עסקי העולם התחתון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קצין חקירות במשטרה: "אין שום פיקוח על המפגשים בין המוכרים לקונים" (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לפני מספר חודשים פרסם ד', תושב מרכז הארץ אשר ברשותו רישיון לנשיאת נשק, מודעה באתר יד2 למכירת הנשק האישי שלו – אקדח מסוג גלוק. דקות ספורות לאחר שפרסם את המודעה, קיבל ד' טלפון מגבר בעל מבטא ערבי, שהתעניין בנוגע למכירת האקדח, זאת למרות שאין לו רישיון נשק בכלל.

"הוא התעניין לגבי הנשק (ראו הקלטה בנפרד) ושאל כל מיני שאלות. התעניינתי אם יש לו רישיון נשק, הוא טען שאין לו. הסברתי לו שחוקית אני לא יכול למכור את האקדח. אבל הוא המשיך להתעקש והציע לי סכום כפול ממה שביקשתי (ד' ביקש סכום של 3,500 שקל על האקדח). הייתי בהלם מההצעה. מישהו אחר היה עלול להתפתות ולמכור את האקדח, ולספר אחר כך במשטרה שגנבו לו מהבית או מהמכונית וכבר היו מקרים כאלה", שחזר ד'. "אם אתה שואל אותי לדעתי צריך להפסיק לפרסם מכירת כלי נשק באתרי יד שנייה באינטרנט, אלא רק באתר של המשרד לביטחון פנים וחנויות נשק. העסק הזה צריך להיות מפוקח ומתועד, ושלא נתעורר בוקר אחד ונגלה שבאותם אקדחים השתמשו מחבלים לבצע פיגוע, או עבריינים בעולם התחתון כדי לחסל חשבונות".

האזינו:

סיפור נוסף מגיע מאורי (שם בדוי), בעל אקדח 'ברטה' שמחזיק ברישיון נשק מזה עשר שנים. אורי החליט למכור אותו לפני מספר שבועות, ואחרי זמן קצר קיבל שיחת טלפון. "בעבר היה לוקח כמה ימים עד שהיית מקבל טלפון, אבל היום אולי בגלל המצב הביטחוני יש ביקוש גדול לכלי נשק", אומר אורי. "הקונה שהתקשר היה נחמד אבל הוא התעקש שנפגש סמוך לאיזה אצטדיון כדורגל בדרום הארץ וסירבתי. זו הייתה דרישה מוזרה. אולי הוא רצה לעשות לי 'אמבוש', אני לא רוצה שבטעות האקדח שלי יגיע לאיזה עבריין או מחבל וזה יסבך אותי. לא רציתי לקחת סיכון".

"שוק האקדחים יד שנייה הופקר לכל אחד"

הסיפורים הללו ממחישים עד כמה מכירת כלי נשק משומשים בישראל היא עסק פרוץ לגמרי, שלא מפוקח על ידי המשטרה והמשרד לביטחון פנים. למעשה, כל אחד יכול להשיג אקדח או כלי נשק אחר ולהשתמש בו לכל מטרה פלילית או פח"עית, ואף אחד לא נותן על כך את הדעת. בעוד שבעבר כל נושא מכירת כלי נשק בישראל היה מוסדר בשורה של נהלים, שבשנים האחרונות הדברים השתנו, ולא לטובה.

אין תמונה

בעבר הלא רחוק מכירת כל סוגי הנשק המשומשים והחדשים הייתה חייבת להתבצע אך ורק בחנויות למכירת כלי ירייה או במטווחים, כדי לוודא שהמוכר והקונה מחזיקים ברישיונות נשק, ששטר המכר והמסמכים לא זויפו. הכול היה מתועד ומפוקח. היום המציאות שונה בתכלית. בעוד שרכישת נשק חדש מתבצעת אך ורק בחנויות לכלי ירייה, כלי נשק יד שנייה אפשר לפרסם למכירה באמצעות אתרי אינטרנט, ברחוב, בפארקים ובמקומות שוממים ללא כל פיקוח, אבטחה או תיעוד. המציאות היא שכיום לא ניתן לעשות החלפה של נשק ישן בחדש בחנויות למכירת כלי נשק, אלא רק לקנות חדשים, מה שגורם לפריחת השוק המסוכן הזה.

