מערכות לייזר מתקדמות (צילום: חברת "Lockheed Martin")
זה כבר קורה ממש עכשיו. מערכת לייזר מתקדמת | צילום: חברת "Lockheed Martin"

השבוע פרסמנו בפז"ם ניסוי מוצלח של חברת לוקהיד מרטין, במסגרתו הצליחו להשמיד מנוע של משאית באמצעות קרן לייזר ממרחק של 1.6 ק"מ. העתיד כבר כאן, קבעו בלוקהיד מרטין, ואכן נראה שהחלום הרטוב של גנרלים רבים קורם עור וגידים. הפעם החלטנו להרחיב את הנושא ולספק לכם הצצה לפרויקטים הטכנולוגיים הכי מגניבים, הייטק צבאי של ממש, שנמצאים בפיתוח או בשלבים שונים של ניסוי. כמו שזה נראה, חייו של הלוחם בעוד עשור או שניים יהיו הרבה יותר קלים, או יותר מסוכנים, תלוי באיזה צד של הכוונת אתם נמצאים.

סיוע אוויר בפחות מ-6 דקות

בימים אלה עובדים המהנדסים של דארפ"א (הסוכנות לפרויקטיים מחקריים מתקדמים בתחום ההגנה) על פרויקט שנועד לסייע לכוחות היבשה לקבל סיוע אווירי צמוד בתוך זמן קצר. כיום מדובר בתהליך מסורבל וארוך שכולל תיאומים ואישורים רבים. כשאתה נמצא תחת אש של האויב, במיוחד אם אתה רחוק מקו כוחותינו, אין לך זמן לבירוקרטיה צבאית שנמשכת כיום בין 30 ל-60 דקות.

PCAS זו בעצם מערכת שמורכבת ממפה דיגיטלית המשותפת לכוחות שעל הקרקע ולמטוסי הקרב שמסייעים להם. על המערכת מציינים את כל כוחותינו, את תכנית ההתקפה שלהם ואת שלל הנתונים שהטייס רואה באופן מידי. הכוח שעל הקרקע מציין את המטרה, את הפתרון שהוא רואה לבעיה ואף את העדיפות שלו לאמל"ח שיפיל טייס הקרב. את כל הדברים האלה הטייס רואה באופן מידי, ולתקיפה הוא יוצא אחרי ששני הצדדים אישרו את המהלך במערכת הממוחשבת. המערכת כבר נבחנה על ידי יחידות צבא ארה"ב באפגניסטן, לדבריהם בהצלחה גדולה. על פי הערכות הפנטגון, חיילי ארה"ב יקבלו את המערכת כבר במהלך השנה הבאה.

החידושים הצבאיים הכי מעניינים (צילום: דארפ"א)
סיוע אווירי ישיר ומהיר לחזית | צילום: דארפ"א

חוש על לכל חייל

פרויקט נוסף שמפותח בימים אלה בדארפ"א, יהפוך את כל הלוחמים למהירים וקטלניים הרבה יותר. הפתרון פשוט למדי, לוקחים את הקסדות של טייסי הקרב, מתאימים אותם ללוחם החי"ר, עושים למערכת אינטגרציה עם מערכות מודיעין, קשר ועוד, ומקבלים לוחם עם חושים חדים במיוחד.

בקסדה העתידית ישנו מסך קטן מול העין של הלוחם ושם הוא רואה איפה כל אחד מחבריו ליחידה, איפה כוחות הסיוע, שמסומנים בכחול, תצלום אוויר של אזור הלחימה ועוד. את האויב הוא רואה בבירור כשהוא מסומן באדום. בנוסף, יכולים המפקדים לדעת באופן מידי מה קורה עם החיילים שלהם ואף לצפות בווידאו מזוויות שונות, בעזרת מצלמות זעירות שיותקנו על רוב החיילים. זה כולל אפילו תמונות מעמדות תצפית או ממטוסים ללא טייס. כל המידע שהלוחם והמפקד צריכים, מגיע לקסדה.

