לוחם עם צבעי הסוואה (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
מתמחים בפעולות קומנדו, אבל הם בכלל אנשי מודיעין (אילוסטרציה) | צילום: David Silverman, GettyImages IL

השבוע קיבלה סיירת מטכ"ל צל"ש מהרמטכ"ל - החלטה שהתקלה בעקבות שורה של מבצעים ייחודיים שביצעו לוחמי היחידה בשנה האחרונה מחוץ לגבולות ישראל, מבצעים עלומי שם עם הישגים גדולים. אנחנו יכולים רק לנחש מה היו אותן פעולות, אך אולי מספיק לקרוא על הפעולות אותן ביצעו לוחמי סיירת מטכ"ל בעבר כדי להבין מה היחידה הזאת מסוגלת לעשות.

הפשיטה על האי גרין

הפשיטה שיצאה לפועל בלילה שבין 19 ו-20 ביולי 1969 נחשבת עד היום למדהימות שבפשיטות הקומנדו של צה"ל. האי גרין ממוקם בחלקו הצפוני של מפרץ סואץ. בזמן מלחמת ההתשה הייתה על האי המבוצר עמדת מכ"ם, כמו גם תותחי נ"מ שהפריעו למטוסי חיל האוויר, והוצבו עליו עשרות לוחמים מצרים ויחידת קומנדו קטנה.

כאשר הצבא המצרי תוקף מוצב ישראלי על גדות התעלה והורג שבעה מחיילי צה"ל, מחליטים לצאת לפעולת תגמול כנגד האי המבוצר, שתשלב פעולם נקם על ההרוגים בנוסף לפתרון בעיית המכ"ם על ידי השמדתו. המבצע משותף לסיירת ולשייטת 13.

ראשונים נוחתים על האי לוחמי השייטת שמגיעים בצלילה. לאחר שאלה מאבטחים את האי מגיעים לוחמי סיירת מטכ"ל על גבי סירות גומי. הלחימה הקשה על האי נמשכת יותר משעה ובסיומה נהרגים כ-80 חיילים מצרים. בנוסף, מפוצצים לוחמי הסיירת מבנים מבוצרים על האי. גם אבדות צה"ל לא היו קלות לאחר ששלושה לוחמי הסיירת ושלושה לוחמים של השייטת נהרגים ולא מעט אחרים נפצעים. בספרו "חרב אל-אסתנזאף: מלחמת ההתשה בראי המקורות המצריים", כתב ד"ר מוסטפא כבהא, מרצה באוניברסיטת בן גוריון: "פעולה זו היוותה נקודת מפנה במלחמת ההתשה. היא סימלה את התחלתו של שלב חדש במלחמה, שרוב החוקרים המצריים קרא לו 'שלב ההתשה הנגדית', בו עברה היוזמה הצבאית מידי מצרים לידי ישראל".

מטוס סבנה

סבנה (צילום: רון אילן, באדיבות ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון)
שחרור חטופי סבנה | צילום: רון אילן, באדיבות ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון

ב-8 במאי 1972 חוטפים מחבלים מארגון ספטמבר השחור מטוס נוסעים של חברת סבנה ומנחיתים אותו בישראל. למקום מגיעים לוחמי סיירת מטכ"ל בפיקודו של אהוד ברק, אז מפקד היחידה. ברק מחלק את אנשיו לחמש חוליות פריצה כשבין מפקדי החוליות ניתן למנות את דני יתום, בנימין נתניהו ועוזי דיין. לוחמי הסיירת מתחפשים למכונאים ופורצים לתוכו לאחר שריקה של ברק. ראשון הפורצים היה איש מילואים של הסיירת, מרדכי רחמים, איש שב"כ שמנע שלוש שנים קודם לכן פיגוע נגד מטוס של אל על. רחמים עצמו ניהל קרב יריות עם מפקדם של החוטפים וחיסל אותו בשירותים. דקה אחת בלבד נמשך המבצע שבסיומו חוסלו שני מחבלים ושתי מחבלות נתפסו בחיים. חמישה נוסעים ולוחמים נפצעו ובהם בנימין נתניהו. נוסעת אחת נהרגה.

