שיגור טיל מספינה אילוסטרציה (צילום: Glenn Beil, GettyImages IL)
האפשרות הסבירה: שיגור טילים מספינות הקרב לעבר מטרות איכותיות | צילום: Glenn Beil, GettyImages IL

צועדים לתקיפה בסוריה. בתחילת השבוע אישר הבית הלבן שנשיא ארה"ב, ברק אובמה, כינס את המועצה לביטחון לאומי בכדי לדון במצב בסוריה לאחר ירי נשק כימי. בימים שעברו מאז הכותרות מלמדות שתקיפה בסוריה זה רק עניין של זמן. ארה"ב קידמה מספר ספינות טילים בעלי יכולת שיגור טילי שיוט מסוג טומהוק. והם לא לבד, על פי הטלגרף גם הצי הבריטי קידם ספינות בעלי יכולת דומה ונראה שגם בצרפתים בתמונה. אתמול (ב') פרסם הדיילי מייל את בנק המטרות והעריך באמצעות מומחים כי התקיפה תמשך בין 24 ל-48 שעות.

נכון לרגעים אלה נמצאת בסוריה משלחת פקחים. אולם את הדבר ניתן להמשיל לזמן פציעות משום שלכולם ברור שנעשה שימוש בנשק כימי, ומרגע שהפקחים יצאו הטילים יכנסו. הטיימס הבריטי פרסם שראש ממשלת בריטניה, דייויד קמרון לוחץ על אובמה לצאת לתקיפה. נראה שהמומחים בעולם מסכימים שתקיפה כזו חייבת להתבצע, למרות שבארה"ב יש התנגדות ציבורית גדולה, ובנוסף הם מסכימים על כך שזו צריכה להיות תקיפה שלא תגרום לקריסת המשטר או שתצית את האזור. בטיימס נכתב כי "תומכי תוכנית הפעולה מאמינים שלא תקרב את קץ המלחמה בסוריה ותשנה רק במעט, אם בכלל, את מאזן הכוחות בין המשטר הסורי למורדים".

בנק המטרות בסוריה

על פי רשת אל ערביה, שצוטטה על ידי כלי תקשורת ערבים נוספים, ולאחרונה גם על פי הדיילי מייל, בין המטרות שיותקפו תהיה חטיבה 155. מדובר בחטיבה שככל הנראה אחראית לירי הנשק הכימי שהצית את כל המהומה. החטיבה הזו מפעילה טילי סקאד ויש לה יכולת מוכחת לירי נשק כימי. על פי צבא סוריה החופשית החטיבה יושבת באזור באלקטייפה, והיא מפעילה סקאדים מדגמים, B (טווח 300 ק"מ), C (טווח 500 ק"מ), ו-D (טווח 700 ק"מ). חטיבה זו עלתה לכותרות כשהחלה לירות טילי סקאד לעבר מעוזי המורדים כבר לפני שנה וכשנפגעה בחודש יולי על ידי המורדים.

נשק כימי (צילום: ויקיפדיה)
על הכוונת: מאגרי הנשק הכימי (אילוסטרציה) | צילום: ויקיפדיה

יעדים נוספים שיותקפו על פי הרשתות הערביות כוללים את מפקדת דיביזיה 4 של משמר הרפובליקה, בפיקודו של מאהר אל אסד שנחשב לאכזר במיוחד. מבין שורות צבא סוריה הסדיר דיביזיה זו נושאת בעיקר נטל הלחימה. על פי מקורות אופוזיציה סורים דיביזיה 4 תקפה יחידות של דיביזיה 5 כשאלה לא פעלו נגד המורדים.

עוד נטען כי יותקפו מפקדות של המודיעין הסורי, מפקדות של דיביזיות נוספות שמעורבות בלחימה, שדות תעופה של חיל האוויר הסורי ובניין המטכ"ל. הסבירות שהשניים האחרונים באמת יותקפו מאוד נמוכה וזאת משום שהכוונה היא לצאת לתקיפת אזהרה שלא תגרום לקריסת המשטר. על פי רשת NBC אובמה כבר החליט לתקוף בסוריה והמחלוקת, בעיקר בקרב יועציו הבכירים, זה על אופי התגובה. בארה"ב לא רוצים להסתבך בסוריה ובנוסף מעוניינים לאכול את העוגה אך בהחלט להשאיר אותה שלמה, כלומר לבצע תקיפת תגובה על השימוש בנשק הכימי אך כזו שלא תגרום לנפילת המשטר בדמשק.

