תקציב הביטחון של ארצות הברית הוא מושא קנאתן של לא מעט מדינות. ביליוני דולרים מוזרמים בכל שנה במטרה להשיג את אמצעי המלחמה המתקדמים ביותר שאפשר. הטכנולוגיה מגיעה לשדה הקרב – ומהווה יתרון אסטרטגי משמעותי. האתר Military Spot דירג את עשרת הכלים הכי יקרים שמימן משלם המיסים האמריקאי:

B-2 ספיריט: מצויד במיטב מערכות הטכנולוגיה החמקנית

הערכת מחיר: 900 מיליון דולר ליחידה

ה -"B-2 ספיריט" של חברת "נורת'רופ גרומן" הוא מפציץ חמקן מתוצרת נורת'רופ האמריקאית. הוא מותאם לנשיאת פצצות חכמות, טילי שיוט ונשק גרעיני כנגד קווי האויב המבוצרים ביותר, הודות ליכולתו להתחמק מגילוי על ידי מכ"ם האויב. הוא מצויד במיטב מערכות הטכנולוגיה החמקנית המתקדמת של ארצות הברית. בגלל מחירו הגבוה – 900 מיליון דולר ליחידה וכביליון דולר לתוכנית כולה – יוצרו רק 21 מטוסים, במקום 132 בהזמנה המקורית.

B-2 ספיריט (צילום: ויקיפדיה)
B-2 ספיריט מפיל 47 פצצות במהלך תרגיל. כואב בכיס | צילום: ויקיפדיה

נושאת המטוסים ג'ורג' בוש: אחת מספינות המלחמה הארוכות בעולם

הערכת מחיר: 6.2 ביליון דולר

נושאת המטוסים ג'ורג' בוש (ה-"CVN-77" מסדרת נימיץ) נקראה על שם הנשיא לשעבר של ארה"ב, ג'ורג' הרברט ווקר בוש, שלחם במלחמת העולם השנייה. בסדרת נושאות המטוסים האמריקאיות מככבות גם "תאודור רוזוולט", "אברהם לינקולן" ו"ג'ורג' וושינגטון". בוש היא האחרונה שיוצרה בעבור חיל הים האמריקאי. עלות נושאת המטוסים, שהוזמנה ב-2001 ונכנסה לשירות ב-2009, היא 6.2 ביליון דולר. באורך של כ-335 מטרים, מדובר באחת מספינות המלחמה הארוכות בעולם.

נושאת המטוסים ג'ורג' בוש (צילום: ויקיפדיה)
נושאת המטוסים ג'ורג' בוש. הוזמנה על-ידי האמריקאים בתקופת בוש הבן | צילום: ויקיפדיה

F-22: מטוס הקרב הטוב ביותר בעולם, אם שואלים את היצרנים

הערכת מחיר: 150 מיליון דולר

לפי החברה המייצרת "לוקהיד מארטין", ה-F-22 ראפטור הוא מטוס הקרב הטוב ביותר בעולם. המטוס המשתמש בטכנולוגיית החמקנות, משמש לעליונות אווירית, לתקיפות קרקע, ללוחמה אלקטרונית ולמשימות ריגול. חברת "בואינג" היא האמונה על אספקת הכנפיים, שלדת הירכתיים והמערכות האוויוניות. יחידה אחת של מטוס הקרב, שיכול להתחמק מזיהוי רדאר ולהשמיד טילי שיוט, עולה על פי ההערכות 150 מיליון דולר, כאשר התוכנית כולה מוערכת בכ-65 ביליון דולר. באחרונה, אגב, קורקע המטוס מספר פעמים, לאחר שטייסים שהטיסו אותו חוו מחסור בחמצן יותר מפעם אחת.

F-22 ראפטור (צילום: ויקיפדיה)
F-22 ראפטור. למרות המחיר, עושה בעיות | צילום: ויקיפדיה

עין הנץ: יכול לפעול בכל מזג אוויר

הערכת מחיר: 232 מיליון דולר

ה-"E-2 Hawkeye" של חברת "נורת'ופ גרומן" הוא כלי טיס להתרעה מוקדמת שייצורו החל בשנות ה-60 של המאה הקודמת. עלות הייצור של הגרסה המשודרגת (הרביעית במספר) היא 232 מיליון דולר. היא כוללת מערכות אוויוניות משוכללות, כולל יכולת תקשורת לוויינית וכן האפשרות לתדלוק באוויר. ה-"E-2" יכול לפעול בכל מזג אוויר. לפי פרסומים זרים, הוא נמכר בכמויות קטנות למצרים, צרפת, ישראל, יפן, מקסיקו, סינגפור וטייוואן.

E-2D Hawkeye (צילום: ויקיפדיה)
שני כלי טיס בגרסה המוקדמת יותר, E-2D Hawkeye. להתרעה מוקדמת | צילום: ויקיפדיה

F-35: ישראל כבר רכשה

הערכת מחיר: 122 מיליון דולר

ה-F-35 Lightning II, שישראל כבר סיכמה על רכישת 20 יחידות שלו, פותח במסגרת תוכנית משותפת של ארה"ב, בריטניה ובעלות ברית נוספות. מטוס הקרב החמקן מתוצרת חברת "לוקהיד מרטין", מחליף בהדרגה את מטוסי ה-F-16. המטוס, שטס לראשונה בשלהי שנת 2006, הוא רב-משימתי ומיועד הן לתקיפה והן ליירוט. עם מוטת כנפיים של יותר מעשרה מטרים, מגיע המטוס החדשני למהירות של כמעט אלפיים קמ"ש. וכמה עולה יחידה אחת? לא פחות מ-122 מיליון דולר.

