צבא האיחוד האירופי (צילום: צבא צרפת)
במדינות האיחוד האירופי מתחילים להבין שאין להם מענה הולם לאיומים, ומכאן קצרה הדרך לצבא משותף | צילום: צבא צרפת

אזהרת המסע של ארה"ב ליבשת אירופה הפתיעה רבים. בוודאי את האירופים עצמם, שלא הבינו מאיפה זה בא להם: שבוע לפני פתיחת משחקי היורו, ומשרד החוץ האמריקאי מפרסם אזהרת מסע חריגה לאזרחיו. התראה מפני פיגועים בכל היבשת, בטווח הזמן הקרוב.

מצד שני, אירופה בהחלט מתחילה להבין שהיא נמצאת בעיצומו של סיוט ביטחוני. בבירות המערב מתפוצצים מחבלים וקוטלים מאות אזרחים, מכיוון דרום מגיע גל של פליטים (שמתדלק בין השאר את תאי הטרור), ובמזרח מתעורר הדב הרוסי שנמצא במרוץ להגמוניה עולמית ועושה ככל העולה על רוחו. במדינות האיחוד האירופי מתחילים להבין שאין להם מענה הולם לאיומים, ומכאן קצרה הדרך לבאז וורד החדשה: צבא אירופי משותף.

האירופים, ובראשם הגרמנים, מדברים על צבא שייתן מענה לאיומים מכל האזורים ויחזיר לאירופה את העוצמה שהייתה לה בעבר. "הרכבת הזו כבר יצאה מהתחנה", אומר לנו וויליאם רוט, מנכ"ל המרכז לקידום יחסי ישראל-אירופה - גוף בעל נציגות בשבעה בתי פרלמנט ביבשת. אלא שנכון לעכשיו, מאבקי אגו ויוקרה מונעים מהרכבת להגיע לתחנה.

המטכ"ל של אירופה

זמן קצר אחרי מתקפת הדמים בפריז נאם נשיא צרפת פרנסואה הולנד בפני בית הנבחרים הצרפתי והכריז ש"צרפת במלחמה". הולנד הגדיר את הג'יהאדיסטים כאויבים של אירופה כולה וציין בפני בית הנבחרים כי בכוונתו להפעיל את סעיף 42.7 באמנת האיחוד – "אם מדינה חברה תהיה קורבן לתוקפנות בשטחה הטריטוריאלי, תהיינה שאר המדינות החברות מחויבות להגיש סיוע בכל האמצעים שברשותן".

הולנד לא היה הראשון. כבר אחרי הפיגועים בבריסל היו מי שקראו לתיקון של ה"ליקוי הביטחוני ביבשת"; ראש ממשלת איטליה, מתאו רנצי, קרא ליישום של מדיניות הגנה וביטחון משותפת. "אנו זקוקים לברית אירופית - ברית למען החופש והביטחון. האיחוד האירופי חייב ללכת הפעם עד הסוף. אנחנו צריכים להשקיע בכינונה של מסגרת יחידה לביטחון והגנה", אמר רנצי.

צבא האיחוד האירופי (צילום: צבא גרמניה)
טנקים גרמנים. "בעצם יהיה מטכ"ל-על ומודל שמאוד דומה למשמר הלאומי של ארה"ב" | צילום: צבא גרמניה

זה זמן רב קוראים באירופה להקמה של צבא מאוחד, כזה שייצר הרתעה עולמית וייתן מענה במקום שבו נכשלו הצבאות של המדינות וגם נאט"ו. כל זה נופל כפרי בשל לידיהם של הגרמנים, שכבר שנים פועלים להקמת צבא כזה. החודש פרסם משרד ההגנה הגרמני טיוטת נייר עמדה שמגדיר את הצעדים הנדרשים לתיאום בין הצבאות הלאומיים באירופה, ולבסוף לאיחוד שלהם תחת מפקדה משותפת אחת - המטכ"ל האירופי אם תרצו.

הגרמנים עדיין לא פרסמו את המסמך באופן רשמי. הם מחכים שבבריטניה – מעוז של ההתנגדות ליוזמת הצבא האירופי - יסיימו את משאל העם בשאלה אם להישאר בכלל באיחוד. בינתיים נראה שנמאס לגרמנים לשלם מס שפתיים לרעיון של "איחוד ביטחוני אירופי", ונמאס להם גם לפתוח את הארנק עבור מדינות אחרות על חשבון משלם המיסים הגרמני.

