הקו האחרון שתפס סגן י' היה בגוש עציון. "זאת הייתה תקופה של זריקת אבנים ובקבוקי תבערה", נזכר מי שהיה בזמנו קצין המודיעין של גדוד "צבר" בחטיבת גבעתי. "בשלב מסוים הבנתי שמדובר ברצף של אירועים נקודתיים, והתחלתי לחקור את כלל המקרים על מנת לפענח את דפוס ההתנהגות של המתפרעים".

בתום עבודת המודיעין המעמיקה הזו ישב סגן י', בן 22, עם מפקד הגדוד. "ביצענו הערכת מצב ופרסתי בפניו את הממצאים. בעקבות הגילוי ידענו איפה להציב מארבים וכוחות, וכך צמצמנו באופן משמעותי את המשך אירועי הטרור בגזרה".

סגן י', שהיום כבר משמש כמפקד צוות בהשלמת קציני המודיעין (קמ"נים), הוא רק אחד מאותם עשרות קצינים צעירים שנמצאים בתפקידי מפתח בגזרות השונות. הם נדרשים להיות מיומנים בכל מרחב עליו יופקדו - להכיר את מתאר השטח ואת אופי האויב על בוריים, לגלות את התכניות העתידיות של הצד השני, ובהתאם לכל אלו - להמליץ למפקד הגדוד, "הקודקוד", על המהלך הבא.

"שילוב בין לוחמה לטקטיקה ותכנון"

חניכי קורס הקמ"נים הגדודיים הם לרוב לוחמים שנשרו מהיחידות המובחרות, ועדיין בוער בהם הרצון להיות קשורים לשטח - אך מכיוון אחר. אחד מהחיילים האלו הוא הצוער ש': "התחלתי כלוחם במגלן, וכשנשרתי היו לי כמה אופציות במודיעין. מה שהוביל אותי לכאן זאת ההבנה שיש הרבה איך לתרום בתפקיד הזה, ולהשפיע לטובה על המתרחש בשטח".

"המסלול הקלאסי של לוחם פחות התאים לי, ודווקא יותר קרץ לי לחשוב באופן טקטי על הדברים", הוא מסביר. "זאת הסיבה שבחרתי במודיעין - מדובר בשילוב בין לוחמה לטקטיקה ותכנון. אי אפשר להפריד ביניהם. הם חשובים באותה מידה".

במהלך ההכשרה, שאורכה כארבעה חודשים, הקצינים העתידיים לומדים על אגף המודיעין ויסודותיו, מתעמקים בכל זירות הלחימה ומבצעים תרגילים רבים. "המטרה שלנו היא לדמות עבורם מבצעיות מודיעינית", אומר סרן י', סגן מפקד פלוגה בקורס הקמ"נים הגדודיים. "מעבר לשיעורים העיוניים שהם עוברים, חשוב לנו לדמות להם את השגרה שבתפקיד. הם מסיירים בחמ"לים השונים, מדברים עם קמ"נים גדודיים ומג"דים שנמצאים בשטח - וכך מבינים מה בדיוק מצופה מהם".


במהלך השלב המעשי בהכשרתם, הקמ"נים הגדודיים משתפים פעולה עם צוערי תותחנים ואיסוף קרבי. יחד הם פועלים להגיע לתוצאה המהירה והטובה ביותר: "חלק מעבודת הקמ"ן זה הצורך ב'סגירת מעגל' והצלבת מידע מודיעיני עם גורמים נוספים", מפרט סרן י' ומבהיר: "אם קמ"ן מזהה גורם שיש לפגוע בו, הוא נדרש לשיתוף פעולה על מנת לחסל את האויב, מה שבשפה המקצועית נקרא סגירת מעגל".

בקרוב ישתפו פעולה הקמ"נים גם עם צוערי אגף התקשוב, כדי לחזק את ממשק העבודה מכל הבחינות.

השלב החשוב ביותר בקורס, אומר סרן י', הוא השבוע בו מתרגלים הצוערים עם קורס מפקדי הפלוגות והגדודים. "בשבוע הזה, הצוערים יהפכו להיות קמ"נים של מג"דים ומ"פים שבהכשרות המקבילות, ויתרגלו את יחסי העבודה מול מי שבעתיד הם יהיו יד ימינם", הוא מסביר את קביעתו.

"אנחנו מכירים את המטבע משני צדדיו - גם מהשטח וגם באופן הטקטי מאחורי הקלעים", הצוער ש' משוכנע: "מי שיודע לשלב בין הדברים יצליח לפעול באופן המדויק ביותר".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל