תמונה מזויפת (צילום: צילום מסך)
"עזה תחת מלחמה היום". מקור התמונה ב-2009 | צילום: צילום מסך

לאחרונה הופצה ברשתות החברתיות תמונה המתעדת אב פלסטיני האוחז בילדתו הפצועה, ולאחר בדיקה מדוקדקת של גורמים בתחום התקשורת האינטראקטיבית, נתגלה כי התמונה אינה מהווה תיעוד מסבב ההסלמה האחרון, וכי צולמה ב-2006. ראש תחום תקשורת אינטראקטיבית בדובר צה"ל, סרן צחי בירן, התראיין לתוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל, והתייחס לנושא.

"הילדה המופיעה בתמונה שהופצה ברשת בעצם נפגעה ב-2006, בסיטואציה שבה היא נפלה מנדנדה. הצילום הוא של סוכנות הידיעות רויטרס, וניסו כבר בעבר למחזר את התמונה הזו במבצע 'עופרת יצוקה'", סיפר סרן בירן. התמונה, שהופצה לראשונה על ידי @KhuloodBadawi, הפכה לציוץ הראשי הקשור לתווית -#Gaza, אחרי למעלה מ-300 "ציוצים חוזרים".

ציוץ שקרי (צילום: צילום מסך)
הפרסום השקרי בטוויטר. הילדה נפגעה בתאונת נדנדה | צילום: צילום מסך

התמונה הופצה בעבר משני חשבונות טוויטר שונים של גורמים אנטי-ישראליים ופרו-פלסטינים. סרן בירן הסביר כי "הטקסט בטוויטר אמר שמדובר בתמונה טרייה מהמבצע הנוכחי, אולם התמונה המקורית כוללת הודעה של רויטרס על תיקון, ועלינו מוטל להילחם בתופעה הזאת".

נוסף לכך, הסביר סרן בירן כי תחום תקשורת אינטראקטיבית משתף פעולה עם בלוגרים פרו-ישראליים מהארץ ומהעולם, שמסבים את תשומת ליבו לתופעת כאלה. "ברגע שאנחנו נתקלים בזה, אנו מיד מתחילים לבדוק באופן מעמיק, להעביר את המידע ולהגיב", ציין סרן בירן.

"מושקעים בתחום מירב המשאבים, כמו בכל זירות הלחימה"

נוסף לתמונה המדוברת, ברשתות החברתיות הופיעה גם תמונה של בית אפוף בעשן מפיצוץ אדיר, שהופצה על ידי המשתמש @Nablussi. בטוויטר נטען כי הפיצוץ בוצע על ידי צה"ל בסבב הנוכחי, וכמו בתמונה הקודמת, נעשה בתמונה הזו שימוש גם במהלך מבצע 'עופרת יצוקה'. התמונה מופיעה, למשל, באתר רויטרס מאז 2009.

התמונה המקורית (צילום: צילום מסך)
התמונה המקורית באתר רויטרס. נעשה בה שימוש גם ב"עופרת יצוקה" | צילום: צילום מסך

יתר על כן, התייחס בירן למקרה קודם בו הופצה לפני כמה שבועות תמונה של חייל ישראלי דורך על ילדה פלסטינית, לכאורה. "התמונה המקורית צולמה בבחריין, כשהאדם המופיע בה מחופש לחייל ישראלי באופן מרושל. עין ישראלית בלתי מזוינת יכולה להבין שהוא לא ישראלי", טען סרן בירן.

במסגרת הריאיון, התייחס רת"ח תקשורת אינטראקטיבית לפעילות השוטפת של זירת הלחימה הזו והדגיש כי "החיילים והקצינים תחת פיקודי מתמודדים עם 20 עמודים רשמיים ברשתות החברתיות ומפעילים אתרי אינטרנט בחמש שפות שונות, כולל שיח בערבית". עוד הוסיף כי "אנחנו נכנסים לערוצים שונים שמופעלים יחדיו, ובכל פעם שיש ידיעה חדשה אנחנו ממהרים להגיב ולהיכנס לשיח".

התמונה המזויפת (צילום: צילום מסך)
חייל ישראלי דורך על ילדה פלסטינית? התמונה צולמה בבחריין | צילום: צילום מסך

לדבריו, היכולת להתמודד עם כמות ההפצצות האינטרנטיות מצד האויב אשר עולה בכמותה על שלנו אינה מוגבלת. "אנחנו תחום שגדל באופן עקבי ומתפתח בחטיבת דובר צה"ל, ומושקעים בו מירב המשאבים כמו בכל זירות הלחימה. בכל עימות, מתגייס סוג של צבא וירטואלי המסייע לנו, במיוחד בעימותים גדולים יותר. אנו משתפרים מיום ליום ומפעילים עוד יכולות כדי להתמודד", סיפר סרן בירן.

לסיום הוסיף כי "אנו נאלצים להתמודד עם טענות על פגיעה בבלתי מעורבים, שמנסות לשוות לסבב ההסלמה חזות של טבח או של ביצוע פשעי מלחמה. ההתמודדות נעשית על ידי בדיקה מדוקדקת של כל דיווח פלסטיני, וניסיון להפריך דיווחים שנראים מלכתחילה כמופרכים".

לאתר צה"ל

>> ערביי העולם, תעשו לייק לצה"ל: דובר צה"ל משיק עמוד פייסבוק בערבית