החידושים הצבאיים הכי מעניינים (צילום: דארפ"א)
הקסדה שהופכת את הקרב למשחק מחשב | צילום: דארפ"א

המערכת שתסייע לפצוע לטפל בעצמו

חידוש נוסף ומעניין שעובדים עליו בדרפא, הוא מערכת זעירה שתסייע לפצוע (ולרופא כמובן) לטפל בעצמו ובעזרת גופו. מערכת העצבים ההיקפית בגוף מנטרת באופן קבוע את מצבם של האיברים הפנימיים, ומסייעת לווסת את התגובות הביולוגיות לזיהום, פציעה או לכל חוסר איזון אחר. כאשר משהו משתבש, למשל עקב פציעה, העצבים יכולים להחמיר את המצב, בין אם בכאב ובין אם בחוסר תפקוד.

המערכת הזו שנמצאת בפיתוח, תהיה מן לולאה זעירה, כמו קוצב לב זעיר וחכם, אשר תושתל בגוף, תווסת את תגובת העצבים לפציעה ותסייע לשמור על מצב איברים תקין. המערכת גם תעדכן את הרופא או החובש בנזק באופן מדויק, מה שיסייע לקבל את ההחלטות הנכונות במצבי חירום.

הסמארטפון שיודע להזמין פצצה

בימים אלה ממש, עובדים בצה"ל על סמארטפון שיחולק בעוד כעשור, אולי יותר, לכל המפקדים בצה"ל. כאשר כוח קרקעי, למשל, יוצא למשימה, הוא מלווה על ידי מספר כלי טיס, חלקם חמושים וחלקם אוספים מודיעין. כאשר מאתרים מטרה, מפקד הכוח פשוט שולף את הסמארטפון שלו, מאשר אותה, בוחר את החימוש הכי מתאים ובלחיצת כפתור משגר ומשמיד את המטרה. בנוסף, המכשיר הזה יאפשר למפקדים עד רמת המ"מ, לקבל תמונת מצב מלאה של שדה הקרב ולדברי קצין התותחנים הראשי, תא"ל רועי ריפטין, שחשף את הפרויקט באתר צה"ל, "קפיצת המדרגה כבר בוצעה".

החידושים הצבאיים הכי מעניינים (צילום: אתר צה"ל)
"החלק ימינה לשיגור הטיל" | צילום: אתר צה"ל

כטב"מ לחילוץ פצועים

בהמשך לפיתוח הקודם ולמערכה בעזה, ממנה חולצו רוב הפצועים מהאוויר ולא פעם תחת אש, חייבים להזכיר מספר פיתוחים של כלי טיס לא מאוישים לחילוץ פצועים משדה הקרב. פרויקטים מסוג זה מנוהלים בשנים האחרונות במספר מדינות, בהן גם ישראל. הכוונה היא לכלים כמו הפרד המעופף, או לניסוי שערכו האמריקאים לפני כארבע שנים, אז הפעילו באפגניסטן מסוק בלק הוק ללא טייס לחילוץ פצועים. כל התכניות נמצאות עדיין בשלב של ניסויי טיסה, אולם היכולת לשלוח כלי שיפעל באופן אוטונומי ויחלץ פועים משדה הקרב, יוריד את אחוז הנפגעים באופן משמעותי וישפר את סיכוי הפצוע לשרוד את הפגיעה.

להקה של ציידים

העולם צועד לתחום הרובוטי ובארה"ב לוקחים את זה כבר עכשיו צעד אחד קדימה. ה"להקה", היא בעצם קבוצה של מטוסים חמושים ללא טייס, שיתקפו את המטרה שלהם כמו עדר של טורפים. אין סכנה למפעיל ה"להקה", שיהיה בעצם מטוס אם או קרון בקרה, תלוי בתרחיש המשימה. דמיינו לעצמכם עשרות מל"טים גדולים וקטנים צוללים לכם על הראש כשהם יורקים אש. מפתחי התכנית מציינים שכל קבוצה של טורפים תקבל אזור לחימה סגור, עליו יהיו אחראים ויכסו אותו 24/7 ובכל מזג אוויר.