האפשרויות לתקיפה בסוריה

אפשרות אחת שעומדת זה הנחתה של כוחות צבא בסוריה. מדובר באפשרות הכי פחות סבירה לאור השקיעה בבוץ האפגני כשרק שנתיים חלפו מאז יצאו מהבוץ העיראקי. סיבה נוספת שפוסלת את האפשרות הזו, מלבד התנגדות של הציבור והנשיא, זה שבניגוד למצב העולמי במקרה של אפגניסטן ועיראק הפעם מדובר בהסתבכות גם עם רוסיה ואיראן, וכנראה שגם הסינים לא ישבו בשקט.

אפשרות קרקעית נוספת, מוגבלת יותר, תהיה להשתלט על אתרי הנשק הכימי. כבר התפרסם שכוחות מיוחדים מתאמנים לתרחיש כזה בירדן. מה גם שתגובה זו תמנע הפעלה של נשק כימי בעתיד. גם אפשרות זו, למרות ההכנות בשנה האחרונה, לא סבירה שוב משום שבארה"ב ובטח באירופה לא רוצים לראות חיילים על אדמת סוריה. העבר, למשל סומליה, הוכיח שהפעלה של כוחות מיוחדים תוביל בהכרח להפעלה של כוחות כבדים יותר שיסייעו ושוב אנו מוצאים עצמנו עם פלישה קרקעית שאיש לא רוצה בה.

חיילים (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
חיילים אמריקאים בעיראק. כנראה שלא יחזרו על הטעות של כניסה קרקעית מאסיבית | צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

אפשרות סבירה יותר כוללת תקיפה של יעדים בסוריה כמו בסיסי חיל האוויר, מפקדות ובנק המטרות עליו פרטנו בהתחלה. הסנטור ג'ון מקיין, טייס קרב וגיבור מלחמת וייטנאם, נחשב לתומך נלהב בהתקפה כזו. מומחים נוספים טוענים שתקיפה כזו תסייע לכוחות המורדים מבלי שיהיה צורך לשלוח חיילים לבוץ הסורי. נזכיר כי בחודש יוני התנהל ויכוח בין שר ההגנה האמריקאי לרמטכ"ל. שר ההגנה, הייגל, תמך בתקיפה שכזו בעוד שהגנרל דמפסי התנגד כשאמר שיהיה צורך להשמיד תחילה את מערך הנ"מ האדיר בסוריה. כאמור מדובר באפשרות נמוכה לאור מכתבו של הגנרל לקונגרס: "ללא חיל האוויר יכולתו של אסד להילחם באופוזיציה תיפגע, אולם לא תהיה הכרעה וזה יגרור אותנו לתוך העימות". לפחות על פי לפחות על פי ה"ניו יורק טיימס", בוושינגטון שוקלים את האפשרות הזו על פי המודל שהיה בקוסובו ב־.1999

במקרה כזה סביר להניח שנראה מטוסי חמקן ומפציצים, B-1 ו B-2, מובילים מטוסי F-16 ו F-15 של חיל האוויר האמריקאי, יחד עם מטוסי F-18 של הצי שימריאו מנושאות מטוסים. אלה יתקפו מטרות בסוריה עם מטוסי יורופייטר בריטים וסיכוי נמוך שגם מטוסי רפאל צרפתים. על פי המייל הבריטי יתכן שמטוסים בריטים ימריאו מבסיסים בקפריסין ותקפו מטרות בסוריה באמצעות טילים מונחים בעלי טווח ארוך.

אופציה נוספת שגם בה תומך מקיין זה החלטה על אזור אסור לטיסה. במקרה כזה כל מטוס סורי שיעלה לאוויר יופל, כפי שעשו בבלקן. אפשרות זו סבירה אולם המתנגדים טענים כי מדובר בפעולה יקרה שתאלץ את האוכפים לשלוח מאות כלי טיס שיסיירו בשמי סוריה בכל רגע נתון והצבה של סוללות נ"מ רבות לאורך הגבול הסורי עם ירדן וטורקיה. נזכיר כי פעולה זו לא הוכיחה עצמה גם בעיראק שחלקים גדולים ממנה היו סגורים לטיסה דבר שלא מנע את המלחמה ב-2003.

