כחלק ממהלך שמוביל צה"ל על מנת לצמצם את התרומות הלא חוקיות ועל מנת להקל על המלש"בים את תהליך הגיוס, השיק צה"ל את "כרטיס הכוכבים". כל חייל או חיילת, ללא קשר לאופי השירות שלהם (קרביים או עורפיים) יקבלו לפני הגיוס את הכרטיס המדובר כשהוא מוטען ב"כוכבים" בשווי 287 ש"ח. את הסכום הנ"ל יוכלו החיילים לממש בשתי רשתות ברחבי הארץ: במשביר לצרכן וברשת H&O. חיילים קרביים ותומכי לחימה יקבלו תוספת נוספת לכרטיס, כחודש לאחר הגיוס.

בגלל שאנחנו יודעים שהגיוס לצבא מלווה בהמון חששות, החלטנו להקל עליכם, ולעשות לכם סדר בקניות שכדאי לעשות באמצעות "כרטיס הכוכבים" ואלה שמומלץ לקנות בנפרד.

גם נשאי HIV יוכלו להתגייס (ארכיון) (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
צילום: דובר צה"ל, חדשות

אז מה שווה לקנות ב-287 ₪ שקיבלתי מהצבא

כרטיס הכוכבים מיועד בראש ובראשונה לקניות ביגוד, מכיוון שצה"ל אינו מנפק יותר חולצות, גרביים ומגבות. לכן, אם לא תרכשו את הציוד בעצמכם – תיתקעו בלי.

בצה"ל ממליצים שכדאי לרכוש עם הכרטיס את הפרטים הבאים: חולצות ירוקות ולבנות (לקרביים עדיף לקנות יותר חולצות ירוקות מלבנות, ולעורפיים – ההיפך), תחתונים (לא חובה לרכוש מנדפי זיעה. תחתונים רגילים יתאימו), גרביים ומגבת רחצה.

מה כדאי לקנות גם ללא "כרטיס הכוכבים"

חדי העין שביניכם  בוודאי שמו לב ש-287 ₪ אינם מספיקים לצייד חייל במלואו, במיוחד לא חיילים וחיילות קרביים. מלבד חולצות וגרביים, ישנם עוד כמה אביזרים שקשה מאוד להסתדר בלעדיהם:

תרמיל גב לחיילים: כל חייל, גם החייל העורפי, זקוק לתרמיל. גודל התרמיל הרצוי משתנה בהתאם לאופי השירות (לקרביים אנו ממליצים על תרמיל בנפח של 85-90 ליטר, לתומכי לחימה – 75 ליטר, ולחיילים עורפיים תרמיל של 45 ליטר יספיק בהחלט לטירונות). כשמדברים על תרמיל, חשוב לזכור שהתרמיל מיועד לשימוש מהבית – לאוטובוס – לבסיס וחזרה. לכן, אנו ממליצים לא להשקיע בתרמיל סופר מתקדם ויקר שכואב הלב אם קורה לו משהו. התרמיל שקיבלתם מהעירייה או מבית הספר יתאים בהחלט.

שעון דיגיטלי: בעידן הטלפונים החכמים כמעט שכחנו מהו שעון יד. בצבא המצב שונה: במהלך הטירונות לא תורשו להסתובב עם טלפון סלולרי, אבל תידרשו לעמוד בזמנים ולהתנהל מול זמנים קצרים במיוחד. כאשר מדובר בטירונות קרבית של ארבעה חודשים, כמעט בלתי אפשרי להסתדר בלי שעון. ישנם המון סוגי שעונים, כולל כאלה שמותאמים במיוחד לצרכי הצבא (והם בדרך כלל יקרים יותר). מי שלא מעוניין להוציא סכום רב על שעון, יוכל להסתדר עם כל שעון יד דיגיטלי המכיל בתוכו סטופר.

טיפ של מקצוענים: אם אתם לא בטוחים איזה דגם לבחור, חיפוש קצר בגוגל יעזור לעשות לכם סדר.


