הצבא צועד על קיבתו, ונוסע על כמה כלי רכב שעשויים להוות את ההבדל בין ניצחון לתבוסה. זה מתחיל בהתמודדות עם מטעני נפץ שהשאיר האויב בדרכים, ומסתיים בהובלת טנקים ליעד המטרה. כך או כך, קשה להמעיט בחשיבות של המפלצות האלה. קבלו את עשרת כלי הרכב הצבאיים שנמצאים בטופ, בדירוג האתר "Car and Driver".

רכב הסיור המדברי (צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה)
רכב הסיור המדברי. אוכל חול, לא רואה דיונות, חמוש כהלכה | צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה

רכב הסיור המדברי ("Desert Patrol Vehicle") פותח את הרשימה שלנו בכבוד: הוא אוכל חול, לא רואה דיונות, והכי חשוב – חמוש כהלכה. יחידת העילית האמריקנית, "אריות הים" (Navy SEALs), עושים ברכב הזה לא מעט שימוש. העובדה הזאת לבדה מעלה את קרנו. בכ-130 ק"מ לשעה, עם שני חיילים במושבים, מדובר ברכב למטרות התקפיות, שעושה לאויבים בית ספר.

הדינגו 2 (צילום: ויקיפדיה)
הדינגו 2. "מתאים להכל" | צילום: ויקיפדיה

הדינגו 2 אולי נשמע כמו שם של כלב, אבל לא צריך לזלזל בו. הוא יכול לשאת עד שמונה חיילים, למגוון משימות, שנעות בין סיור מבצעי לפינוי המוני של פצועים. היצרנים הגרמנים בחברת "Krauss-Maffei Wegmann" אומרים שהרכב הזה, המבוסס על משאית, "מתאים להכל". אנחנו מניחים שה"כל" הזה לא כולל משימות עדינות מדי, שכן מדובר בלא פחות ממפלצת.

הבפאלו (צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה)
הבפאלו. הופעת אורח ב"רובוטריקים" | צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה

זוכרים את ה"בונקראשר" מ"הרובוטריקים", רובוט מקסים ועצבני ששונא כל דבר ויכול להפוך לרכב קרבי משוריין? אז הרכב הזה הוא הבפאלו, שהיווה את ההשראה ליצירת המופת. במציאות, הבפאלו אמנם קטן יותר מהאווטאר הקולנועי שלו, אבל גם לו לא חסר, ויש לשער שהוא חלומו הרטוב של כל גבר מצוי: מה דעתכם על זרוע באורך של כעשרה מטרים, שנשלטת בשלט רחוק? הצוות נשאר בינתיים מוגן מאחורי טונות של שריון, והבפאלו, ששוקל לא פחות מ-34 אלף ק"ג, מפנה מוקשים בעליצות.

נגמ"ש סטרייקר אמריקאי (צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL)
הסטרייקר. הודף פצצות | צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL

מה לא נאמר על נגמ"ש הסטרייקר האמריקני? מדובר במכונת מלחמה הודפת פצצות, שמתפקדת ככל נגמ"ש, אבל מסוגלת להשאיר את החיילים שעליה בחיים גם כשהיא עולה על מטען. זה הרגע להזכיר שמטעני חבלה מאולתרים בצדי הדרך הם שהביאו לאבידות רבות בקרב לוחמי צבא ארה"ב בעירק ובאפגניסטן, ובמידה רבה הפכו דור שלם של לוחמים לפוסט טראומטיים. לסטרייקר שמונה גלגלים, וצוות בן שלושה לוחמים שרוכב עליו יכול בכל עת להשתמש בתותח 105 מ"מ, שלא יותר מדי שונה מזה שתמצאו על טנק מסוג אברהמס. הוא יכול לירות בתותח הזה, אגב, אחת לשש שניות. גרסאות שונות של הסטרייקר יכולות לשאת צוות של עד תשעה לוחמים.

