דרום אמריקה היא בלי ספק אחד מהיעדים האהובים על משוחררי צה"ל שיוצאים לשם לטיול אחרי צבא. אבל היבשת הזו היא מקום אהוב מאוד גם על ארגון הטרור חיזבאללה, שעל פי לא מעט דיווחים מהשנים האחרונות, מרגיש שם מאוד בנוח.

בימים האחרונים, דווח בכלי תקשורת דרום אמריקאים שחיזבאללה הגביר את הפעילות הפלילית שלו באזור. פעילים של הארגון, חלקם אזרחים מקומיים שגויסו במיוחד וחלקם אנשי הארגון שהגיעו מלבנון, הרחיבו משמעותית את הפעילות להלבנת כספים, סחר בסמים ומכירת הנשק הלא חוקי.

"עיקר הפעילות של הארגון נעשית במשולש הגבולות, הגבולות ברזיל, ארגנטינה ופרגוואי", ציין מומחה לנושא, שהסביר כי צעירים ממוצא לבנוני המזוהים עם הארגון מוכרים בין היתר סחורות ב"שוק הגנבים" בסיודד דל אסטה, בצד הפארגוואי של אותו משולש גבולות. "הם מעורבים בסחר לא חוקי במוצרי חשמל ואלקטרוניקה, סמים והלבנת הון".

השפה הפופולארית בשוק אחרי ספרדית ופורטוגזית היא ערבית וחלק מה"סוחרים" שם בשנות העשרים לחייהם, מגיעים מדרום לבנון, בעיקר מחוות שבעא ועמק בקה, שם מזוהים עם חיזבאללה.

את הרווחים הם מלבינים ושולחים דרך חברות קש או אנשי עסקים לקופת הארגון. מה שמתחיל בסחר בקוקאין, מוצרי אלקטרוניקה, נשק לא חוקי ודרכונים מזויפים, מסתיים הרחק משם בדמות רקטות שמכוונות לישראל, טילים נגד טנקים ומשכורות למחבלים.

הפעילות של חיזבאללה בדרם אמריקה אינה חדשה. הארגון מתבסס על הרבה מאוד מהגרים לבנונים שהיגרו לאזור לאורך השנים ובנוסף מנצל היטב את החולשה של המדינות שם, חולשה חוקית, ביטחונית וצריך לומר שגם את רמת השחיתות הגבוה.

מרושתים בכל העולם

באמצע שנות ה-2000 הצליח ארגון ה-DEA - סוכנות אכיפת הסמים האמריקנית - לחדור לאחת מרשתות ההברחה של הארגון בדרום אמריקה. הסוכן חשף רשת סמים ענקית שהייתה לה גם זרוע להלבנת הון. אחרי שהמבצע הופסק, התברר שהסוכן הזה לבדו היה שותף להלבנה של 20 מיליון דולר. קשה להעריך כמה התחום הפלילי מוסיף למאזן הכספי, אבל אם סוכן אחד ברשת אחת הצליח להלבין בזמן קצר 20 מיליון דולר, הדבר מדבר בעד עצמו.

חלק מהכספים שנתפסו (צילום: תקשורת שב"כ)
כספי טרור שנתפסו בישראל | צילום: תקשורת שב"כ

חיזבאללה יודע לנצל מדינות חלשות והערכה היא שלארגון יש שני מרכזים פליליים. אחד בדרום אמריקה ושני באפריקה.

דרך הקשרים שארגון הטרור ייצר עם קרטלי הסמים, הם מייצרים או רוכשים סמים במדינות דרום אמריקה ומבריחים את החומר לאחת ממדינות אפריקה. משם הסמים עוברים למדינות אירופה וגם לארה"ב, נמכרים לצרכנים ואז, הכסף עושה את הדרך ההפוכה לאפריקה. שם אורזים את הכסף ומסליקים אותו על טיסות שמגיעות בסופו של דבר לביירות. לפעמים הכסף מולבן לפני, לפעמים דואגים להלבין אותו בלבנון ולהכניס אותו למערכת הפיננסית הגלובלית.