מבצע ארגז

מבצע ארגז (צילום: ישראל דיפנס)
פינוי פצועים במבצע ארגז | צילום: ישראל דיפנס

חודש אחרי ששחררו את חטופי סבנה נשלחים לוחמי סיירת מטכ"ל ל"מבצע ארגז", בו הוטל עליהם לחטוף קציני צבא בכירים של הצבא הסורי בכדי לשחררם תמורת שני טייסים ונווט של חיל האוויר שישבו בשבי בדמשק. פעמים יצא הכוח למבצע וחזר מבלי שהצליח לחטוף את הקצינים הסורים. בפעם השלישית מתמקם המארב בצד הלבנוני של הגבול והפעם מגיעים לנקודת המארב השיירה המיוחלת. היא נבלמת על ידי רכב של הסיירת שהוסווה כרכב של צבא לבנון. במקום מתפתח קרב קצר במהלכו נהרגים שלושה לבנונים שליוו את הסורים. לוחם של הסיירת נפצע. השלל היה מכובד וכלל חמישה קצינים סורים בדרגות סא"ל עד תא"ל. החלפת השבויים התבצעה שנה אחר כך ביוני 73.

מבצע זנבר

בסיס חיל האוויר רפידים סיני, מלחמת יום כיפור. בזמן שכוחות צה"ל מנהלים חילופי אש מול צבא מצרים, במדבר סיני מעמיסים לוחמי סיירת מטכ"ל ג'יפים שעליהם מותקנים תול"רים (תותחים ללא רתע) על שלושה מסוקי יסעור. הם עולים בשקט מופתי על המסוקים שיוצאים לעבר יעד קלאסי של לוחמי קומנדו: בסיס חיל האוויר המצרי בכותמיה. מכיוון שמטוסי חיל האוויר מאוימים מאש נ"מ של המצרים, החליטו בצה"ל לתקוף את הבסיס מהקרקע. מעבר למשימה עצמה יש פה גם מסר: אנחנו יכולים לטייל בחצר האחורית שלכם.

בשעת לילה מאוחרת חוצים המסוקים את קו כוחותינו לעורף האויב ומנחיתים את לוחמי "היחידה" בסמוך לשדה התעופה. אנשי הסיירת פורצים על גבי הג'יפים לעבר הבסיס ודקות ספורות אחר כך הם יורים פגזים לעבר מטוסי האויב ומתקנים חשובים של שדה התעופה. מבלי שהם מתגלים חוזרים הלוחמים לעבר נקודת האיסוף. "המתן, יש כבד", אומר סגן מפקד הכוח עמירם לוין לטייס המסוק כאשר זיהה טנק בנקודת האיסוף. הם מחפשים נקודה חדשה לאיסוף הלוחמים ובינתיים חוטפים אש כבדה. אחרי דקות מורטות עצבים בעורף האויב לוחמי סיירת מטכ"ל מסמנים את עצמם ונאספים על ידי היסעורים.

הפיגוע במלון סבוי

בלילה שבין 5 ו-6 במרץ 1975 משתלטים מחבלים על מלון סבוי אחרי שנחתו בסירות גומי על חוף ימה של תל אביב. גם הפעם נשלחים לפעולה לוחמי הסיירת שפורצים למלון עם אור ראשון. הם מצליחים לחסל שבעה מחבלים ותופסים אחד נוסף בחיים. הם מצליחים לחלץ חמישה בני ערובה בחיים אך שונה אחרים נהרגים בנוסף לעוד שני הרוגים של כוח הפריצה בהם גם עוזי יאירי מפקדה של הסיירת בעבר שהגיע למרות שלא היה בתפקיד. מי שתכנן את הפעולה היה חליל אל-וזיר המכונה אבו ג'יהאד שהיה סגנו של יאסר עראפת באש"ף. את הפיגוע יזם אבו ג'יהאד כנקמה על פעולה אחרת של הסיירת אביב נעורים במסגרתה חיסלו לוחמי הסיירת שלושה בכירים של ארגון אש"ף בלב בירות.

אבו ג'יהאד (צילום: ויקיפדיה)
אבו ג'יהאד. לוחמי סיירת מטכ"ל חיסלו אותו בטוניס | צילום: ויקיפדיה

החיסול של המתכנן

הנקמה הגיעה, לפחות על פי פרסומים זרים, 12 שנים אחר כך. ב- 16 באפריל 1988 נוחתים בחופי טוניס לוחמים של סיירת מטכ"ל שם הם חוברים לסוכנים של יחידת כידון של המוסד. אנשי המוסד מובילים את לוחמי הסיירת ברכבים ששכרו מראש לעבר ביתו של אבו ג'יהאד. סמוך לשעה שתיים בלילה פורץ הכוח לביתו של אבו ג'יהאד ומחסל אותו בירי של 50 קליעים. לאחר מכן מחזירים אותם אנשי המוסד לחוף ושם אוספים אותם לוחמי השייטת לסטי"לים שהחזירות את הכוח לישראל. למחרת הפעולה מצאו הרשויות המקומיות את הרכבים הנטושים על חוף הים. מדינת ישראל מכחישה כל קשר לפעולה אולם בשנת 2003 הצהיר אריאל שרון שצנחנים ישראלים סיימו את חייו של אבו ג'יהאד ובשנת 2010 נודע שאחד הלוחמים, חגי פלג שהיה בעבר מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, קיבל צל"ש על הפעולה.

