אין תמונה
הסמל הרשמי של ה-MI-6

הדבר הקרוב ביותר לג'יימס בונד: מחלקה 6 בשירות המודיעין הסודי של בריטניה (UK's Secret Intelligence Service) פורסת את סוכניה בכל רחבי העולם, במטרה לחשוף איומים מודיעיניים בינלאומיים, ו"לנטרל" אותם – אתם מוזמנים לנחש איך הם עושים את זה – לפני שאלה הופכים למסוכנים באמת.

למה בעצם קוראים להם MI-6? לשכת השירות החשאי הבריטית הוקמה לראשונה ב-1909; כשהתחילה מלחמת העולם הראשונה, עברה הלשכה שינויים מנהלתיים והיחידה שפועלת מעבר לקווי האויב הפכה ל"דירקטוריון המודיעין הצבאי, מחלקה 6" – Directorate of Military Intelligence Section 6.

"MI-6" פשוט תפס.

סודיות מוחלטת בעידן של הדלפות

סוכן חשאי (צילום: Ian Waldie, GettyImages IL)
השמועות מצביעות על שימוש באמצעי ריגול ונשק ייחודי | צילום: Ian Waldie, GettyImages IL

הם האחראים על העברת מודיעין זר לממשל הבריטי, ואת המודיעין הזה אפשר לאסוף רק מקרוב. עד 1994, עשרות שנים לאחר הקמתה, לא אישרו גורמים אנגליים רשמיים אפילו את קיומה של ה-MI-6. בסוף 2010 התראיין לראשונה ראש ה-SIS, והפך למפקד הראשון של היחידה שדיבר עם התקשורת ב-101 שנותיה. בין השאר, דיבר סר ג'ון סוורס על הבעייתיות שבצורך לשמור על סודיות מוחלטת, בעידן של הדלפות ולחץ גדול מאי פעם לחשיפה.

לא רבות ידוע על המבצעים בהם לקחה היחידה חלק, וכמו רוב היחידות החשאיות, מה שכן נודע הוא בעיקר הכישלונות: במלחמת העולם השנייה, יצרו חברי השירות החשאי הגרמני קשר עם סוכניה, והתחזו לקצינים נאצים בכירים שמתכננים להדיח את היטלר, כאשר למעשה התכוונו לחטוף את הסוכנים הבריטים. הם אכן הצליחו לחטוף שניים מהם. בנוסף לכך, פרסומים לא מאושרים קובעים כי במהלך הפלישה לעיראק ב-2003, לקחו סוכני היחידה חלק בקמפיין להשתלת סיפורים בתקשורת, שיעצימו את ההשערה כי עיראק אוחזת בנשק בלתי קונבנציונלי. שמועות קובעות כי גם בשנות התשעים לקחה היחידה חלק בניסיון להציג את עיראק כאיום משמעותי, גדול משהייתה באמת. אבל אפשר לנחש שלמוסד הבריטי המפואר הזה לא מפריע שאתם יודעים בעיקר את החלקים המביכים – ככה הוא יכול להתנער מההצלחות.

אין תמונה
הגרסה המפורסמת יותר. ג'יימס בונד, בגילומו של שון קונרי

רישיון להרוג

הפעם היחידה שהציבור זכה לשמוע יותר הייתה ב-2006, כששני קציני מבצעים ביחידה הורשו להתראיין. קולם של הסוכנים, גבר ואישה, עומעם, ובעודם מנסים להסביר שמעולם לא התקיים "הרישיון להרוג" שהתקשורת סבורה שניתן להם, הם הודו שיש ביחידה סוכן מקביל ל"Q" מסרטי ג'יימס בונד, ראש מחלקת הטכנולוגיה, וכי הם פונים אל המפקד שלהם כאל "C". הם הסכימו לספר גם שיש לא מעט מסעות מעבר לים, אבל צמצמו את הגדרת תפקידם ל"איסוף מודיעין". לאחר הראיון פורסמה לראשונה מודעה הקוראת לציבור לבוא ולהתראיין כמועמדים ליחידה.

בניין ה-SIS בלונדון (צילום: ויקיפדיה)
בניין ה-SIS בלונדון, כפי שהוא נראה מגשר ווקסהול. מתנערים דווקא מההצלחות | צילום: ויקיפדיה

אז נכון, אם במקרה יזדמן לכם לשבת לשיחה עם אחד מסוכני מחלקה 6, הוא בוודאי יתעקש שאין שום קשר בינו לבין הסוכן הבריטי הקולנועי, וכי הוא עוסק בעיקר בעבודה משרדית משעממת – אבל אל תמהרו להאמין לו. אמנם לא יודעים על ה-MI-6 יותר מדי, אבל שמועות עיקשות מצביעות על שימוש בנשק ייחודי ובאמצעי ריגול מרתקים במשימות שונות. עוד ידוע, שבמפקדה, הממוקמת בלונדון, יש מטווח פנימי עצום, אולם לתרגול אמנויות לחימה וכמובן, חדר כושר. מעניין למה הם צריכים את כל זה.

>> הכירו גם את הספטסנאז: היחידה הרוסית שתגרום לכם לשקשק

מי יותר טוב לדעתכם, MI-6 או המוסד הישראלי? טקבקו