היחידות המיוחדות של בלגיה (צילום: youtube)
לבלגים יחידות איכותיות ומאומנות למלחמה בטרור | צילום: youtube

הבלגים עדיין מלקקים את הפצעים מאז הפיגועים בשדה התעופה ובמטרו, ודי ברור שמצפה להם עוד מלחמה ארוכה - והם לא לבד. בניגוד להרבה מאוד פרשנים ושלל מומחים שמותחים ביקורת על התנהלות מערכת הביטחון הבלגית, נציין שלבלגיה יש יחידות איכותיות ומאומנות למלחמה בטרור, וגם סוכנויות מודיעין ברמה טובה. הבעיה היא כאמור, שהם לא מכירים את הטרור מקרוב, הם חסרי ניסיון מבצעי והם גם לא ממש מאורגנים מבחינת התיאום ואף מבחינת החוק. נציין שהפיגוע הקשה שהם ספגו, התרחש אחרי מצוד נרחב שהסתיים בהצלחה, ומה שלא שמענו, זה שעד היום הם הצליחו לסכל לא מעט פיגועים קשים. הסיפור הבא, מנגד, ימחיש לנו את הבעיה.

אברהים בקראווי, שהיה אחד מהמחבלים שהתפוצצו בנמל התעופה בבריסל, גורש לפני כשנה מטורקיה אחרי שניסה להצטרף לדאע"ש. לאחר הפיגוע, טענו הבלגים שלחשודים "אין נגיעה לטרור, רק פלילית", אבל הנשיא ארדואן חשף ששירותי הביון של טורקיה שלחו אזהרה על כך שמדובר בפעיל טרור. למרות זאת, בקראווי שוחרר ממעצר אחרי שהרשויות בבלגיה לא הצליחו להוכיח את הקשר המדובר. הבלגים לא הכניסו אותו לרשימה של חשודים בטרור, אם בכלל יש להם כזו, ואם הם בכלל משתפים אחד את השני ברשימה מהסוג הזה.

וזו לא הבעיה היחידה או המחדל היחיד שחשף הפיגוע הזה. יממה לפני הפיגועים בשדה התעופה ובמטרו, חשפו הרשויות של בלגיה בכלי התקשורת את פניו ושמו של נג'ם אל-עשראווי בן ה-24, הידוע גם בכינוי "סופייאן קיאל". מדובר באדם ששימש כמהנדס המטענים של דעא"ש במתקפת הטרור בפריז, וסייע לראש התארגנות הטרור בפריז סאלאח עבד אל-סאלם בבריחה, עד שנתפס בדירת המסתור בבריסל.

היחידות המיוחדות של בלגיה
נג'ם אל-עשראווי

המודיעין הבלגי למד על ה"מהנדס" נג'ם מהחקירה של סאלח: נמצאו עקבות דנ"א של עשראווי בדירה עליה פשטו, ואלה התאימו אותן לטביעות על חגורות הנפץ ששימשו את המחבלים במתקפת הטרור בפריז. כאמור, הם הפיצו את שמו ופניו בכלי התקשורת, ולמרות כל זה, נכשלו במשימתם. 24 שעות לאחר הפרסום, אותו עשראווי נקלט במצלמות האבטחה של שדה התעופה בבריסל. הכובע והמשקפיים ששם על פניו, לא הצליחו להסתיר אותו. עכשיו כולם תוהים כיצד הבלגים פספסו את עשראווי, שלא רק שממשיך לייצר פצצות, נראה שהוא גם מכווין את המחבלים המתאבדים ליעד שלהם, ונמלט משם שוב.

סוכנויות המודיעין - הבעיה העיקרית

די ברור שעיקר הבעיה של הבלגים נמצאת בתחום המודיעין, כאשר רק ביום רביעי הם זכו לפרסום מזלזל מצד גורם ביטחוני בארה"ב שהגדיר אותם כ "חובבנים" בצירוף קללה עסיסית. הבעיה הראשונה של הבלגים היא החוק, שדי כובל את ידי אנשי המודיעין, וספק אם ישתנה. בעיה נוספת, היא המבנה. הסוכנות לביטחון המדינה, אם תרצו, המוסד הבלגי, שייכת למשרד המשפטים ולא למשרד ראש הממשלה או למשרד ההגנה, משהו שדי מנוגד לאופי העבודה שלהם, מעין סוג של פרדוקס.