F-35 לייטנינג II (צילום: חיל האוויר האמריקאי)
ה-F-35. בקרוב אצלנו | צילום: חיל האוויר האמריקאי

Seawolf: הצוללת שהייתה יקרה מדי

הערכת מחיר: 2 ביליון דולר

צוללת "זאב הים" היא צוללת תקיפה המונעת מכוח אטומי, שמסוגלת ללחום בכלי שיט, לשגר טילי שיוט ולאסוף מודיעין. בניית הצוללת הראשונה מסוג זה הוזמנה לראשונה בתום המלחמה הקרה ב-1989, מתוך כוונה לרכוש בסופו של דבר צי של 29 צוללות מסוג זה בתוך עשור. מאוחר יותר צומצם המספר ל-12, אך כיום נמצאות בשימוש חיל הים האמריקאי שלוש צוללות בלבד. סוף המלחמה הקרה ומגבלות תקציב הביאו לביטול חלק נרחב מההזמנה ב-1995, שכן כל אחת מהצוללות האלה עולה לא פחות מ-2 ביליון דולר.

Seawolf (צילום: ויקיפדיה)
ה-Seawolf. עצרו את הייצור והלכו על אופציה זולה יותר | צילום: ויקיפדיה

הגלובמאסטר: מטוס תובלה שעושה את העבודה

הערכת מחיר: 191 מיליון דולר

הכירו את הגלובמאסטר 3, ולא, זה לא שם של סרט. ה-"C17A Globemaster III" של חברת "בואינג" הוא מטוס תובלה בשימוש מבצעי מאז 1993. המטוס, שיכול להנחית יותר ממאה צנחנים לתוך אזור לחימה בבת אחת, פעל גם בעירק ובאפגניסטן. המחיר ליחידה? 191 מיליון דולר. לפי החברה המייצרת, "מקדונל דאגלס", גם בריטניה, אוסטרליה, קנדה, קטאר, איחוד האמירויות הערביות, הודו ונאט"ו עושים שימוש בכלי הטיס היקר במיוחד הזה.

הגלובמאסטר 3 (צילום: ויקיפדיה)
הגלובמאסטר 3 בגיחת המבחן הראשונה ב-2007. יותר ממאה צנחנים בגיחה | צילום: ויקיפדיה

Growler: לוחמה אלקטרונית

הערכת מחיר: 67 מיליון דולר

"הנוהם" של חברת "בואינג" הוא מטוס המיועד ללוחמה אלקטרונית. הוא יכול לשבש רדארים ומערכות תקשורת של האויב, ועל אף שהוא לא נושא שום כלי נשק התקפיים, הוא אכן נושא לא מעט טילים למטרות הגנה עצמית. אורכו של המטוס מגיע לכמעט 20 מטרים, ולפי צבא ארצות הברית, הוא אכן כואב בכיס: יחידה אחת עולה יותר מ-67 מיליון דולר.

Growler (צילום: ויקיפדיה)
ה-Growler עם טילים ובידוני דלק חיצוניים. משבש | צילום: ויקיפדיה

ההורנט: כמעט מגיע למהירות הקול

הערכת מחיר: 57 מיליון דולר

במלחמת המפרץ הכרנו את ה-"F/A 18 Hornet" של החברות "מקדונל דאגלס" ו-"בואינג". המטוס הרב-משימתי הקרוי "הצרעה" משמש כמטוס הקרב העיקרי של הצי ושל חיל הנחתים האמריקאי, ומוצב על נושאות המטוסים של הצי. הוא נמצא גם בשירות חילות האוויר במספר מדינות אחרות. ההורנט יכול להגיע למהירות מקסימלית של יותר מ-1,900 קמ"ש ולטפס לגובה של 50 אלף רגל בדקה. ב-2006 דווח כי עלות יחידה אחת של המטוס הזה היא 57 מיליון דולר. ב-1992 חתם הקונגרס האמריקאי על חוזה פיתוח לסופר הורנט, שדרוג של המטוס, בעלות של 3.8 מיליארד דולר.

הורנט (צילום: ויקיפדיה)
התעבות סביב מטוס הורנט שטס בסמוך למהירות הקול. מטפס לגובה של 50 אלף רגל | צילום: ויקיפדיה

רכב המשלחת ההתקפי: מוצב בים ופועל גם על היבשה

הערכת מחיר: 22 מיליון דולר

רכב המשלחת ההתקפי פותח בעבור חיל הנחתים האמריקאי. הוא מוצב בים, על ספינות, ותפקידו להעביר יחידות שלמות של המארינס לחוף, שם הוא פועל על היבשה כשבאמתחתו כל היכולות שיש לטנק. עלות כל יחידה – 22 מיליון דולר.

רכב המשלחת ההתקפי (צילום: ויקיפדיה)
רכב המשלחת ההתקפי. בים וביבשה | צילום: ויקיפדיה

>> צבא ארה"ב מציג: ההמצאות הצבאיות הטובות ביותר