פנס ראש: בצבא תיתקלו, בעיקר הלוחמים והלוחמות, בחושך יוצא דופן שלא הכרתם עד היום. לוחמים ותומכי לחימה יבלו חלק לא קטן מהטירונות בשטח, שם לא יהיה ניתן להשתמש בפנס של הסלולרי. לכן, חשוב להיסגר עוד בתחילת הטירונות על פנס טוב שישרת אתכם לאורך השירות. אנו ממליצים על פנס ראש ולא פנס יד, מכיוון שזוהי הדרך הנוחה ביותר להתנהל. ניתן למצוא מגוון פנסים, החל מפנסים סינים בעלות של כמה עשרות שקלים, ועד פנסים מקצועיים בעלות 150-300 ₪. כל אחד בהתאם לתקציב שלו.

טיפ של מקצוענים: כשרוכשים פנס לצבא, חשוב לבדוק שיש לו "אור אדום מבצעי". מדובר על נורת לד אדומה שמובנית בפנס, במקום האור הלבן הרגיל. הסיבה לכך שאור אדום נחשב "מבצעי" הוא שכמעט ולא ניתן לראות אותו למרחקים, בניגוד לאור הלבן הרגיל. אל תרכשו פנס לצבא ללא אור אדום שנשאר דלוק קבוע (אור מהבהב של אופניים לא נחשב).

ביגוד חורף מקצועי: במהלך הקנייה עם כרטיס הכוכבים, ייתכן שתמצאו גם ביגוד תרמי בחנויות. אנו ממליצים שלא לרכוש אותו שם, משלוש סיבות:

1. ביגוד תרמי נחשב לציוד יקר יחסית. אם תבזבזו את התקציב שלכם על ציוד תרמי, לא יישאר לכם מספיק כסף צבור בכרטיס על מנת לרכוש את הציוד הבסיסי (חולצות גרביים ותחתונים) וחבל.

2. ביגוד תרמי קונים אחרי הגיוס – אתם עוד לא יודעים בוודאות היכן תתקיים הטירונות, מה יהיה מזג האוויר ואיזה ציוד תקבלו מהצבא. ההמלצה שלנו היא לחכות עם הציוד התרמי ולרכוש אותו רק שבוע לאחר הגיוס. עד אז תוכלו לראות בוודאות מה מצבכם, האם באמת צריך את הביגוד התרמי – ואיזה ציוד לקנות (אולי אתם זקוקים רק לגרביים כי הצבא סיפק לכם געטקס?).

3. ציוד תרמי רוכשים רק מחנויות מקצועיות – אם אתם כבר משקיעים בציוד תרמי, כדאי לקנות אותו במקום שמבין את הצרכים של החיילים ויודע להעניק פתרון ממוקד לחיילים. ישנם המון סוגים של ביגוד תרמי. חלקם באיכות טובה יותר וחלקם פחות. כשאתם כבר מגיעים למצב שקר לכם מספיק כדי ללבוש ביגוד תרמי, כדאי שהוא גם יחמם באמת.

טיפ של מקצוענים: אם אתם כבר רוכשים ביגוד תרמי, הקפידו לקנות רק חולצות ירוקות.

כרטיס הכוכבים. בשימוש ממחזור זה (צילום: דובר צה"ל)
כרטיס הכוכבים | צילום: דובר צה"ל

אולר או לדרמן: אולר הוא פינוק רציני לחיילים קרביים. חיילים שיבלו חלק נכבד מזמנם בשטח ירגישו על בשרם את החשיבות של אולר שיהיה זמין על החגורה לכל צורך. לרוב, כשמדברים על אולר לחיילים מתכוונים בעיקר לאולר לדרמן (Leatherman) שהוא למעשה כלי אחד המכיל בתוכו סכין, מברג, פותחן שימורים, פלאייר ועוד. בעבר לדרמנים היו סמל סטטוס יקר, אך היום ניתן למצוא אולרי לדרמן החל מ-250 ₪. עם זאת, אם הקנייה הזו גדולה עליכם, ואתם מתלבטים האם לרכוש אולר או שעון – בחרו בשעון.