אין תמונה
צילום מסך מתוך אתר יד2

"נוצר מצב שלמעשה שוק האקדחים יד שנייה הופקר לכל אחד. גם לגורמים עוינים וגם לפח"עים. אין שום פיקוח על המפגשים ומכירת הנשק. היו כבר מקרים שקונים חטפו אקדחים למוכרים כשהם מנצלים את העובדה שהמפגשים היו במקום לא הומי אדם", אומר ר', קצין חקירות במשטרה. "היו מקרים אחרים שבעלי אקדחים שרצו להיפטר מהם מכרו אותם לגורמים פליליים ללא שום אישורים והגישו תלונות כוזבות במשטרה שפרצו לכלי רכב או לביתם וגנבו אותם והכול עבור בצע כסף".

מה הפתרון?
"כל מכירת כלי נשק יד שנייה צריכה להתבצע בתוך תחנות משטרה או בתוך חנויות מורשת למכירת כלי ירייה. אני לא חושב שזה רעיון טוב לפרסם מודעות למכירת נשק באתרי אינטרנט. אולי צריך לשנות את החוק, לבחון את זה מחדש. להסדיר את זה שכל המודעות יתפרסמו אולי באתר למשרד לביטחון פנים או באתר שיהיה מעקב אחר הקונים והמוכרים. המצב הנוכחי מסוכן לביטחון האזרחים. יש גם את הפיתוי למכור את האקדח עבור סכום גבוה מאוד את האקדח מבלי לברר אם לקונה יש את כל הניירת והאם הוא למעשה משמש איש קש לגורמים אחרים".

אין תמונה
צילום מסך מתוך אתר יד2

אורן (שם בדוי), מדריך העובד באחד המטווחים במרכז הארץ, טוען כי אכן מאז הוחלט לאפשר מכירה של כלי נשק מיד שנייה ללא שום פיקוח ממשי, השוק פרוץ לחלוטין לכל אחד. "אם במשרד לביטחון פנים יחליטו לשנות את הנוהל הקיים וליישם נוהל חדש, לפיו המכירה תתנהל בתחנת משטרה או בחנויות נשק מקומות שנחשבים למאובטחים ומתועדים, זה יוריד כמעט לאפס את רמת הסיכון שהאקדחים המשומשים יגיעו לידי מחבלים או עבריינים החברים באירגוני פשיעה", טוען אורן. "המצב הקיים נותן פתח להשיג את אקדח בקלות רבה. אם זה לגנוב אותו מידי המוכר או לגרום לו למכור אותו תמורת סכום גבוה מאוד. אני נתקלתי בכמה מקרים כאלה שקונים חטפו למוכרים את האקדחים ונעלמו ולך תדע מה אם ביצעו בהם פיגועים חבלניים או חיסולים בעולם התחתון".

אחד האקדחים הכי מבוקשים בשוק הוא אקדח מסוג 'גלוק'. אקדח תוצרת אוסטריה שמיוצר באחרונה גם בארה"ב משמש לוחמים ומאבטחים ביחידות מיוחדות כמו הימ"מ, הסי.אי.אי, שייטת 13, שב"כ מוסד ועוד אירגוני ביון אחרים בעולם. מחירו של האקדח נע בין 2,000 ל-3,500 שקל כשהוא משומש בעוד שמחירו של החדש עולה בין 4,500 ל-7,000 שקל. "זה אקדח מאוד מבוקש בקרב בעלי רישיונות לנשק, הוא אמין מאוד, מדויק וקל מאוד להפעלה", ציין עובד באחד המטווחים, "בימים האחרונים ראיתי כמה עשרות מודעות למכירה של גלוק מכל הסוגים".

