חייל ברכבת (אילוסטרציה) (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
ההגעה לבסיס הפכה למורכבת יותר (אילוסטרציה, למצולם אין קשר לכתבה) | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

חיילים רבים בצה"ל טוענים שכרטיסנים של רכבת ישראל מענישים חיילים שעלו לרכבת בימי ראשון בקנסות בגובה של מאות שקלים. לפני כחצי שנה נחתם הסכם בין צה"ל לרכבת ישראל, כאשר על פי ההסכם החיילים נוסעים ללא תשלום, תוך שהם מוציאים כרטיס באמצעות תעודת החוגר שלהם. הזמן היחיד שחיילים לא יכולים לנסוע על חשבון הצבא ברכבת הוא בימי ראשון בין 09:00-06:00 – אז הרכבת מוציאה אוטובוסים ייעודיים בשבילם.

מתברר שמאז ההחלטה היו מקרים רבים בהם חיילים עלו בזמן זה בלי כרטיס, או עם כרטיס ליעד קרוב יותר – רובם חיילים צעירים, כאלה שעדיין לא מכירים את ההסכם, ולעתים גם כאלה שקנו ליעד קצר, כשהם יודעים שזה אסור, בכדי להוזיל את העלות הגבוהה של הכרטיס. כבר בינואר האחרון ניתנה הוראה של שר התחבורה, ישראל כץ, שלא לגבות קנסות מהחיילים, אולם נראה שברכבת החליטו שלא להתייחס להחלטת השר האחראי.

מה שעורר השבוע את הדיון הזה, היה פוסט של חיילת צה"ל שנסעה השבוע ברכבת מנהריה. לדבריה, "הכרטיסן תפס חייל צעיר (מבדיקה שלנו לוחם) שעלה לרכבת עם כרטיס חינם של החיילים. הכרטיסן התחיל לאיים עליו שהוא משלם את הקנס (210 שקל, פי שלושה מעלות הכרטיס), או שהוא לוקח את הפרטים שלו ומערב את המשטרה הצבאית ומוריד אותו בתחנה הקרובה (קריות)".

החיילת שכתבה את הפוסט הוסיפה שהחייל ניסה להסביר לכרטיסן "שאין לו כל כך הרבה כסף לשלם ואם ירד לא יגיע בזמן וייענש". לדבריה זה לא עניין את הכרטיסן שדרש את הקנס, כאמור בניגוד להוראת השר האחראי בעצמו, ואף צעק על החייל. לאור היחס של הכרטיסן וההתעקשות שלו החליטו החיילים שהיו על ברכבת "לעשות מגבית", כל אחד נתן כמה שקלים ששולמו לכרטיסן.

הפוסט הזה גרף בתוך זמן קצר לעלה מ-13,000 לייקים, מאות שיתופים ועשרות תגובות של חיילים, שסיפרו על חוויה דומה, ועל תסכול. "צריכים להתבייש שחיילים צריכים לשלם על תחבורה ציבורית כדי להגיע לבסיס! הם לא נוסעים כדי לבלות בשעות הפנאי שלהם, מביך שהחוק הזה עבר מלכתחילה". אחר כתב, "בתור חייל שמשרת בקרבי בגולני אני מתבייש שיש יחס כזה במדינה שאנחנו מגנים עליה ובקושי רואים את המשפחה, חברה, חברים, בקיצור בקושי רואים את הבית. והכי מצחיק שעוד יומיים ביום הזיכרון כולם ירשמו סטטוסים על חיילי צה״ל... בושה וחרפה למדינה שלנו".

אחרים סיפרו על כרטיסנים שניסו לגבות קנס מתחנות בהן אין צורך בתשלום, ועל מקרים בהם נאלצו לשלם קנסות גדולים. "לקחו ממני קנס של 400 שקל", כתב אחד והוא לא היה לבד שסיפר על חווית הקנס. והיו גם מי שגיבו את רכבת ישראל. "הכרטיסן עשה את עבודתו", כתבו, וגם "אתם מחפשים ציבור שלם של כרטיסנים ועובדי רכבת ישראל". מבדיקה של דף הפייסבוק שלהם מתברר שאותם מגיבים הם עובדי הרכבת.

התגובה הכי מעניינת הגיעה מהשר בעצמו, פעיל פייסבוק מוכר שיחד עם רכבת ישראל גם תויג בפוסט. מטעמו של השר נרשם: "שר התחבורה הבהיר באופן שאינו משתמע לשני פנים לרכבת ישראל שאין לגבות קנסות מחיילים. שר התחבורה רואה זאת בחומרה והמקרה המדובר ייבדק לאלתר". חיילים רבים שיבחו את תגובת השר אך ציינו כי, "ימים יגידו".

 

תגובת רכבת ישראל:

ע"פ החוק ותקנות משרד התחבורה - הנסיעה ברכבת לכלל האזרחים, כולל חיילים, נעשית בתשלום בלבד, ומחייבת כרטיס מתאים. כל אדם שנוסע ברכבת ללא כרטיס מתאים יחויב בעלות הנסיעה ובכפל דמי הנסיעה. רכבת ישראל מחויבת לציית לחוק ולנהוג ע"פ התקנות.

כרטיסי הנסיעה ברכבת לחיילים משולמים ע"י משרד הביטחון, מתוקף ההסדר עם הרכבת.  מימוש ההטבה לחיילים נעשית בהצגת החוגר בקופות הרכבת או דרך המכשירים האוטומטיים, כאשר חיילי צה"ל מחויבים בהנפקת כרטיס נסיעה התואם לתחנת היעד שלהם. חיילים שאינם במדים אמורים לרכוש כרטיס נסיעה כמו כל אזרח, אלא אם יש לו אישור מתאים.

בהתאם לסיכום בין צה"ל ורכבת ישראל, באישור ומימון משרד הביטחון, התחבורה והאוצר -  בכל יום א', רכבת ישראל מספקת שירותי הסעה מיוחדים לחיילים, כתחליף לנסיעה ברכבת, וכדי לצמצם את העומס הרב ברכבות בימי ראשון. שירות ההסעות מאפשר לחיילים להגיע ישירות לבסיסים בדרום, בנוחות ובבטחה.

רכבת ישראל משקיעה בשרות לנוסע, אזרחים וחיילים, תשומת לב רבה, תכנון ותקציב משמעותי.

במקרה המדובר, החייל רכש כרטיס נסיעה ברכבת מנהרייה ועד לעכו בלבד. בפועל, נסע לתחנת קריית גת.

מכיוון ולצערנו מדובר בתופעה נפוצה, החייל הוזהר עוד בהיותו בתחנת נהרייה, טרם עלייתו לרכבת,  בדבר החובה לנסוע עם כרטיס נסיעה תקף והוא שב והדגיש כי יעד נסיעתו היא תחנת עכו.

כשצוות האכיפה של הרכבת זיהה את החייל נוסע מעבר לעכו ללא כרטיס תקף, נדרש ממנו לשלם את דמי הנסיעה המלאים וכפל תשלום, כנדרש מכל נוסע ברכבת בין אם הוא חייל או אזרח, על פי התקנות.

החייל סירב להזדהות ולשלם את הקנס.