טיפ של מקצוענים: אם אתם כבר רוכשים אולר, שווה לבקש מהחנות לחרוט עליו את השם שלכם, למניעת גניבות.

אביזרים כללים: הנה עוד כמה אביזרים שכדאי להיסגר עליהם לפני הגיוס. אף אחד מהם לא קריטי ולא נורא אם תגיעו בלעדיו, אבל הם בהחלט עושים את החיים נוחים יותר, ולא כדאי לקנות אותם עם כרטיס הכוכבים:

תיק כלי רחצה מתקפל, שק כביסה מאוורר מרשת, משחת נעליים מוצקה, משחה נגד שפשפת, טוש סימון לציוד, כפכפים למקלחת ואם רוצים -  זוג אחד של גרביים מרופדים למסעות (לקרביים בלבד).

טיפ של מקצוענים: אין טעם לרכוש אביזרים עם סמל היחידה שאליה אתם מתגייסים. האבזרים הללו ניתנים לכם במהלך הטירונות לאחר מאמץ כלשהו (סיום מסע, סיום תרגיל וכדומה). אין טעם לרכוש פריטים כאלו לפני הגיוס – לא יאשרו לכם להסתובב איתם.

טיפ של מקצוענים: לשמור את הנקודות לנעלי ספורט ולביגוד ספורט

הנקודות שאתם מקבלים לא הולכות לאיבוד אם לא ממשים את כולן בבת אחת. כחודש לאחר הגיוס הצבא ינפק לקרביים עוד 1,087 ₪ לקניות ולתומכי לחימה עוד 447 ₪. אנו ממליצים לשמור חלק גדול מהנקודות לקניית נעלי ספורט וביגוד ספורט. חיילים קרביים יבצעו במהלך הטירונות מד"סים (שיעורי ספורט) ויידרשו לנעול נעלי ספורט מקצועיות וללבוש ביגוד ספורט מתאים. הנעליים הללו יקרות במיוחד ולכן שווה לשמור את הנקודות שלכם לקניית נעליים איכותיות שיגנו על הברכיים שלכם.

לובשים מדים ביום הגיוס (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
יש ציוד שגם תקבלו מהצבא | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

ובנימה אישית: לנשום עמוק לפני הקניות לגיוס

כן, גיוס זה דבר מפחיד ואתם רוצים להגיע הכי מוכנים שאפשר. שני הטיפים האחרונים שלנו מדברים בדיוק על זה:

לא לקנות מעבר לסכום שיש בכרטיס הכוכבים. כפי שתרגישו בקרוב בעצמכם, צה"ל יצא במבצע מדהים עם "כרטיס הכוכבים", אבל לא תוכלו לרכוש את כל מה שתצטרכו ב-287 ₪ לפני הגיוס. ההמלצה שלנו היא לא להתפתות ולהוסיף כסף בחנות הראשונה שהגעתם אליה. תהיו חכמים. חפשו באינטרנט את אותם הפריטים – ייתכן ותגלו שתוכלו למצוא אותם בזול יותר. אם כבר אתם מוציאים כסף מכיסכם – עדיף להוציא כמה שפחות.

לנשום עמוק. לא חייבים להגיע ליום הגיוס סגורים על הכל. בדרך כלל כל הטירונים שמתגייסים יוצאים הביתה תוך 5-7 ימים. הביאו אתכם ליום הגיוס רק את הציוד הבסיסי – חולצות, גרביים, תחתונים, כלי גילוח וכלי רחצה. אתם לא תאמינו כמה חכמים יותר תהיו אחרי כמה ימים בבסיס. השאירו את כל הקניות הלא נחוצות ליציאה הראשונה הביתה בה תשלימו את כל מה שתצטרכו. תוכלו גם לבקש מההורים לרכוש לכם באינטרנט את החסר והחבילה תחכה לכם בבית ברגע שתחזרו מהבסיס.

הכותב הינו מפקד טירונים קרבי במילואים, והבעלים של "מיתר ציוד לחיילים" – החנות האינטרנטית הגדולה בישראל לציוד לחיילים.

רוצים עוד טיפים לגיוס? פק"ל: המדריך המלא לגיוס