פצצה גרעינית (צילום: Shutterstock)
פיצוץ נשק גרעיני, אילוסטרציה. החשש: ארגוני הטרור ינסו להשיג את אחת הפצצות האבודות | צילום: Shutterstock

מומחים חוששים כי גורמי טרור ינסו לאתר את הפצצות הגרעיניות הרבות שאבדו במהלך המלחמה הקרה, ולהשתמש בהן במתקפה נגד המערב. על פי ההערכות, עשרות טילים בעלי ראשי נפץ גרעיניים פשוט נעלמו במהלך שנות ה-50, ה-60, ה-70 ו-ה80.

מחלקת ההגנה האמריקאית אישרה את אובדנם של לפחות שמונה טילים, שמחזיקים בעוצמה מצטברת גדולה פי 2,200 מעוצמת הפצצה שהופלה על הירושמה במהלך מלחמת העולם השנייה. ברוסיה לעומת זאת מעולם לא אישרו ידיעות על נשקים שאבדו, אלה שמכונים בשורות הצבא "חצים שבורים". על פי ההערכות ישנם בסך הכל כ-50 טילים אבודים כאלה ברחבי העולם, המסוכנים ביותר שבהם הם אלו שעשו דרכם אל קרקעית הים.

המומחים טוענים שאם גורמי טרור ימצאו את הטילים הללו, סביר להניח שהם כבר לא יהיו במצב שמיש. אבל הם בהחלט יוכלו לשמש בסיס ל"פצצות מלוכלכות" - נשק שמשלב בין חומר רדיואקטיבי וחומר נפץ קונבנציונלי.

>> הסכנה נמצאת אי שם: פצצות הגרעין שהלכו לאיבוד

>> האם תשרדו מתקפה גרעינית? עכשיו יש דרך לבדוק את זה

החשש העיקרי הוא שפעילי דאע"ש ברחבי אירופה עלולים למצוא עניין רב בפצצות הללו, לאור העובדה שמזה זמן רב הם מנסים ליצור פצצות מלוכלכות, בין היתר בעזרת מדענים שגייסו לשורותיהם. על פי ההערכות, נעשה שימוש בפצצות מסוג זה כבר בסוריה ועיראק. כעת, כך סבורים המומחים, מציאת פצצה שכזו תהווה פריצת דרך של ממש עבור הארגון, ובהתאם גם איום חמור על מדינות אירופה.

פצצה הגרעינית הראשונה שנעלמה הלכה לאיבוד בפברואר 1950. זה קרה כשמבנה מפציצים מסוג B-36 יצא לגיחת אימון מבסיס באלסקה לבסיס בטקסס. על כל מטוס הייתה פצצת אטום אחת מסוג MK4 שאמנם הייתה עם ראש דמה, אבל הכילה אורניום. לאחרונה, צוללן קנדי טען שמצא את ההפצצה בקרקעית האוקיינוס הארקטי, וחיל הים הקנדי הבטיח לשלוח ספינה לאזור לצורך בדיקה ראשונית.