מדוע השתמשה אחת מבנות בריתה של ארצות הברית בטיל בעלות שלושה מיליון דולר כדי ליירט כלי טיס בלתי מאויש, שעלותו מוערכת בכ-200 דולר? לא לגמרי ברור, אבל על פי קצין בכיר בצבא האמריקאי, האירוע הזה אכן התרחש, והוא מלמד לא מעט על אחד האתגרים המורכבים ביותר שצבאות העולם נאלצים להתמודד עמו היום.

"כשהתחלנו להתמודד עם איום כלי הטיס הבלתי מאוישים, ההשערה הראשונית שלנו הייתה שזו בעיה של הגנה אווירית", התייחס לתקרית הגנרל דיוויד פרקינס, מפקד פיקוד האימונים ותורת הלחימה בצבא האמריקאי השבוע. "למעשה, יש לנו מספר בעלות ברית שהתמודדו עם אויב שהשתמש במל"טים קטנים וזולים, ובתגובה הן יירטו אותו עם טילי פטריוט. אוקיי, זה עובד, ברור שלמל"ט מאמזון שעלה 200 דולר אין שום סיכוי מול טיול פטריוט".

טילי פטריוט כאמור, לא אמורים להתמודד עם איומים מהסוג הזה. עלותו של כל טיל נעה בין 2.5 ל-3.4 מיליון דולר, מה שהופך את העניין הזה לאיך נאמר, הרבה פחות כדאי. "אם אני האויב, אני חושב לעצמי, 'היי, אני פשוט הולך לקנות כמה מל"טים באיביי, ואני פשוט אגרום להם לבזבז את כל מלאי טילי הפטריוט שלהם", הוסיף פרקינס.

הגנרל לא ציין באילו בעלת ברית מדובר, היכן התרחשה התקרית הזו ומה היו הנסיבות. אתר ה-business insider האמריקאי מציין ש-13 מדינות בסך הכל מחזיקות בטילי פטריוט, כך לפי דו"ח של ה-BBC משנת 2012 – כולל כווית, ערב הסעודית, קוריאה הדרומית וכן, גם ישראל.

רכב תופת מתפוצץ במוסול (צילום: צילום מסך מתוך סרטון של דאע"ש)
מתוך סרטון שצולם ממל"ט של דאע"ש. ארגוני הטרור למדו להשתמש בנשק הזול והיעיל הזה | צילום: צילום מסך מתוך סרטון של דאע"ש

נדמה שהאויב למד את הטריק הזה היטב: אפילו ארגון דאע"ש מחזיק במל"טים, כפי שנוכחנו לדעת לאחרונה. הם משתמשים בהם גם כדי לתקוף את חיילי הצבא העיראקי בקרב על העיר מוסול בעיראק, אבל גם כדי לקבל זווית "טובה" יותר לסרטוני התעמולה שלו. "אפשר להשתמש במקרה הזה כדי להבין את גודל האתגר שצבאות רבים מתמודדים עמו היום: טכנולוגיה אזרחית, זולה וזמינה שהדרך להתמודד איתה היא טכנולוגיה מתוחכמת וסודית", אמר ג'סטין ברונק מהמרכז למחקרי ביטחון באנגליה ל-BBC בתגובה.

ברונק אף הזהיר שהמל"טים הזולים הללו כל כך קטנים ומהירים, שיש סיכוי טוב שמערכת הרדאר המתוחכמת של טילי הפטריוט בכלל לא תצליח לזהות אותם. כן, נשק של 3 מיליון דולר עלול להיות לא אפקטיבי נגד נשק שעלה פחות מ-800 שקלים. כאב ראש לא קטן.

אז איך מתמודדים עם האיום הזה? לדברי הגנרל פרקינס, פשוט משנים חשיבה. "יש דרכים אחרות להתמודד עם האיום הזה: סייבר ולוחמה אלקטרונית, לדוגמה", אמר. עוד פתרון יצירתי הוא נשק שיורה רשת שמאתרת את מיקום הכלי באוויר ולמעשה כולא אותו, אבל זה סביר להניח, פתרון חלקי בלבד.