בדיחה צה"לית אומרת שאם אתה רואה צלף מתמקד בך, חבל שתנסה לברוח כי פשוט תמות עייף. בעקבות תחרות הצלפים הראשונה בצה"ל, בה זכו צלפי גדס"ר גבעתי, הלכנו ובדקנו איזה יחידות עולמיות צברו רקורד כזה שיכניס אותן לרשימה עולמית של יחידות הצלפים הטובות בעולם. אופן ההכשרה, הרכב הכוחות ושיאי הפגיעות, הן אלו שהופכות את היחידות האלו לבעלות שם בעולם הצליפה העולמי.

יחידת הצלפים של המארינס

צלפי המארינס
צלפי המארינס בפעולה

היחידה התחילה את דרכה כיחידת חלוצים שהוקמה במלחמת העולם השנייה. אחרי שרמי הדרגות ראו כמה יעילה ושימושית היא, הוחלט להפוך אותה ליחידה סדירה במימון מיוחד. בהתחלה היחידה אומנה בחצי האי מורנינגטון באוסטרליה שמהווה בסיס אימונים לצלפים; כיום היא מאומנת בבסיסי אימונים ברחבי ארצות הברית.

הכשרת הצלפים במארינס נחלקת לשלושה חלקים: החלק הראשון שם דגש על כושר גופני, שחייה, ניווטים, הבנה בליסטית, הסוואה, צפי טווח אש ואומדן טווח, זה כמובן בנוסף להכשרה לירי בלילה, ירי בשטח פתוח וירי בשטח בנוי. החלק השני בהכשרה מלמד ירי בטווח שאינו ידוע ופיתוח כישורי הצליפה והחלק השלישי מתמקד במשימות הצלף בשדה הקרב.

צלפי המארינס משתמשים ברובה הצלפים M40A3. יש להם רקורד עשיר בכל המלחמות של צבא ארצות הברית, ממלחמת העולם השנייה ועד היום. מבין כל צלפי המארינס, צ'ק מאוהיני הוא ככל הנראה אחד הטובים ביותר: בוייטנאם היה לו רקורד של 103 פגיעות שוודאה בהם הריגה, ועוד 213 ללא וידוא. מספרים על מאוהיני שאפילו אשתו לא ידעה שהוא צלף עד שפורסם עליו הספר "אמא היקרה: וייטנאם בעיני הצלף" (Dear Mom: A Sniper's Vietnam"") מאת ג'וזף ט. וורד.

יחידת הצלפים המלכותית של הבריטים

הצליפה היא בגדר ספורט לאומי בבריטניה. במידה ויש לכם חברים בעלי אחוזה בשטחי הממלכה הבריטית או באחת ממושבותיה באוסטרליה, ניו-זילנד או דרום אפריקה, יש סיכוי לא רע שתמצאו בסלון שלהם ויטרינה עם רובי צלפים. בימי חג הרובים האלה נכנסים לשימוש ומשומנים בדרך לתפוס עוד טרף שיונח על הברביקיו. אין פלא שהצלפים הבריטים נחשבים לטובים בעולם.

צלף (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
יונקים את תרבות הצליפה מהבית. צלף בריטי | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

קורס הצלפים הבסיסי בצבא בריטניה נערך בבית הספר לצלפים הממוקם בבסיס ההכשרה לכוחות החי"ר הבריטיים בסניברידג' שבווילס. את ההכשרה מתחילים הצלפים כשיש להם בממוצע חמש שנות ניסיון כלוחמים, למרות שלעתים מתקבלים ליחידה גם צלפים צעירים יותר.

קורס הצלפים בצבא המלכותי הבריטי נמשך ששה שבועות. השבוע הראשון עושה סינון ראשוני כדי להיפרד ממי שעדיף לממלכה שלא יהיה צלף, במהלכו נבחנים החניכים על סוגי הרובים, קליעה בסיסית וניווט. השבוע השני עוסק בכישורי צלף בסיסיים ושם דגש על הסוואה. במהלך השבועות השלישי, הרביעי והחמישי עובדים על הצלפים על זיהוי היעד, תצפית, קשר, ארטילריה וצפי טווח אש. רב חניכי הקורס כבר מנוסים בירי צלפים בעקבות הניסיון שלכם כלוחמים והניסיון מהציד עם הדוד בסופי השבוע; הקורס רק מחדד בהם את הכישורים האלו. השבוע השישי הוא שבוע מבחן שבוחן את כל כישורי הצליפה והוא בעצם המיון הסופי בין הצלפים הטובים לטובים באמת שיהיו צלפים בשירות הממלכה המאוחדת.

