המגויסים לדאעש (צילום: skynewsarabia.com)
לוחמים זרים בדאע"ש, ארכיון | צילום: skynewsarabia.com

עיר בשבדיה מעניקה תכניות שיקום, מגורים, חינוך ואפילו תמיכה כספית ללוחמים לשעבר בארגון דאע"ש וארגוני טרור נוספים. אנשי הרשות המקומית בעיר לונד שבשבדיה טוענים שהתכניות השנויות במחלוקת נועדו לשלב מחדש את הג'יהאדיסטים לשעבר בחברה, ולמנוע מהם לחזור לעיסוק הקודם שלהם.

אנה סשוזטרנד, רכזת עירונית בתחום מניעת אלימות, הודתה בראיון שהתכנית המדוברת אכן עלולה לעורר מחלוקות מסוימות, אך עם זאת בטוחה שהשיטות הללו - שננקטות גם עם עבריינים לשעבר - בטוחות למדי. "שאלנו את עצמנו, 'איך אנחנו אמורים להתמודד עם זה?'. מהר מאוד הבנו שאנחנו אמורים להתמודד עם זה בדיוק כמו שאנחנו מתמודדים עם פשע. הרבה יותר זול לשלב מחדש בחברה מישהו, מאשר להפקיר אותו ולכלוא אותו שוב".

כריסטופר קרלסון, מומחה לקרימינולוגיה, תומך בהצעה לאחר שחיבר עבור הממשלה השבדית דו"ח שעסק בהשפעתם של טרוריסטים לשעבר על החברה. בראיון לרדיו המקומי אמר קרלסון שכדי לנטוש ארגון כמו דאע"ש, אנשים צריכים תנאים ומשאבים - להשתלב בשוק העבודה, רישיון נהיגה, קורת גג וכל פרט שיוסיף יציבות לחייהם. "אני לא מצליח לראות למה צריך להתנהג לאנשים שעזבו ארגוני טרור באופן שונה מאיך שמתייחסים לפושעים צעירים", אמר קרלסון.


תכניות דומות פועלות גם בערים השבדיות אורברו, מאלמו ובורלנג. על פי הערכות, כ-140 אזרחים שבדים שבו משטחי המדינה האסלאמית בסוריה ובעיראק, מתוך 300 שעזבו בסך הכל. מדובר באחת המדינות עם אחוז המתגייסים הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה (לצד צרפת, גרמניה, בריטניה ובלגיה). נושא הטיפול במשוחררי דאע"ש עלה לכותרות לאחרונה, עם אובדן השטחים של ארגון המדינה האסלאמית וההפסדים הרבים שהוא נוחל בשדה הקרב, מה שגורם ללוחמים רבים לעזוב ולשוב למדינות מהן הגיעו.