תחזוקה ירודה, יחידות לא מאומנות ומחסור בטייסים: לא מדובר בעוד דיווח שגרתי על מצבו של צבא כלשהו במזרח אירופה, אלא בטענות שעלו במהלך עדות שמסרו קצינים בכירים בצבא ארה"ב בפני בית הנבחרים. "פשוט נגמר לנו הכסף", אמר אדמירל וויליאם מוראן, סגן מפקד הצי. לצד זאת, יש הטוענים כי מדובר במהלך פוליטי של הצבא שנודע לנצל את אמירות קמפיין הבחירות של טראמפ כדי לקבל תוספת תקציב.

עד כמה המצב גרוע על פי בכירי הזרועות? על פי העדות, מתוך 58 צוותי קרב חטיבתיים שנבדקו (חטיבה משולבת כוללת חי"ר, שריון, הנדסה, מסוקים ועוד), רק שלושה היו במצב של מוכנות ללחימה. כל היתר במצב של אי מוכנות או מוכנות חלקית בלבד. בצי דיווחו שלא פחות מ-53 אחוזים מכלי הטיס שלהם (3,700 כלי טיס בסך הכל) לא יכולים לטוס, לחיל האוויר האמריקאי חסרים 723 טייסים ולמרינס חסרים כ-3,000 חיילים כדי לעמוד במשימות.

גנרל סטפן ווילסון, סגן מפקד חיל האוויר האמריקאי, ציין כי החיל נמצא במצב המיושן ביותר והעלוב ביותר מבחינת תחזוקה. "אנחנו במוכנות הכי ירודה שהיינו בה אי פעם בהיסטוריה. חיל האוויר שלכם צריך את תמיכת הקונגרס. עלינו לפעול לפני שיהיה מאוחר מדי", טען ווילסון בעדותו. גנרל גלן וולטרס מהמרינס טען כי החיל צריך "תוספת דחופה של עוד 3,000 חיילי מרינס לכוח, שכרגע הוא לא יעיל מבחינת כוח אדם, אימונים וציוד". עוד ציין כי הם "חייבים בדחיפות תוספת של 9 מיליארד דולר לשיפור מבנה החיל, וגם עוד ספינות אמפיביות".

F-35 לייטנינג II (צילום: חיל האוויר האמריקאי)
"חיל האוויר שלכם צריך את תמיכת הקונגרס לסיוע בתקציב". ה-F-35 | צילום: חיל האוויר האמריקאי

מאק ת'ורנברי, יו"ר הוועדה, שאל את גנרל דניאל אליאן מצבא היבשה אם באמת רק שלושה צוותי קרב חטיבתיים מוכנים לקרב מתוך ה-58 שנבדקו. "זה מדויק", ענה הגנרל וציין שיתר צוותי הקרב צריכים עוד לפחות 30 ימי אימון כדי להגיע למוכנות מלאה, וגם זה אחרי תוספת של תקציב, כוח אדם וציוד.

בין היתר עלה בדיון הצורך לסגור בסיסים שונים ברחבי ארה"ב ולאחד את הנסגרים עם קיימים, מהלך שכבר בוצע בעבר. אלא שנציגים של מדינות שונות בבית הנבחרים מתנגדים לסגירת בסיסים, כי אלה מייצגים הכנסות למדינות שבהן הם פועלים, וגם מספקים מקומות עבודה. הקצינים דווקא הסכימו שצריך ללכת למהלך כזה, וציינו שבמספר בסיסים יש תפוסה של 25 אחוז בלבד.

על אף ההאשמות הקשות שהוטחו בחברי הוועדה, היו כמה שהתייחסו לדברי הקצינים הבכירים כסוג של הצגה שמטרתה לקבל תוספת תקציב. הפוליטיקאית הדמוקרטית ג'קי ספייר שאלה כיצד ייתכן שהצבא נמצא במצב כל כך גרוע עם תקציב ענק של 600 מיליארד דולר בשנה - הגדול ביותר בעולם בפער ניכר מהמקום השני. היא גם ציינה שהגנרל לשעבר דיוויד פטראוס, בעבר מפקד כוחות הקואליציה באפגניסטן ראש וה-CIA, אמר שלצבא דווקא לא חסר כסף, והוא נמצא במקום טוב מבחינת מוכנות מבצעית.

"הדברים של פטראוס לא משקפים את המצב כפי שאני רואה אותו", אמר גנרל אליאן מהצבא. הוא גם ציין שהסד"כ של צבא היבשה ירד ל-450 אלף חיילים אחרי קיצוץ, הנתון הנמוך ביותר מזה שנים רבות. לדבריו, המצב כיום מייצר לצבא אתגר מבצעי, וגם קצינים אחרים ביקשו לציין שהם דוחים את דבריו של פטראוס.

כל זה קורה על רקע דבריו של הנשיא החדש טראמפ שקרא להגדיל את הצבא והכוונה של הצבא עצמו לדרוש תוספת של 30 מיליארד דולר לתקציב של שנת 2017 ושל שנת 2018. בסך הכל, הצבא האמריקאי רוצה לקבל צ'ק בסך 640 מיליארד דולר בשנה.