השאלה הגדולה היא איך זה יעבוד. איך ייראה אותו צבא מאוחד? מה הוא יעשה? אלה לא שאלות בעלמא, כי המפקדה האירופית כבר קיימת. נשאר רק לסדר לה השתלת שיניים.

מ-28 צבאות יוצא אחד

"הבריטים נלחמים בקרב מאסף נגד צבא שכבר הוחלט להקים", אומר ויליאם רוט. ובצדק: הרי כבר היום פועל הצבא הבריטי במסגרת מפקדה אירופית  שנקראת בינתיים EUFOR. המפקדה הוקמה בתחילת שנות ה-2000, וכיום היא רק מתאמת בין הצבאות, אבל הדגש הוא על "כיום".

" EUFOR היא מפקדת קישור שמפעילה כוח קטן של חיילים ממדינות האיחוד", אומר רוט. "יש שם משהו כמו 10,000 חיילים שמגיעים ממדינות שונות, בעיקר קצינים ואנשי מקצוע כמו נאט"ו. הכוונה היא לקחת את המפקדה ולהפוך אותה למטכ"ל. אז גם ישנו את שמה". אגב, מי שמזדמן היום לבריסל או לפרלמנט האירופי בשטרסבורג יראה כוח קטן וטקסי של חיילים שצועדים ומרימים כל בוקר את הדגל. אלה החיילים של EUFOR.

צבא האיחוד האירופי (צילום: צבא צרפת)
חיילים צרפתים. "הכיוון הוא צבא של ארבע שפות עיקריות" | צילום: צבא צרפת

לאירופים אין כוונה להקים גדודים או חטיבות עם חיילים שידברו ערב רב של שפות; הם לא רוצים להיות מגדל בבל. רוט: "אחרי שיחה שלי עם אורסולה פון דר ליין, שרת ההגנה של גרמניה, אני מבין שהכיוון הוא צבא של ארבע שפות עיקריות. כשאזרח ייכנס לשרשרת חיול בצבא של המדינה שלו, הוא יבחר ללמוד את אחת מארבע השפות האלה". השפות הן אנגלית, גרמנית, צרפתית וספרדית, שמרבית האירופים שולטים ממילא באחת מהן.

הפרטים, כפי שרוט מדגיש, עדיין לא ברורים ובוודאי שלא פורסמו. אבל ניתן לומר שתהיה מפקדה משותפת, מטכ"ל עם סמכות ישירה על הדיביזיות. אלה ימשיכו לפעול תחת הצבאות הלאומיים, אבל ידעו גם לדבר אחת עם השנייה ובעיקר להילחם אחת לצד השנייה. במטכ"ל יבנו תורת לחימה לניהול חזית שבה יופעלו יחידות מ-28 מדינות, ותהיה לו הסמכות להפעיל יחידות של מדינה אחת במדינה אחרת, כדי להגן עליה ובכך גם על היבשת כולה. שילוב כזה יהפוך 28 צבאות לצבא אחד, חזק יותר ומאורגן יותר. לא פחות חשוב - החלוקה התקציבית תקל על הצבאות החלשים של היבשת.

צבא האיחוד האירופי (צילום: משרד ההגנה הרוסי)
צנחנים בצבא רוסיה. האויב המשותף | צילום: משרד ההגנה הרוסי

"בעצם יהיה מטכ"ל-על ומודל שמאוד דומה למשמר הלאומי, אחד מצבאות המילואים של ארה"ב", מסביר רוט. "המשמר הלאומי פועל תחת מדינה – למשל, המשמר הלאומי של אלבמה שפועל שם במצבי חירום שונים - ואם יש מצב מלחמה, הצבאות האלה מגויסים ופועלים תחת הצבא".

זה שוב גרמנים נגד אנגלים

אם הגרמנים מובילים את המהלך להקמת הצבא המאוחד, הרי שהבריטים מובילים את ההתנגדות. במלחמה הדיפלומטית הזו יש הרבה מאוד יצרים, לא מעט אגו - וגם לא מעט היגיון בצד של המתנגדים.

