ג'ואנה פלני (צילום: dailymail)
ג'ואנה פלני. הסטודנטית מדנמרק הפכה ללוחמת קשוחה בשורות המחתרת הכורדית | צילום: dailymail

בנובמבר 2014 דיווחנו לכם על ג'ואנה פלני, סטודנטית צעירה שהשאירה את חייה מאחור – והצטרפה למלחמה בארגון דאע"ש. מתוך 750 הצעירים האירופאים שפעלו כמוה, רק מעטים הצליחו לחזור הביתה בשלום. ג'ואנה הצליחה, והשבוע התראיינה לאתר האמריקאי Vice וסיפרה על חוויותיה משדה הקרב. מלחמת האזרחים בסוריה גררה כבר כ-27,000 לוחמים זרים מ-81 מדינות שונות, אך רובם הצטרפו לצדו השני – לארגון דאע"ש.

ג'ואנה, סטודנדטית לפוליטיקה ופילוסופיה מקופנהגן, לחמה בשורות ה-YPG - המחתרת הכורדית. פלני היא צעירה כורדית ממוצא איראני שנולדה במחנה פליטים של האו"ם בעיראק בשנת 1993, לאחר שמשפחתה נאלצה לעזוב במהלך מלחמת המפרץ הראשונה. לדנמרק, המשפחה הגיעה כשהייתה תינוקת. מדובר בלוחמת מגיל צעיר שירתה בנשק חם לראשונה כבר בגיל תשע – ומאז נדבקה בחיידק.

"אני אוהבת את זה", מסבירה ג'ואנה. "זה החיים שלי. זה מאוד נורמלי בקרב הכורדים ללמוד על נשק בצורה כזו". בסתיו 2014 היא עזבה את הכל וטסה לסוריה. היא רצתה לקחת חלק במאבק בדאע"ש ובצבא אסד, או כמו שהיא מגדירה את זה - "להילחם למען זכויות אדם למען כל האנשים בעולם". בסך הכל לחמה ג'ואנה לצד המחתרת הכורדית במשך כשנה וחודשיים.

"את לוחמי דאע"ש קל מאוד להרוג"

את הקרב הראשון שלה היא זוכרת כטראומתי במיוחד. במהלך פטרול לילה עם לוחם זר אחר, הזוג הותקף על ידי צלף שהבחין בעשן הסיגריות שעישן. בן הזוג שלה ספג ירייה ישירה בראשו. היא מתארת כיצד עשן הסיגריה עוד נראה באוויר, בזמן שחברה התבוסס בדמו על הקרקע. "אמרתי לו שלא כדאי לו לעשן, אבל הוא לא לקח אותי ברצינות. גם אני לא לקחתי דברים כאלה ברצינות כשרק הגעתי", היא מודה. "אבל אחרי היום ההוא, התחלתי לקחת כבר הכל ברצינות".

ג'ואנה פלני (צילום:  Photo by Flash90)
"גם לי היה קשה לקרוא על איך נערה בת תשע עמדה למות כי היא דיממה אחרי אונס". פלני | צילום: Photo by Flash90

את התקופה שנלחמה בצבא אסד היא מגדירה כמאתגרת ביותר. לטענתה, הכוח שלה הותקף בין היתר בנשק כימי שאסור על פי החוק הבינלאומי. "את לוחמי דאע"ש קל מאוד להרוג. הם טובים מאוד בלהקריב את החיים שלהם, אבל החיילים של אסד מאומנים היטב בלהרוג", היא מספרת.

פלני מתגאה במיוחד בעובדה שהייתה מאמנת של לוחמות כורדיות צעירות: "הצעירות מדהימות. הן מאושרות כשהן חוזרות מהחזית, הן מאוד אמיצות, הרבה יותר אמיצות משאני הייתי בגילן", היא מוסיפה.

ג'ואנה פלני (צילום:  Photo by Flash90)
"לוחמי דאע"ש טובים מאוד בלהקריב את החיים שלהם" | צילום: Photo by Flash90

תחום נוסף שג'ואנה עסקה בו היה חילוץ נערות יזידיות שנפלו בשבי דאע"ש והפכו לקורבנות אונס על בסיס כמעט יומיומי. "למרות שאני מגדירה את עצמי כקשוחה, גם לי היה קשה לקרוא על איך נערה בת תשע עמדה למות כי היא דיממה אחרי אונס", מספרת. ג'ואנה לקחה חלק בשחרור כפר קטן שסמוך לעיר מוסול בעיראק, שם נמצא בית שהחזיק קבוצה גדולה של ילדים שעברו התעללות מינית על ידי לוחמי דאע"ש. "כל הבנות היו מתחת לגיל 16, חלק אפילו ממש צעירות. פגשתי ילדה שהייתה בת 11 ובהריון עם תאומים. הפנים הקטנות שלה היו כל כך נפוחות, אני זוכרת שהרופא ממש בכה וצעק עלי. זה היה מזעזע". למזלה, היא הצליחה לשכנע את הרופא להפסיק את ההריון.

"חיי המלחמה מרתקים", אומרת פלני. "מעולם לא חשבתי על זה שאני רוצה לחזור הביתה, ידעתי שאני במקום הנכון". הקריירה הצבאית שלה נגדעה כשחזרה לחופשה בת שבועיים בשנה שעברה: "אחרי שהגעתי לדנמרק, המשטרה שלחה לי מייל בו נאמר לי שהדרכון שלי כבר לא בתוקף ואני איעצר אם אעזוב את המדינה. אם הייתי חוזרת לסוריה, הייתי יושבת בכלא שש שנים. זה העמיד אותי בסיטואציה בעייתית, הרבה אנשים היו מאוכזבים ממני".

פלני זועמת על השלטון במדינתה שמשתמש בשלילת הדרכון כדי למנוע מצעירים להצטרף ללחימה בסוריה במהלך שהיא מכנה "בגידה". כעת, היא עדיין מתלבטת אם לוותר על האזרחות שלה ולחזור לגדוד או להמתין בקופנהגן ולקוות שהחוק ישתנה כך שלא יחול על אלו שאינם מצטרפים לשורות הג'יהאד. "אני חייבת לזכור את הדברים שראיתי שם, ואת האנשים שהשארתי מאחור", היא מסכמת.