נושאת מטוסים (צילום: צבא ארצות הברית)
האם מטוסי קרב אמריקאים ימריאו לתקיפות בסוריה? | צילום: צבא ארצות הברית

האפשרות הסבירה ביותר הינה תקיפה של יחידות צבא סוריות, בעיקר חטיבה 155 ודיביזיה 4 בדגש על טילים ונשק כימי, באמצעות טילי שיוט ואולי גם מל"טים שישמשו גם לאיסוף מודיעיני וחוזי מטרות. תקיפה כזו תשגר את מסר האזהרה ותמנע הסתבכות מיותרת כמו גם הפעלת כוחות גדולים וסיכון טייסים. כמו שזה נראה הצי האמריקאי והבריטי כבר מוכנים לאפשרות הזו וקדמו מספר ספינות עם יכולת שיגור טילים, על פי המייל גם צוללות.

על סיפון הספינות ששלחו האמריקאים והבריטים נמצאים מאות טילי טומהוק, כ-50 על כל ספינה, להם טווח של 2,500 ק"מ וראש קרב במשקל חצי טון. מעשית הם לא היו חייבים להגיע לפה ואת הטילים ניתן לירות מהנמלים באיטליה. טילי הטומהוק מגיעים למהירות שיוט שנעה סביב ה-900 קמ"ש ולמערך ההגנה הסורי אין שום יכולת להפיל אותם. מדובר בטילים מאוד מדויקים שמסוגלים להיכנס לבתים דרך חלונות גם כשהם משוגרים מהטווח המקסימלי.

בסוריה ואיראן כבר איימו להגיב

על פי הניו יורק טיימס גנרל דמפסי שוחח עם הרמטכ"ל, בני גנץ, והשניים דנו בהתפתחויות. בישראל מעריכים שתקיפה כזו היא עניין של זמן וסביר להניח שהיא לא תכניס את ישראל ללחימה. למרות זאת בישראל מגבירים את הערנות לאור האיומים שיצאו מסוריה ואפילו מאיראן. השבוע התייחס לזה גם ראש אמ"ן לשעבר, האלוף במילואים עמוס ידלין, שאמר "הסיכוי לתקיפת נגד סורית בישראל נמוכים, אבל צריך להיערך". ידלין הוסיף כי "כל עוד אסד ירגיש שהוא יכול לשרוד את המערכה, הוא לא יפגע בישראל ולא יכניס אותה ככוח נגדו. ברגע שהוא ירגיש שנגזר גורלו, יכול להיות שפעילות נגד ישראל תיראה לו אטרקטיבית".

בהתייחסות ראשונה למצב אמר אסד, "וושינגטון תיכשל כאן כמו בכל המלחמות שהיא פתחה, מאז ווייטנאם ועד ימינו". חלף אל מפתאח, בכיר במפלגת השלטון, הוסיף "יש לנו נשק אסטרטגי ואנחנו מסוגלים להגיב. הנשק האסטרטגי הזה מכוון לישראל". עוד אמר "תוקפנות מסוג זה, אם תקרה, משמעותה פגיעה בכל מערך ההתנגדות שכולל את לבנון, סוריה, עיראק ואיראן וזה אומר שהמדינות האלה יגיבו נגדה".

נזכיר שלסורים יש מערך טילי קרקע-קרקע אדיר שמבחינת הטווח שלהם מכסים את כל שטחה של ישראל. כשירגיש שהוא עם הגב לקיר אנחנו יכולים לראות את הטילים האלה עולים לאוויר.

איומים הגיעו גם מאיראן, בעלת ברית קרובה של סוריה שעל פי מקורות שונים מעורבת באופן פעיל בלחימה. לדברי חבר הפרלמנט חוסין שייח אל אסלאם, "אם זה יקרה המשטר הציוני יהיה הקורבן הראשון". סיכוי מאוד נמוך שנראה טילים איראנים עפים לישראל. אולם יכול להיות מצב בו נראה רקטות של ארגוני טרור עפות לפה מלבנון.

תרחיש נוסף שצריך לתת עליו את הדעת הוא שתקיפה בסוריה יכולה לשנות את לוח השחמט הגלובלי. גם אם רוסיה וסין יסתפקו בגינוי דיפלומטי, כפי שהיה בלוב, ישנו חשש משאלת היום שאחרי. לאף אחד אין תשובה מה יקרה במידה והתקיפה תגרום לקריסת המשטר של אסאד, לא ברור מי יהנה מהתקיפה האם יהיו אלה המורדים שקרובים לאל קאעידה? ההיסטוריה מלמדת אותנו שאף מבצע צבאי, פשוט ככול שיהיה, לא הסתיים כמו התכנית המקורית.