Oshkosh HET (צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה)
ה-Oshkosh HET. מוביל הציוד הכבד סוגר עניין | צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה

הכירו את ה"Oshkosh HET". כשצבא ארה"ב צריך להזיז טנק שמשקלו עולה על 67 טונות, הם קוראים למוביל הציוד הכבד (Heavy Equipment Transporter) וסוגרים עניין. החיה הזאת יכולה להגיע למהירות של 80 קמ"ש, לא מעט כשמעבירים משקלים שכאלה. אחת מהגרסאות, מסוג M1070A1, מגיעה עם שני צירי היגוי, שמסייעים ביכולת התמרון.

Oshkosh LVSR (צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה)
ה-Oshkosh LVSR. מתפאר בעשר מערכות בולמות זעזועים | צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה

רכב השטח הטקטי, ה"Oshkosh LVSR", שוקל לא פחות מ-30 אלף ק"ג. הוא נחשב ל"טקטי" כיוון שהוא משוריין ובעיקר כיוון שהוא מתפאר בלא פחות מעשר מערכות בולמות זעזועים נפרדות. זה מה שהופך את הנהיגה בו לסוג של שיט או טיסה חלקה במיוחד. טנקים שחולפים על ידו יכולים רק להסתכל עליו בעצב, ולקנא.

Oshkosh MRAP (צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה)
ה-Oshkosh MRAP. הפנטגון השקיע 4.5 מיליארד דולר | צילום: צבא ארה"ב, ויקיפדיה

ועוד אחד לאוסף: גם ל"Oshkosh MRAP" לא חסר. הוא יכול להתמודד עם מגוון עצום של משימות ולהגיע כמעט לכל מקום, ובעצם נמצא בחזית צבא ארה"ב מאז 2009. הפנטגון הוציא עליו כ-4.5 מיליארד דולר, והוא מגיע בשש גרסאות, החל באמבולנס טקטי ועד לרכב המותאם לכוחות מיוחדים, שמצויד בנורות אינפרא-אדום על מנת שאויבים לא יוכלו לזהות את התקדמותו באמצעים לראיית לילה.

Renault VAB Mark II (צילום: Renault)
ה-Renault VAB Mark II. בלי סטיגמות על מכוניות צרפתיות | צילום: Renault

את הרכב הבא ברשימה, ה"Renault VAB Mark II", אתם מתבקשים להעריך רק אחרי שהוצאתם את כל הבדיחות על מכוניות צרפתיות מחוץ למערכת. סיימתם? אם כן, אתם מוכרחים להודות שהוא די מגניב. הרכב הזה, שמטרתו בעיקר להעביר כוחות, הופך להתקפי על פי דרישה, ומסוגל להגיע ליותר ממאה קמ"ש על קרקע יבשה, לא מעט בעבור כלי רכב מסוגו.

RT-2UTTKh Topol-M (צילום: Goodvint, ויקיפדיה)
ה-RT-2UTTKh Topol-M. פלטפורמת שיגור ניידת | צילום: Goodvint, ויקיפדיה

הכירו את ה"RT-2UTTKh Topol-M", הנציגות הרוסית ברשימה. פלטפורמת השיגור הניידת הזו בעלת 16 הגלגלים מסוגלת לשגר טילים בליסטיים עם ראשי נפץ שיכולים לייצר נזק הרסני פי 38 מאשר הפצצה שהופלה על נגסאקי במלחמת העולם השנייה. עוד סיבה לא לעצבן את הרוסים.

Jackal 2 (צילום: ויקיפדיה)
ה-Jackal 2. "נוכל" בעברית | צילום: ויקיפדיה

הרכב של חברת "Supacat" הידוע גם כ"Jackal 2" (נבל או נוכל בעברית צחה) מסוגל לצלוח נהר בעומק של מטר, ומהווה בעבור הלוחמים הנוסעים עליו הגנה מושלמת מנשק קל. הוא נושא צוות של ארבעה לוחמים, והוא נושא לא מעט שריון, במטרה למנוע גם פגיעה של מטעני צד. כרגע צבא בריטניה עושה שימוש ברכב ה-4 על 4 המשופר הזה, בין השאר באפגניסטן.

>> הון וביטחון: 10 האמצעים הכי יקרים בצבא ארה"ב