שיגור לוויינים מהיר וזול

כבר תקופה ארוכה שהחלל הפך למרכיב מרכזי בשדה הקרב. עוד ועוד לוויינים משוגרים לחלל, אוספים מודיעין ומכווינים אמל"ח. יש גם את אלה שמתאבדים על לוויינים של האויב, אבל נכון להיום מדובר בתהליך ארוך ויקר. בדרפ"א עובדים כיום על פרויקט שמטרתו להביא לשיגור לוויינים ממטוס קרב, תוך 24 שעות מרגע קבלת המשימה ובעלות של פחות ממיליון דולר. כבר היום ניתן לשגר לוויינים זעירים ממטוסי קרב, אולם הצלחת הפרויקט משמעותה לוויינים מבצעיים מהירים ובכמויות גדולות. בנוסף, מדובר בפתרון למקרים בהם יש תקלה בלוויין חשוב או בהשמדתו בידי האויב. חלק ניכר מהמערכות המבצעיות פועל ומוכוון מהחלל והרגישות לנושא גבוה. את הלוויינים מעמיסים על מטוסי F-15 שטסים לאטמוספרה העליונה, שם הם משגרים רקטה עם לוויין שנכנס למסלול שלו ומתחיל לפעול מיד.

טייסת חוד החנית (צילום: שי לוי)
ממריא לאטמוספירה ומשגר לוויינים בשניות | צילום: שי לוי

חליפה טקטית לחייל

ביולי האחרון, נחשף בתקשורת שארה"ב החלה לפתח חליפת סער קלה, שתהפוך את החיילים שלה לגיבורי על. אין פה שמץ של הומור, לפרויקט גויסו מאות פעלולנים מובילים מהוליווד שמסייעת בפיתוח החליפה וההגדרות שלה. החליפה תגן על החייל וגם תסייע לו ללכת למרחקים ארוכים ולשאת משקלים כבדים. בנוסף, היא תהיה מצוידת בסנסורים רגישים שישדרו לאחור מידע על מצבו הבריאותי של החייל ואף תסייע בהסוואה. עוד לא סיימו לתכנן את הפרויקט הזה והם כבר עובדים על דגם מתקדם יותר, עליו יתקינו גם חימוש קטלני. אם תרצו, מדובר ברובוקופ גרסת הלוחמים.

רובוט כבאי על ספינות

רובוט נוסף שאולי יתגייס אתכם בבקו"ם, הוא הכבאי של חיל הים, או בשמו המקצועי  SAFFiR. אש זו אחת הסכנות הכי גדולות על ספינות וצוללות של חילות הים בעולם, כשגם הכיבוי שלה מסוכן ומורכב הרבה יותר מאשר על היבשה. גם פה מדובר בפיתוח של דרפ"א, שמפתחת רובוט שיפעל בצוותים ויכבה את השריפות שיפרצו על כלי שיט. המערכת ששולטת ברובוט הזה, יודעת לזהות נקודות חמות יתר על המידה בספינה, לשלוח לשם את הרובוט באופן עצמאי ולהפעיל אותו באופן עצמאי, במידה ואכן פרצה שריפה. כמובן שהרובוט הזה אינו רגיש לחום כמו גוף האדם.

החידושים הצבאיים הכי מעניינים (צילום: צבא ארה"ב)
יותר מיומן מסמי הכבאי | צילום: צבא ארה"ב

הנשק שמחזיר מדינה לתקופת האבן

פרסומים שונים בעולם, טוענים שבישראל מפתחים מערכות נשק ש"יחזירו את אירן לתקופת האבן", לא פחות. מדובר בפצצה או טיל אלקטרומגנטי, שמסוגל לשבש את מערכות החשמל בכל מדינה, איזה שלא תהיה. יש הטוענים שניתן יהיה להציב מערכות כאלה בחלל והן יפעלו בשעת פקודה. לפחות על פי הפרסומים בחו"ל, נשק שכזה ישבית את כל מערכות החשמל במדינה, מבלי להרוג איש. זה כולל גם את כל מערך המכ"ם והבקרה של אותה מדינה, מטוסים, ספינות ורכבים. נראה שישראל היא לא היחידה שמפתחת נשק כזה, חלק מהפרסומים טוענים שיש מערכות כאלה גם במדינות כמו סין וצפון קוריאה. 

החידושים הצבאיים הכי מעניינים (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
ככה ניו-יורק תראה תחת מתקפה כזו | צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

>> כמו בסרט אקשן: הצטרפנו ליום אימונים של יחידת נחשון