>>> מבצעים הגדולים של שייטת 13

החטיפה של עובייד ודיראני

לא פחות מ-21 אזרחים לבנונים נחטפו על ידי לוחמי סיירת מטכ"ל בין השנים 1986 ל-1994. המטרה של המבצעים הייתה למצוא מידע מודיעיני על נווט חיל האוויר רון ארד ולהשתמש בהם כקלפי מיקוח. המפורסמים שבהם היו השייח עבד אל-כרים עובייד ומוסטפא דיראני. עובייד נחטף על ידי לוחמי הסיירת ב-28 ביולי 1989. אנשי היחידה נחתו בשעת הלילה בכפר השיעי לבנוני ג'יבשית וחטפו אותו מביתו ללא אבדות. את דיראני חטפו לוחמי הסיירת ב- 21 במאי 1994. הם נחתו בשני מסוקי יסעור בעמק הבקעא שנחשב לשטח הבית והלוגיסטיקה של החיזבאללה. למרות שהיה מוקף בשומרי ראש גם הפעם הסתיים המבצע בהצלחה וללא נפגעים מלבד לוחם אחד שנפצע ברגלו וחבש עצמו מבלי שדיווח לכוח על פציעתו. המבצעים אומנם היו מוצלחים אבל מידע רב לא יצא מזה.

אהוד ברק (צילום: צבא ארצות הברית)
אהוד ברק. פיקד על סיירת מטכ"ל בשנות השבעים | צילום: צבא ארצות הברית

המבצע הסודי

ימים ספורים לאחר שנכנסה הפסקת האש שסיימה את מלחמת לבנון השנייה יצאה סיירת מטכ"ל למבצע בעומק השטח הלבנוני. במהלך המבצע נפצעו שניים מלוחמי היחידה וקצין אחד, סא"ל עמנואל מורנו נהרג. לוחמי הסיירת המריאו במסוקים לבעל בק וככל הנראה התגלו עוד כשהיו באוויר, זאת למרות שחיל האוויר ביצע תקיפות באזור בכדי להקל על החדירה של הסיירת לאזור. למרות הגילוי הם מחליטים להמשיך בפעולה.

עד היום אין מידע אמיתי על המבצע אולם ישנה הערכה שהמבצע נועד למנוע מעבר של נשק לחיזבאללה אחרי המלחמה, לאחר שהצטבר מידע מודיעיני על הברחה משמעותית של אמצעי לחימה לחיזבאללה. למרות שאין פרטים מדויקים ניתן לומר שהמבצע עצמו עבר בהצלחה וההסתבכות שבמהלכה נהרג מורנו הייתה בשלב היציאה מהשטח כאשר לוחמי הסיירת נכנסו לקרב עם אנשי חיזבאללה ממרחק של כמה עשרות מטרים. לפחות שלושה מחבלים נהרגו בהתקלות. לאחר הפעולה קבלה הסיירת צל"ש רמטכ"ל "על ביצוע פעולה מורכבת".

בנימין נתניהו בסיירת מטכ"ל (צילום: Handout, GettyImages IL)
רבים ממנהיגי המדינה צמחו מתוך סיירת מטכ"ל. בנימין נתניהו בימיו ביחידה | צילום: Handout, GettyImages IL

אנשי מודיעין

למרות התדמית שנוצרה ללוחמי היחידה פעולות הקומנדו הן לא המשימה העיקרית. תפקידה של היחידה היא להשיג מודיעין ואת זה היא עושה בעשרות רבות של מבצעים שנערכים בכל שנה. מבצעים שעליהם לא שמענו וכנראה שגם לא נשמע. האיכות הגבוהה של הלוחמים כמו גם המקצועיות שלהם הביאה את דרגי הפיקוד לבחור בהם בכל פעם שצרה נחתה על ראשינו. דבר אחד בטוח: היחידה תהיה תמיד זו שתיבחר לכל מה שנראה קשה ומסובך מדי לביצוע.

>> מטורפים עם קבלות: כך השמדנו את הכור הגרעיני בעירק