חיילים במהלך הלחימה בעיראק (צילום: Gilles BASSIGNAC, GettyImages IL)
חיילים אמריקאים במהלך סופת חול בעיראק. אולי התחממות כדור הארץ צריכה להדאיג אותנו יותר | צילום: Gilles BASSIGNAC, GettyImages IL

המחשבה על מלחמה גדולה, אפילו מלחמת עולם, זורקת את הראש לדאע"ש או לשאיפות של אימפריות מתעוררות כמו רוסיה וסין. אבל מחקר שפורסם בכתב העת PNAS מעלה את האפשרות שלסכסוך החמוש הגדול הבא יגרמו לא מדינות או ארגונים, אלא הסביבה.

כמה מתהליכים הסביבתיים שאנחנו עדים להם כבר קושרו מחקרית לתופעות חברתיות שליליות. לדוגמה, נמצא קשר מובהק בין עלייה בטמפרטורה ועלייה באי-השוויון החברתי (הגיוני לגמרי כשמביאים בחשבון עלייה בביקוש, ומכאן שגם עלייה במחיר, של משאב בסיסי כמו מים). אלא שהמחקר של PNAS – כתב עת מולטי-דיסציפלינרי שמפרסם יותר מ-3,000 מחקרים בשנה - מצביע על כך ששינויים סביבתיים עשויים להוביל גם למלחמות של ממש.

גם כאן אפשר לראות קשר הגיוני בין הדברים: בצורת חמורה, למשל, עשויה לדלל את המשאבים באזור מסוים עד כדי כך שיתחילו להילחם עליהם. אבל החוקרים לא הסתפקו בקשרים לוגיים ובדקו אם יש גם קשר סטטיסטי בין אסונות טבע לסכסוכים חמושים. טווח השנים שנבדק – 1980 עד 2010.  

לאחר שבחנו את הנתונים, החוקרים גילו ש-23% מהסכסוכים החמושים בתקופה שנבדקה – כמעט רבע – ניצתו זמן קצר (עד שלושה חודשים) לאחר אסונות אקלימיים. עורכי המחקר הדגישו כי האירועים האקלימיים לא גרמו לסכסוכים, אלא הגדילו את הסיכוי שהם אכן יפרצו. במילים אחרות, הסביבה כמחרחרת מלחמה היא לא רק נבואת זעם אלא במידה רבה מציאות קיימת.

לאור הנתונים המדאיגים על התחממות כדור הארץ, החוקרים צופים שהסבירות למלחמה "אקולוגית" רק עולה. הם לא הצליחו לסמן מדינות ספציפיות או אזורים מסוימים שנמצאים בסיכון מיידי, אולם הביעו חשש כי מדינות שסועות מבחינה אתנית או חברית מועדות יותר לפורענות: "במדינות כאלה, שממילא מצויות במצב של סכסוך, אסון סביבתי עלול לייצר לחץ ולהביא את הדברים לרתיחה", אמר ג'ונתן דונג', חוקר אקלים ואחד החתומים על המחקר שפורסם ב-PNAS. להזכיר לכם שישראל היא מדינה מועדת לבצורת שמצויה במצב של סכסוך, או שתילחצו לבד?