פוסט הסתה ימני קיצוני (צילום:  Photo by Flash90)
פעילות שיטתית, הסתה לפגיעה בחיילים וערעור יכולת | צילום: Photo by Flash90

בעוד שחשבנו שכשאזרחים פלסטינאים מטרידים חיילים בביתם, בפייסבוק ובהודעות מאיימות בדואר, נראה שאותו היחס הבעייתי מגיע גם מבית, מצד המתיישבים ביהודה ושומרון. קבוצת פייסבוק שנפתחה באחרונה תחת השם "מהרסייך ומחרבייך ממך יצאו" מפרסמת את תמונותיהם של שוטרים ולוחמים שלקחו חלק בפינוי של מאחזים בלתי חוקיים ומסיתה לפגיעה בהם והטרדה שלהם. חברי הקבוצה שמעלים את התמונות באופן וולונטרי, קוראים לחבריהם לאתר את הלוחמים, להטריד אותם ואף לפגוע בהם פיזית.

עושה רושם שאותם פעילי ימין מבינים היטב שאין להם דרך להתמודד עם המערכת עצמה ועם החלטות הממשלה ולכן הם החליטו לפעול באופן אישי נגד ה"שליחים". הרעיון – להרתיע אותם מלהשתתף בפעולות אכיפה מסוג זה. התמונות בהם מתויגים אותם הלוחמים, מופיעות תחת הכותרת "תתביישו לצאת מהבית" וגם "עוד אנשים בלי בושה". כותרות אחרות קוראות לחפש את הפרופילים שלהם בפייסבוק להטריד אותם באופן אישי, כולל בביתם.

דפוס פעולה נוסף שנראה בקבוצת הפייסבוק מזכיר מאוד את איומי התביעה המשפטית שהגיעו לביתם של לא מעט קציני צבא אחרי מבצע עופרת יצוקה ואחרי עצירת המשט הטורקי במבצע "רוחות שמים". חלק מחברי הקבוצה קראו לפגוע באותם אנשי אכיפה מישור המשפטי, על ידי הגשת תביעות אזרחיות. קריאות קשות נוספות כינו את השוטרים והלוחמים "בוגדים". "יימח שמם של כל המעורבים בבגידה", נכתב באחד הפוסטים. חברי הקבוצה לא מוכנים לתת ללוחמים לחזור לשגרה וכשגילו את דף הפייסבוק של אחד מהם ציין אחד מחברי הקבוצה "זה הוא! זה טירוף לראות שיש לו חיים אמיתיים" כשהמסר שלו ברור.

פוסט הסתה ימני קיצוני (צילום:  Photo by Flash90)
המאבק בפינוי הישובים יורד לפסים אישיים | צילום: Photo by Flash90

זהו החלק הקל בלינץ' שמבצעת אותה הקבוצה בלוחמים. היו גם חברים שכתבו פוסטים שקוראים לפגוע במפקדים או כפי שהיה בעבר – בהנהגה הצבאית והמדינית. "אני יודע מ(ה) זה. גם אני הייתי שמה ואתה יודע את הדעות שלי ה' יעזור וירחם על החיילים האלה וייקח אליו את אלה ששלחו אותם". לפחות על פי המלל נראה שמדובר בלוחם לשעבר. אחר רשם "אותם להיות כלבי שמירה ותקיפה. נראה איך החיילים/שוטרים האלו יגיבו כאשר כלבים 'יטוסו' לעברם ויתנפלו עליהם לפני שהם יספיקו לדרוך את הנשק. זה משהו שהייתי רוצה לראות".

חברי הקבוצה לא מסתפקים באיום על השוטרים והלוחמים שמעורבים בפינוי. חלק מהפוסטים נועדו להשפיל את המערכת הצבאית וזה כולל פוסט עם אוסף של תמונות של חיילים וחיילות שהצטלמו בעירום. גם חלק מהם, אגב, זכו להודעות מטרידות. לצד התמונות האלה וגם פוסטים ותמונות שצולמו בזמן השואה נכתב על צה"ל כי "צה"ל אוהב אתכם הומואים, קוקסינלים ופרוצות".