הסוכנות הזו די קטנה, כאשר הערכות מדברות על כמה מאות סוכנים בלבד. גם התקציב שלה (שלא פורסם) נחשב לקטן, כפי שטוענים גורמים בארה"ב ובעוד מספר מדינות מערביות. הם אחראים על איסוף של מידע בחו"ל ובמדינה, ניתוחו, והפצתו לגורמים הרלוונטיים. החוק הבלגי מחייב אותם להכניס לכל חקירה שכוללת אזרח בלגי פרקליט מלווה מטעם משרד המשפטים, ולא כזה ששייך לסוכנות, מה שדי מסרבל את העבודה. קושי נוסף הוא שכל בקשה לחקירה שכוללת האזנות סודיות לחשודים בטרור, מחייבת אישור וליווי של שופט מיוחד, משהו שלא קיים בדרך כלל בגופים מקבילים בעולם.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

הסוכנות הורחבה באופן משמעותי בשנת 2006, אבל היא עדיין נחשבת לקטנה ושוב, חסרת ניסיון בכל הקשור ללחימה בטרור, והחולשה הזאת בהחלט נראית מרחוק. הג'יהאדיסטים מעדיפים להגיע לבלגיה, ולא לגרמניה או לצרפת, שלהן שירותי ביון איכותיים. כמעט ולא ניתן למצוא סיפורי הצלחה או מורשת לבלגים, גם לא מלפני 40 או 50 שנה. אם ה-CIA או המוסד מרשים לעצמם לפרסם סיפור כזה או אחר, אין סיבה שהבלגים לא יעשו כך.

ועדיין, חשוב להגיד שבשנה האחרונה, הם כן הצליחו למנוע מספר לא קטן של פיגועים, חלק מהם בשיתוף פעולה עם סוכנויות אחרות. אגב, הסוכנות הזו משתפת מדי פעם פעולה עם הסוכנות הבלגית הכללית למידע וביטחון (GISS), שזה המודיעין הצבאי. החוק מאפשר להם לסייע לסוכנות האזרחית במצבים מאוד מסוימים, וסביר שהשבוע המצב הזה הגיע.

היחידות הבלגיות ללוחמה בטרור

היחידות המיוחדות של בלגיה (צילום: DSU)
ה-DSU. יחידות ימ"מ של מאות לוחמים | צילום: DSU


היחידה העיקרית ללוחמה בטרור היא (DSU (Directorate of the special units, כאשר מדובר למעשה ביחידת גג לכמה יחידות ימ"מ שונות. תחת הגוף הזה, פועלים כ-540 לוחמים, מהם 50 השייכים ליחידת ההתערבות, יחידה שמוסמכת לטפל במצבים של בני ערובה. יחידת ההתערבות היא אחת מ-4 היחידות העיקריות של ה-DSU, כאשר ישנה גם יחידת התצפית והמודיעין שכשמה כן, מספקת תצפיות ומודיעין לצוותי הימ"מ, צוות של סוכנים סמויים, וצוות הטכני, שאחראי לכל הפן הלוגיסטי.

תחת אלו, פועלות עוד ארבע יחידות ימ"מ אזוריות שאמורות לתת מענה מהיר, ובמקרה של בני ערובה גם לתת מענה עד להגעה של יחידת ההתערבות. יחידות אלה ("Protection, observation, support & arrest platoons" POSA) מחולקות בין המחוזות והערים גדולות. צוותי הלוחמים מתמחים בלחימה בטרור, מבצעים מעצרים בעלי סיכון גבוה ותומכים בצוותים של יחידת ההתערבות.

הציוד שלהם נחשב למתקדם ואיכותי, וכלל אקדחי גלוק, תתי מקלע ורובי סער תוצרת הקלר וקוך ורובי צלפים כמו ה-TRG-22/42 מתוצרת פינלנד. בימים האחרונים, עסוקים לוחמי היחידה במספר גדול של פשיטות על בתים של חשודים בטרור, והם אלה שלכדו בסופו של דבר את סאלאח עבד אל-סאלם, אחרי שזה נמלט מזירת הפיגועים בפריז.

היחידות המיוחדות של בלגיה (צילום: צבא בלגיה)
לוחם בקבוצת הכוחות המיוחדים של הצבא | צילום: צבא בלגיה

לבלגים יש עוד יחידה מיוחדת ללחימה בטרור, הפעם של הצבא. זו קבוצת הכוחות המיוחדים, שמקבילה מבחינת התפקיד שלה לסיירת שלנו. גודלה היחידה אינו ידוע, ונראה שמדובר בכמה מאות לוחמים. אלה מתקבלים ליחידה אחרי שירות של ארבע שנים לפחות בצבא הרגיל, לרוב בחטיבת הצנחנים של הצבא הבלגי. במידת הצורך, ורק לאחר אישור משפטי, היחידה הזו רשאית לסייע ל-DSU האזרחית, והן גם מתאמנות יחד.

היחידות, הצבאית והאזרחיות, מאומנות מאוד ואיכותיות ביותר, אבל בסופו של דבר, נראה שמדובר בהוכחה לכך שגם לוחם מקצועי לא יכול לעשות הרבה בלי מודיעין טוב. בסופו של דבר, כדי לחדור לתאי הטרור, הם יהיו חייבים "להחליף דיסקט" ולהיכנס למסגדים ולאותן שכונות שהפכו לחממה לטרור, ושם לגייס סוכנים, לשתול אמצעי האזנה ויתר מרכיבי מודיעין שידעו לאן לשלוח את הלוחמים של אותן היחידות.