הגרמנים מסבירים את הצורך בצבא מאוחד בכישלונות של מדינות היבשת בהיבט הביטחוני. "הגרמנים לוקחים את מה שאנחנו רואים היום - הכישלון של האיחוד לעצור את גלי הפליטים והמהגרים – ואומרים, הנה התגלינו במערומינו", אומר וויליאם רוט. "הנה הצי היווני לא מצליח להסתנכרן עם הגרמני, והגרמנים לא עם הרומנים שלא מדברים עם הבולגרים. מה שקורה בסוף זה ששני מיליון בני אדם נכנסו ליבשת בלי שאף אחד עושה משהו. לכן הגרמנים אומרים שצריך לקחת את המפקדה הקיימת  ולהעביר אותה שלב קדימה למצב יותר פרקטי. מפקדה של אירופים למען אירופים".

צבא האיחוד האירופי (צילום: משרד ההגנה הרוסי)
האויב הרוסי. "ברגע שהרוסים חוצים את הקרפטים הם בלב לבה של אירופה, צריך לראות מה עושים מול זה" | צילום: משרד ההגנה הרוסי

דבר נוסף שעומד לנגד עיני הגרמנים ומצדדים אחרים הוא מה שעושה פוטין באוקראינה. האיחוד האירופאי השקיע לא מעט משאבים כלכליים, ויש האומרים שגם לא מעט נשק, בממשלה הנוכחית באוקראינה. זה לא עצר את הרוסים, ששלחו כוחות קרקע למדינה ועשו בה כרצונם. "הגרמנים אמרו - תראו מה קורה, הרוסים פועלים ביעילות ומהירות ואוקראינה לא רחוקה מאתנו. ברגע שהרוסים חוצים את הקרפטים הם בלב לבה של אירופה, אז צריך לראות מה עושים מול זה", מסביר רוט.

לא רק בדיבורים מקדמים הגרמנים את הרעיון שלהם. לאחרונה הם ניהלו תרגיל צבאי גדול ומוצלח על גבול פולין-אוקראינה, שם נפרשו 12,500 חיילים מצבאות גרמניה, פולין, ליטא, לטביה, אסטוניה ושבדיה. הם דימו את ההגנה על השטח במקרה של קרב עם הרוסים, ולדברי רוט, "הצליחו להוכיח שצבא מאוחד יכול להתמודד איתם". רק השנה הוציאו הגרמנים 3 מיליון אירו על מחקר שמראה את היעילות של צבא מאוחד, ואפילו הראו שם למה צריכים הבריטים להצטרף למיזם (רוט: "הבריטים ממש נעלבו מזה").

צבא האיחוד האירופי (צילום: צבא גרמניה)
טנק לאופרד גרמני | צילום: צבא גרמניה

לצד בריטניה מתנגדות למהלך גם דנמרק והולנד. מדינות כמו לוקסמבורג, איטליה וספרד לא מתנגדות לרעיון, אבל גם לא ממש בעד. לדברי רוט, "הבעיה הגדולה - ומכאן ההתנגדות של הבריטים - היא שאם רוסיה פולשת לאחת מהמדינות הבלטיות, נגיד לטביה, האיחוד צריך לפרוס כוחות צבא מהירים. זה אומר שהבריטים נכנסים באופן ישיר למלחמה עם רוסיה, גם אם הם לא רוצים". דילמה אחרת היא האפשרות שמדינה אירופית תפלוש לשטחה של מדינה שכנה.

צבא האיחוד האירופי (צילום: נאט"ו)
אימון בלטביה. 12,500 חיילים מגרמניה, פולין, ליטא ומדינות נוספות תרגלו הגנה במקרה של קרב עם הרוסים | צילום: נאט"ו

מבחינת הבריטים, הבעיה העיקרית היא בתחום הגנה. משימות התקפיות פחות מדאיגות אותם. "לא תהיה להם בעיה לפלוש במרחק של חצי עולם לאיי פוקלנד ועל הדרך לספח את כל ארגנטינה", שולח רוט רמז היסטורי עבה למלחמת פוקלנד. "מה רע לבוא למשהו כזה עם צוללות גרמניות ומטוסים צרפתיים, מה גם שזה אומר פחות חיילים בריטיים? תענוג. אבל הם רוצים גם להיות במצב של שליטה ויכולת להחליט בנושאי הגנה, ומה לעשות שבעולם שלנו אין באמת שליטה".