איפה שמבריחים כספים יבריחו מחבלים

ככל שהתקציב האיראני לחיזבאללה קוצץ בגלל הסנקציות, המאמץ להשיג כסף דרך הפעילות הפלילית גבר.
על פי "פורבס" ונכון לשנת 2018 איראן מעבירה לחיזבאללה בכל שנה כ-800 מיליון דולר. חלק מהדיווחים מדברים על סכום "צנוע" יותר של 600-500 מיליון דולר. על פי פרסומים בשנים האחרונות, במודיעין האמריקאי מעריכים שחיזבאללה מכניס בכל שנה כ-200 מיליון דולר רק מעסקי סמים.

לכסף יש משמעות מאוד חשובה לפעילות של ארגון טרור בכלל וחיזבאללה בפרט. סכומי הכסף האדירים שאיראן משקיעה בחיזבאללה מראים עד כמה הארגון הזה חשוב עבורם במלחמה נגד ישראל וההתפשטות האזורית.
"חשוב לזכור כי התמיכה האיראנית בחיזבאללה אינה מסתכמת רק בסיוע כספי, אלא גם ובעיקר בסיוע צבאי", אמר בעבר אלוף במיל' עמוס גלעד, לשעבר ראש אמ"ן. "זה כולל בין השאר מערך של עשרות אלפי טילים ורקטות מסוגים שונים, ציוד צבאי ומודיעיני", הוסיף.

טקס חנוכת שגרירות פרגוואי בירושלים (צילום: החדשות)
בנימין נתניהו בטקס העברת שגרירות פרגוואי לירושלים | צילום: החדשות

בעיה נוספת היא שבמקום בו מצליחים להבריח סמים וכסף אפשר די בקלות להבריח גם חומרי נפץ ומחבלים. הטרור רוכב על הנתיב הפלילי ויודע לנצל אותו. באיראן ובחיזבאללה מחפשים היום את הדרך לנקום בישראל על התקיפות שלה בסוריה.

החשש בישראל, ולא רק בה, הוא שבסופו של דבר הם יחליטו להוציא לפועל את הנקמה שלהם בחו"ל. זה קרה בעבר באירופה וגם בדרום אמריקה, שם עדיין שומעים את הדי הפיצוצים של הפיגועים נגד בניין הקהילה היהודית והשגרירות בארגנטינה.

מי שמתנער ומי שמוותר

לאחרונה נראה שחלק ממדינות דרום אמריקה החליטו לקצץ ב"גן העדן" של חיזבאללה, בין השאר דרך ההכרזה שהם "ארגון טרור", הכרזה בעלת משמעות משפטית ביכולת הטיפול והאכיפה נגד הפשעים שהם מבצעים שם.
ארגנטינה הייתה למדינה הראשונה בדרום אמריקה שהכריזה על חיזבאללה כארגון טרור, ממש לאחרונה גם פרגוואי עשתה זאת בעקבותיה (והכריזה גם על החמאס ככזה) וכעת, גם ברזיל שוקלת לעשות זאת, אם כי שם נראה שהרצון של הממשל נתקל בכמה בעיות משפטיות.

מומחה שצוטט בתקשורת הדרום אמריקאית, העריך ש"פעילות מוגברת של כוחות הביטחון באזור הזה, הגברת הלחץ בשיתוף בינלאומי, יעשו את העבודה ויפגעו קשה בפעילות של חיזבאללה שם".

אחת הבעיות בדרך היא מדינה נוספת בדרום אמריקה, ונצואלה, שם המשטר נמצא כבר הרבה מאוד שנים במסלול התנגשות עם ארה"ב ומדינות המערב מצד אחד, ויחסים טובים עם איראן ורוסיה מהצד השני.
על פי הערכות של גורמים במערב וגופי מודיעין, המשטר במדינה מסייע לפעילים של חיזבאללה לפעול האופן חופשי, גם אם זה ברמה של להעלים עין וזה, ספק אם ישתנה בתקופה הקרובה.