יש לציין כי לוחמי צה"ל לא משתתפים באופן פעיל בפינוי של המאחזים הלא חוקיים, אולם את גורמי הימין הקיצוני זה לא מעניין. מספר חיילים בצה"ל שהשתתפו באותם מעגלי אבטחה זכו לקבל איומים לדפי הפייסבוק שלהם ואף לטלפונים האישיים. "עדיף לך להתאבד ולא לאבטח את הכלבים של ביבי" נאמר לאחד מהם.

"החלפתי טלפונים, אפילו עברתי דירה וכלום לא עזר"

כמו שזה נראה כרגע, ועל סמך ניסיון העבר, החיילים לא זוכים לגיבוי וספק גדול אם המערכת למדה את הלקח מאז פונה גוש קטיף. על מה שעשוי להיות צפוי לאותם משתתפים מספר ל' שהשתתף בפינוי של יישובי גוש קטיף. "אתה מקבל טלפונים לבית, מכתבים מודפסים שאי אפשר לאתר את המקור שלהם. הם משגעים אותך ממש, מנסים להטריף לך את העצבים. אתה מדווח לקצין שלך, לפיקוד, אבל הם לא מצליחים לעשות כלום. מהשוטרים שהיו איתי לא שמעתי על אף אחד שהצליחו לעצור את מי שהטרידו אותו. אצלי זה נמשך משהו כמו שנתיים או שלוש עד שירדו ממני".

פוסט הסתה ימני קיצוני (צילום:  Photo by Flash90)
לוקחת איתה הביתה את המשימה שביצעה בזמן השירות | צילום: Photo by Flash90

ד' שהיה קצין בצבא בזמן הפינוי של יישובי הגוש סיפר לפז"ם, "החלפתי טלפונים, אפילו עברתי דירה וכלום לא עזר. החבר'ה האלה לא ירדו ממני. לא עזר שהעברתי מידע לקצינים שמעלי ואפילו הגעתי למח"ט. כלום לא עזר. יום אחד הם ראו את הבן שלי ברחוב, כנראה עקבו אחרי ונתנו לו תמונה שלי שהשתילו עליה כל מיני פצעים ודם. זה היה פשוט מזעזע".

דברים דומים שמענו גם מא', טייס בחיל האוויר שככול הנראה צולם על ידי אנשי הימין הקיצוני בזמן שהשתתף בפינוי ב-2005. "חודש שלם הם שיגעו אותי ואני יודע שגם את החברים שלי. זה היה סיוט, ממש סיוט. מה שיותר מדליק אותך זה שאתה לא יכול לעשות כלום נגד זה, פשוט כלום. עם יד על הלב, אני אומר לך שזו הייתה הסיבה שלא נשארתי בקבע מעבר לחתימה ראשונה. זה לא שווה את זה".

החיילים ושוטרי מג"ב אשר משרתים בשטחים אם כן, חשופים בעצם לתקיפות, תביעות והטרדות מכל עבר – מצד ארגוני זכויות האדם שעיניהם פקוחה כל העת, מצד המפקדים והמערכת הצבאית שלא תמיד יודעת לתת הוראות פעולה ברורות כמו במקרה של דוד הנח"לאווי, מצד התושבים הפלסטינאים שמוחים לא פעם על נוכחות צה"ל במקום, מצד פעילי טרור והכי חמור – מצד אותם המתיישבים שעליהם הם נשלחו להגן. במצב הנתון, לא מעט לוחמים יוצאים משער הבסיס ושההשלכות של החלטות שהם הוציאו לפועל משפיעות להם על החיים האישיים והמשפחתיים. לדברי אחד המרואיינים, אשר חווה הטרדות מהסוג הזה אחרי קיץ 2005, המערכת גילתה בזמנו "אימפוטנציה חמורה".

מדובר משמר הגבול נמסר בתגובה: "מדובר בפורעי חוק אשר מסיתים באופן נפשע כנגד כוחות הביטחון. השוטרים שנגדם הופצו דברי הנאצה הגישו תלונה וחקירה משטרתית נפתחה בנושא למיצוי הדין עם העבריינים."

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מאחר ולא נמסרו מצד הכתב פרטי החיילים לא ניתן יהיה לבדוק ולטפל בהתאם באירוע המדובר. צה"ל מוקיע ומגנה כל ניסיון לפגיעה בחייליו ועושים לילות כימים בהגנה על ביטחון ישראל".

>> דו"ח נציב קבילות החיילים לשנת 2014: "האם אלה הם התנאים הראויים למחיית לוחמי צה"ל?"