חייל - אילוסטרציה (צילום: רועי ברקוביץ')
כך הפכה גניבת הסמארטפונים בצה"ל לתופעה רווחת. אילוסטרציה | צילום: רועי ברקוביץ'

"כשאין מה לאכול בבית, כשהמקרר ריק, יש לך שתי אופציות: או לעשות עריקות ולשבת כמה חודשים בכלא, או לגנוב טלפונים ולמכור אותם כדי להביא כסף לאמא שתקנה אוכל לאחים. רוב החיילים במצב שלי מעדיפים לגנוב, כי אז מקבלים את הכסף ביד ולא צריך לעבוד קשה". כך אומר רוני (שם בדוי), חייל ממרכז הארץ שנקלע למצוקה כלכלית. רוני טוען שהוא וחבריו, חיילים ששרויים גם הם במצב כלכלי קשה, גונבים סמארטפונים מחיילים אחרים. הם עושים זאת בעיקר כדי לסייע כלכלית לבני משפחותיהם, במה שהפך לתופעה רחבת היקף, מטרידה וחמורה.

על פי הערכות, בשנה האחרונה נגנבו למעלה מ-500 סמארטפונים של חיילים. הגניבות מתבצעות בתוך הבסיסים, במהלך אימונים בשטח, באוטובוסים, ברכבות ועוד. החיילים לא מהססים לגנוב את הטלפונים של חבריהם, וכעבור כמה שעות מוכרים אותם לעבריינים או לבעלי מעבדות למכשירים לתיקון מכשירים סלולריים. אלה מפרקים את הטלפונים ומשתמשים בחלקיהם כדי לתקן מכשירים אחרים.

"בדרך כלל אני מוכר את הטלפונים לערבים, לבדואים וכשאין ברירה גם לעבריינים. כשצריך כסף למשפחה לא חושבים פעמיים, גונבים וזורקים את כרטיסי הסים לפח", מספר ג', חייל המשרת בצה"ל כלוחם. "הכי קל בעולם לשפוט אותנו. נראה אותך יושב מהצד ולא עושה כלום כשלאחים שלך אין מה לאכול. צה"ל לפעמים עוזר, אבל זה לא מספיק. יש חיילים שלא יכולים לחכות יותר מדי זמן עד שיאשרו להם תשמ"ש" (תשלומי משפחה), הוסיף ג'.

"הייתי צריך את הכסף"

לעיתים גם חיילים שנחשבו למצטיינים ואף זכו לתעודות הוקרה וציונים לשבח נאלצים לגנוב. כך היה במקרה של א', חייל תושב הדרום שלחם ביחידת מובחרת במהלך מבצע "צוק איתן" ונתפס לפני כמה חודשים בגניבת טלפונים מ"כוורת" של חמ"ל תצפיות במוצב בעוטף עזה. א' גנב טלפון מסוג LG G3 שהיה שייך לאחת התצפיתניות, כיבה את המכשיר וזרק את כרטיס ה-SIM. כעבור חודש, הוא מכר את המכשיר לבעל חנות בשוק בבאר שבע תמורת 1,500 שקל. התצפיתנית הגישה תלונה במצ"ח.

חוקרי מצ"ח הצליחו לאתר את א'. במהלך חקירתו הכחיש את הגניבה והפיל את התיק על לוחם אחר ביחידה, דבר שהתברר כשקרי. כעבור כמה שעות של חקירה הוא הודה בגניבת הסמארטפון וטען כי ביצע זאת על רקע מצב כלכלי קשה. "אני המפרנס היחיד בבית. אבא שלי נפטר, התחתנתי לפני כמה חודשים. הייתי צריך את הכסף", הסביר א'.

חייל (אילוסטרציה)
גם חיילים מצטיינים שנקלעו למצוקה כלכלית נאלצים לגנוב. אילוסטרציה | צילום:

הפרקליטות הצבאית הגישה כנגד א' כתב אישום לבית הדין הצבאי בפיקוד הדרום. רס"ר הגדוד העיד בבית המשפט כי מצבו הכלכלי של א' אכן קשה מאוד וכי הוא ביקר אותו בביתו מספר פעמים. המג"ד העיד כי א' תפקד באופן ראוי להערכה במהלך מבצע "צוק איתן" חרף המצוקה הכלכלית ממנה סבל.