אין תמונה
L115A3. הרובה שעשה היסטוריה

הצלפים הבריטיים היום עוסקים בלחימה באותם אזורי לחימה בהם פועלים הקולגות האמריקאיות בכוחות בינלאומיים מעורבים. הם משתמשים ברובי הצלפים L115A3, "רוקוול" L341A2 ריינג'ר ואנפילד L142A3 גוס. המוכר ביותר מבין הצלפים הבריטיים הוא קרייג האריסון, שעשה היסטוריה ושבר שיא כשצלף בשני לוחמי טאליבן ממרחק של מייל וחצי בעזרת רובה הצלפים שנחשב לטוב בעולם. הוא נחשב לבין המובילים בתחומו ולקליבר אמיתי בתחום הצליפה בעולם כולו. הממלכה גאה בו.

יחידת הצלפים הקנדית

יחידת הצלפים הקנדית ידועה כאחת מיחידות העילית בתחום הצליפה ברמה העולמית. היום היא מוצבת באפגניסטן כחלק מ"כח המשימה המשולב 2" יחד עם כוחות מארה"ב, בריטניה ואוסטרליה. אולם, קנדה עושה את מירב המאמצים על מנת למזער את החשיפה של היחידה מכיוון שהצהירה לא פעם שכוחותיה באפגניסטן נועדו למלא "משימות שלום". על רקע זה הופגנה מבוכה רבה כשכלי תקשורת אמריקאים דיווחו שצלף קנדי באפגניסטן שבר שיא עולמי כשפגע בשני לוחמי גרילה מהטליבן ממרחק של 2,443 מטר.

כאמור, ממשלת קנדה מקיעה מאמצים בהסתרת היחידה, כך שלא יכולנו להביא את אופן הכשרת הצלפים הקנדיים, אבל תוצאות הפגיעה שלהם מדברות בעד עצמן.

הצלפים הקנדים עושים שימוש ברובה מק-מילאן 50 טקטיק. המוכר מביניהם הוא הבחור מהפסקה למעלה – רוב פורלונג, הנושא בשיא צליפה עולמי של פגיעה בלוחם גרילה באפגניסטן ממרחק 2,443 מטר. כבוד לקנדים (למרות שהם חשים קצת מבוכה).

יחידת הצלפים של אריות הים

בארה"ב יש ויכוח תמידי סביב השאלה – למי הצלפים הטובים יותר: למארינס או לאריות הים? אין ספק שמדובר בקרב ראש בראש לא קל בכלל מכיוון שלאלו ולאלו יש ניסיון והישגים מעולים בקנה מידה עולמי.

אריות הים (צילום: Handout, GettyImages IL)
יודעים לצלוף גם בלב ים סוער. אריות הים | צילום: Handout, GettyImages IL

אריות הים, לעומת כוחות המארינס שולחים את הצלפים שלהם למשימות בלב ים נגד פיראטים שמאיימים על ספינות מסע, על ספינות תענוגות ועל אסדות נפט. משימת הצליפה בים, כאשר הספינה מתנדנדת על פי קצב הגלים, כשיש רוחות חזקות וכשכלי השיט יכול להכיל פירטים או טרוריסטים יחד עם בני ערובה, הופכת לקשה פי כמה ממה שמכירים אלו שעל היבשה. ההצלחות המבצעיות של הצלפים של אריות הים, נוכח התנאים הקשים שעומדים לרשותם מוכיחות ללא כל צל של ספק את רמתם המקצועית.

אריות הים משתמשים ברובה הצלפים MK 14. הם שומרים בקנאות על זהותם רחוק מאור הזקורים, לכן התקשינו להצביע על צלף ספציפי, אבל אין לנו ספק שאנחנו לא מקנאים בקורבן שנמצא בצד השני של הכוונות שלהם.

ומה עם הצלפים הישראלים?

צלפים צבאיים (צילום: אתר צה"ל)
תחרות בצליפה בצה"ל | צילום: אתר צה"ל

הם הופיעו בעשרות סרטים הוליוודיים וישראלים, הם בין הצלפים העסוקים בעולם, אבל למרות הצלחותיהם המבצעיות הם עדיין לא נחשבים לטובים בעולם. צה"ל אמנם הוביל מהפכה בעולם הצליפה, הוציא את הצלפים מהיחידות האורגניות ובנה להם צוותים שלהם בלבד. אם כך, למה הם עדיין לא ברשימה העולמית? מאמר דעה של האתר "ישראל דיפנס" מצביע על הפער בין הצלפים לאלו במדינת אחרות – בעוד שצלפינו עומדים ברמה מקצועית גבוהה ביותר, הם עושים רק שלוש שנים חובה ובשלב מוקדם יחסית לשירות מאותרים לשרת כצלפים. לעומת זאת, בצבאות אחרים, צלפים משרתים שנים ארוכות הרבה יותר, כך שהם צוברים ניסיון רב יותר מניסיון הצלפים הישראלים.

 >> רואה הכול, יודע הכול: כך עובד צלף בצה"ל