף ישראל. מדי פעם ישנו מפגש של הקצונה הבכירה, שם הם מחליפים מידע מודיעני ותורת לחימה. ולכל זה יש להוסיף גם שיתוף הדוק עם ארגוני הביון. כמו שזה נראה, וכמו שמעריכים פה בישראל, אנחנו נהיה עדים לעוד פיגועים ברחבי היבשת. החשש הוא שהלוחמים האלה יצברו ניסיון מבצעי תוך כדי תנועה, וזה יגבר ככל שאזרחי אותן מדינות יחזרו מסוריה, שם הן צברו הרבה מאוד ניסיון קרבי.