הסקרים מראים שהרוב המכריע בבריטניה מתנגד לצבא מאוחד. זה לא צריך להפתיע: הבריטים הם אופוזיציה קבועה להסכמות והסכמים כלל אירופיים, מסורת שהובילה למשאל העם שיתקיים החודש על הפרישה מהאיחוד. "זה נטו האגו שלהם", מדגיש רוט. "ההתנגדות העיקרית של הבריטים היא שהיבשת תהפוך למדינה פדרלית, שהם יהיו שם רק עוד מדינה. זה מה שמדאיג אותם".

צבא האיחוד האירופי (צילום: צבא גרמניה)
מסוק CH-53 גרמני | צילום: צבא גרמניה

הבריטים חוששים גם ליחידות העילית והמודיעין שלהם. הם לא רוצים שהסודות של גופים ויחידות כמו ה-MI-6 (המקביל למוסד) ויחידת ה-SAS יגיעו למדינות אחרות. "בריטניה לא רוצה לשתף את אירופה בכל דבר, אבל הגרמנים אומרים שדווקא בגלל זה צריך לשתף פעולה, שהגיע הזמן להתבגר, לייצר תיאום וקישור כדי לנצח", אומר רוט. "אם נשים בצד את העניין של הגאווה הלאומית, אפשר להבין את שני הצדדים".

והפז"ם ידפוק

מאז שנת 2003 יצאו צבאות אירופה ל-40 משימות ביטחון משותפות. זה קרה במאלי ונגד הפיראטים באזור סומליה, ובימים אלה בים התיכון מול הפליטים. הבעיות הביטחוניות של אירופה לא התחילו היום; זה כבר עשור שהם מתעלמים מהמצב או לפחות לא מגיבים אליו בתקיפות הנדרשת. עכשיו מביאים אותם הטרור, הפליטים ובעיקר הרוסים להבנה שמשהו לא עובד כמו שצריך. לראיה, גם ראש הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר קרא בחודש מרץ האחרון ליצירת צבא של האיחוד האירופי, לאור עליית מפלס המתח מול רוסיה ומה שנראה כהתחדשות של המלחמה הקרה.

צבא האיחוד האירופי (צילום: נאט"ו)
חיילים אירופאיים. נכון לעכשיו, מאבקי אגו ויוקרה מונעים מהרכבת להגיע לתחנה | צילום: נאט"ו

"לא ניצור צבא אירופי בשביל להשתמש בו באופן מיידי", אמר יונקר, "אבל צבא משותף מקרב האירופים יעביר לרוסיה את המסר שאנחנו רציניים בנכונותנו להגן על הערכים של האיחוד". לדבריו, "התדמית של אירופה נפגעה באופן דרמטי, גם במונחים של מדיניות חוץ. נראה שלא לוקחים אותנו לגמרי ברצינות". גם ראש ועדת מדיניות החוץ של הפרלמנט הגרמני, נורברט רוטגן, צוטט בכלי תקשורת רבים כשאמר שצבא מאוחד "הוא חזון אירופי שזמנו הגיע".

גם וויליאם רוט מעריך שצבא אירופאי מאוחד זה רק עניין של זמן: "הגרמנים לא רק דיברו אלא שמו כמויות אדירות של כסף – שלושה מיליארד אירו רק מפברואר השנה. עד כה יש להם 10,000 חיילים וחלקם כבר פרוסים. בין השאר הם יצאו למשימות שלום בקונגו, ניסוי מקומי במקום שהם יודעים שלא יהיו הרוגים, רק כדי לראות שזה עובד. זה ייקח זמן, אבל אין לי ספק שזה יקום. הרי זה משהו מתוקצב שהמחקר סביבו אדיר. חוץ מזה שיש כבר חשבון בנק פתוח, רזרבות בבנק של האיחוד כדי להתחיל לתדלק את הצבא המאוחד. אז הכל בסדר".

ברקע של כל זה אפשר לראות שהעולם שוב מסתדר בגושים. גוש רוסי, גוש אמריקאי, גוש סיני. גם אירופה רוצה להראות שהיא עדיין על המפה, וככה זה: צבא שמייצג 742 מיליון תושבים הוא חתיכת הצהרה.