למרות זאת, השופטים קבעו שבמקרה זה אין הצדקה להקלה בעונש והחליטו להחמיר עם א' במטרה להרתיע חיילים אחרים שלא לבצע גניבות סמאטרפונים. נגזרו עליו עליו 75 ימי מאסר, שלושה חודשי מאסר על תנאי והורדה לדרגת טוראי. כמו כן, הורו לו לפצות את החיילת בסכום של 2,500 שקל - עלות המכשיר.

שפרה שחר, מנכ"לית עמותת "בית חם לכל חייל" המטפלת בחיילים בודדים ונזקקים, מסכימה שהרקע לגניבות נובע על ממצוקות כלכליות. "אין ספק שגניבות סלולרי בין חיילים הן על רקע כלכלי. 30 אחוז מהחיילים באים מבתים עם מצוקות כלכליות, וזה ממשיך מהאזרחות לצבא כשהם מבצעים עריקות כדי לעבוד ולשלם חובות או לגנוב טלפונים סלולריים מחיילים אחרים. אני לא מצדיקה את התופעה הזו, אבל צה"ל יכול לעשות הרבה כדי לסייע לחיילים בהיבט הכלכלי", טוענת שחר.

לא מהססים לגנוב גם לבכירים

מחוץ לכמעט כל חדר דיונים, לרבות כאלה שמתקיימים בהם דיונים שמוגדרים סודיים, קיימת "כוורת" שבה מפקידים קצינים וחיילים את מכשיריהם. החיילים העניים לא מהססים לגנוב גם את המכשירים של מפקדיהם במהלך הדיונים. "אני יודע על עשרות מקרים כאלה, אבל רק במקרים בודדים אותרו הגנבים והועמדו לדין", מסביר ד', קצין לשעבר. "היו דברים שנסגרו בתוך היחידה בלי לערב את מצ"ח, כי ריחמו על החיילים האלה. הקשיים הכלכליים גורמים להם להיות נועזים, הם לא נרתעים גם כשמדובר בטלפונים של קצינים, אפילו בכירים", הוסיף ד'. "אני יודע שהצבא משתדל לעזור לאותם חיילים שסובלים ממצוקה כלכלית, אולי לא מספיק, אבל מנסים לעזור להם כמה שאפשר".

ע', חייל ממרכז הארץ שנקלע גם הוא למצוקה כלכלית, שירת בבסיס הסמוך לרצועת עזה. באחד הימים הוא המתין שקצין האג"ם בגדוד שבו שירת יניח את מכשיר האייפון השייך לו בכוורת לפני דיון חשוב, גנב אותו ונסע הביתה לחופשה של כמה ימים. לרוע מזלו, קצין האג"ם הפעיל את התוכנה של אפל המאתרת את מיקום המכשיר, והעקבות הובילו אליו. ע' הבין שנתפס והחזיר את המכשיר כשהמסך שלו שבור. נגד ע' הוגש כתב אישום לבית הדין הצבאי בפיקוד הדרום, אך השופטים התחשבו בנסיבות חייו הקשות והסתפקו בעונש קל יחסית של 30 ימי מאסר שירוצו בעבודות שירות בבסיס מחנה נתן ותשלום פיצוי של 1,200 שקל לקצין.

אין תמונה
עו"ד מוטי יוסף

בשנתיים האחרונות הוגשו עשרות כתבי אישום נגד חיילים שהיו מעורבים בגניבות סמארטפונים. יש חיילים שלא מתלוננים על גניבת הסמארטפונים בכלל, כי הם לא מאמינים שהמשטרה או חוקרי מצ"ח יאתרו אותם. "מדובר במגיפה של ממש", טוען עו"ד מוטי יוסף, המשמש גם כסנגור צבאי. "החיילים שגונבים לא מבינים שהם עלולים להסתבך בפתיחת תיקים פליליים, דבר שעלול לפגוע בהם קשות באזרחות. לרוב, בתי הדין מתחשבים בחיילים ולא מחמירים איתם, אבל אני חושב שהצבא צריך לקצר את הבירוקרטיה הצבאית שמלווה את הליכי הת"ש, מה שאולי יביא לפתרון הבעיה".