המוכרים לא מציינים שחייבים רישיון

מוכרים נשק (צילום: דוברות המשטרה)
בעוד שרכישת נשק חדש מתבצעת אך ורק בחנויות לכלי ירייה, כלי נשק יד שנייה אפשר לפרסם למכירה באמצעות אתר | צילום: דוברות המשטרה

במרבית המודעות שמופיעות באתרי יד 2 ובאתרים אחרים המתמחים במכירת כלי נשק, המוכרים לא מציינים כלל שהקונים צריכים להיות בעלי רישיון לנשק. מבדיקה שערכנו מתברר שרק כ-20 אחוז בלבד מכלל מוכרי האקדחים באתרים מציינים במפורש במודעות שפרסמו שהתנאי שלהם למכירת הנשק הוא בכך שלקונה יש רישיון נשק, או מחזיק באישור לרכישת נשק.  "זה ברור לכולם שהתנאי למכירת נשק זה רישיון אבל אי ציון הסעיף עלול לגרום לבעלי האקדחים להתפתות למכור אותם או לעשות קומבינות עם הקונים מבלי שיש להם רישיון", אומר גורם בכיר בענף מכירת הנשק בישראל. "בעלי האקדחים שרוצים להיפטר מהם יכולים ליפול בפח של הקונים שיכולים להיות עבריינים או סוחרי נשק במגזר הערבי, שעלולים להעביר אותם לידי ארגוני טרור. מי שמציין בכוכבית שהתנאי למכירת הנשק הוא רישיון כחוק, מונע מכל מיני טיפוסים מפוקפקים ככול שיהיו להתקשר אליו".

מוכרים נשק (צילום: דוברות המשטרה)
נשק שנתפס על ידי המשטרה | צילום: דוברות המשטרה

גורם במשרד לביטחון פנים הודה, כי פרסום כלי נשק באתרי יד שנייה באינטרנט היא בעייתית. "אני חושב שצריך לבחון את העניין הזה מחדש לאור המצב הביטחוני כיום בארץ. זה נותן פרצה מסוכנת לקונה ולמוכר לבצע עסקה ללא שום פיקוח ובמקומות לא מאובטחים. תאר לך, שהקונה יחטוף את האקדח מהמוכר ויבצע פיגוע? זה לא מופרך במציאות של היום", טוען הגורם. "אני חושב שאולי צריך לחדד את הנהלים ולשנות את חלקם כדי שהמכירה והקנייה ייערכו במקומות מאובטחים ומפוקחים עוד לפני שמגיעים עם שטר המכר למשרד לביצוע העסקה".

מהמשרד לביטחון פנים מסרו בתגובה: "לא ניתן לבצע עסקאות מכירת נשק ללא פיקוח של האגף לרישוי כלי ירייה. המכירה מותנית באישור האגף לכלי ירייה ובקבלת רישיון כחוק על ידי הקונה. ניתן לבצע את העסקאות אך ורק בבית מספר לכלי ירייה באו באחת מלשכות לרישוי כלי ירייה. ברצוננו להדגיש, כי בכל מקרה העברת בעלות מתבצעת אך ורק בלשכות הרישוי של האגף. בנוגע לפרסום כלי נשק למכירה, החוק אינו אוסר פרסום למטרות מכירת נשק".

מאתר יד 2 נמסר בתגובה: "יד 2 מבהירה לגולשים המוכרים נשק באתר, כי כל מודעה בקטגוריית כלי נשק כפופה להוראות הדין ולתקנון האתר. כמו בכל מוצר באתר יד 2 כפלטפורמה למכירה וקנייה ובאחריות המשתמשים, הקונים והמוכרים לפעול על פי החוק. מכירת כלי נשק ברישיון מותרת על פי חוק ולכן אין פסול בפרסום מודעות בלוח יד 2".