הבלתי נתפס קרה: משטר אסד, שלפני שנים בודדות היה מי שספר את סופו לאחור – מנצח במלחמת האזרחים בסוריה. זה קורה בזכות סיוע מרוסיה, איראן וחיזבאללה. אך מתברר שבשנה האחרונה נכנס למשוואה בחשאי שחקן חיזוק נוסף, הרפובליקה הסובייטית לשעבר בלארוס.

חוקר המודיעין רונן סולומון, מהראשונים לחשוף את תקיפת הכור הגרעיני בסוריה בשנת 2007, חושף שהבלארוסים נכנסו בשקט לסוריה ומסייעים שם לתוכנית הטילים של אסאד. החשש שלנו? שהטילים יגיעו לידי חיזבאללה.

סולומון, שעוקב מקרוב אחרי אמצעי הלחימה בסוריה, מאמין שבלארוס מסייעת בעיקר לתכנית הטילים לטווח בינוני, כולל באתר המחקר שעל פי פרסומים זרים הותקף לאחרונה - תקיפה המיוחסת לחיל האוויר הישראלי. את רוב המידע מבסס סולומון על מידע גלוי שקיים ברשת, תצלומי לוויין וחיבור של פאזל מורכב במיוחד שלדעתו מוביל למסקנה הזו, לה שותפים עוד מספר חוקרי מודיעין.

סולומון מציין שאתר החדשות "זמן אל וואסל" פרסם שאיראן, רוסיה וחיזבאללה בנו בסיס טילים בסוריה. פרסום שבהמשך גובה בצילומי לוויין שהתפרסמו בעולם. רק שלדברי סולמון, ספק גדול אם רוסיה הייתה מעורבת בפרויקט שכזה. משום שבניגוד לקשרים הישירים שלה עם צבא אסד ואיראן, הם משתדלים שלא להיות מעורבים בקשר ישיר עם חיזבאללה, בגלל האינטרס האזורי שלהם וגם בגלל הקשרים של מוסקבה עם ישראל. לכן, לדבריו סביר מאוד להניח ש"מומחי הצבא הרוסים" במתקן היו למעשה בלארוסים.

יש לציין שמאז סוף המלחמה הקרה, הבלארוסים מצאו לעצמם נישה ייחודית בתחום עסקאות הנשק - שיפור ומכירה של נשק רוסי. חשוב לזכור שאין זו הפעם הראשונה שהם מסייעים למשטר אסד: כבר בשנת 2012 נחשף שהם סייעו בשיפור טילי ה-M-600 הסורים כשהאריכו להם את הטווח ואת יכולת הנשיאה והדיוק. כמו כן, ב-2016 הטילה ארה"ב סנקציות על הבלארוסים, אחרי שאלה סייעו לאיראן, לקוריאה הצפונית וגם לסוריה, ומכרו להם "פריטים בעלי פוטנציאל צבאי, במיוחד לנשק להשמדה המוני, טילים בליסטיים וטילי שיוט".

סולומון מציין בנוסף כי הצבתו במינסק של הגנרל הסורי סאמר ארנוס מלמדת על רמת התיאום בין המדינות. לדבריו, יש לארנוס "תפקיד מכובד" בתיאום עסקאות הנשק והכניסה הבלארוסית לסוריה. פגישה בשנת 2016 בין שר ההגנה הבלארוסי, גנרל אנדרי רבקוב, לארנוס והשגריר הסורי במדינה, רק מחזקת את הסברה של סולומון. הוא גם מציין שפגישה זו נערכה כמעט במקביל לבנייה של האתר במסייף שבמחוז חמה, זה שהותקף.

נראה שהסיבה לסיוע הבלארוסי מסתכמת במילה אחת: כסף. כלכלת המדינה אינה במצב מזהיר, אלא שהיא קיבלה בין השנים 2012 ל-2016 כ-625 מיליון דולר ממכירת נשק - מה שהפך אותה לספק ה-18 בגודלו בעולם. לדברי סולמון, חלק גדול מההכנסה הזו מקורו בעסקאות עם סוריה. "הם היו יכולים לעשות עסקאות עם קטאר (שתומכת במורדים) או עם המשטר שלחם במורדים. אין להם אלוהים. מה שמשנה זה הכסף ולא האידאולוגיה", אומר סולומון.

סולומון חושב שהרוסים דווקא לא אוהבים את ההתערבות של מינסק בסיפור ואת חלוקת השלל בעסקאות הנשק. לדבריו, סביר שהרוסים יראו לבלארוסים את הדלת החוצה כשיתאים להם. כישראלים, הדבר היחיד שמעניין הוא לאן יגיעו הטילים, והחשש כמו תמיד שזה יהיה לכיוון חיזבאללה.