סגן משנה אביב (צילום: באדיבות המצולם)
סגן משנה אביב מורג. "קשה לשפוט חייל במצב כזה" | צילום: באדיבות המצולם

"ההחלטה להרשיע את אלאור אזריה תגרום לכך שחיילים יפחדו לפתוח באש. זה יגרום לפאניקה בקרב החיילים, אולי אפילו למצב של מרד ונטישה ביחידות קרביות". כך טוען סגן (במיל') אביב מורג, קצין לשעבר בצה"ל שזוכה מהרג פלסטיני בעקבות אירוע שהתרחש בשנת 2013. "הדבר החמור הוא שזה יגרום לכך שחיילים יפחדו לחסל מחבלים, ולמעשה יעדיפו להיות בסכנת חיים ממשית מאשר להיות בכלא במשך כמה שנים".

מורג, שסיפורו נחשף לראשונה בתחקיר בפז"ם, נקלע לפני כשלוש וחצי שנים לסיטואציה שבמהלכה נשלח עם חייליו לכפר דורא שבדרום הר חברון, כדי לטפל במפירי סדר ומיידי אבנים, וללכוד אותם בזמן מעשה. בעיצומו של המארב הגיחו לעבר הרכב של מורג וחייליו כמה צעירים רעולי פנים אוחזים במוטות ברזל, טיפסו על הגג והחלו לטלטל אותו.

>> פרשת אלאור אזריה: מהירייה להרשעה

בהמשך טיפס אחד הצעירים על הרכב, ניסה לפתוח את הדלת ותלה דגל של ארגון חמאס. מורג יצא החוצה, פתח את דלת הרכב וירה לעבר ברכיו של הצעיר, כפי שהנחו לו מפקדיו בתדרוך המקדים. הצעיר הפלסטיני, שהיה אז בן 19, נפגע ונהרג.

אביב מורג (צילום:  שמעון איפרגן)
אביב מורג מקבל דרגה מסגן שר הביטחון, הרב אלי בן דהן | צילום: שמעון איפרגן

מורג נחקר מספר פעמים במצ"ח ונחשד בהריגה. הוא הסביר שפעל על פי הוראות הפתיחה באש ומתוך הגנה עצמית. לאחר פרסום התחקיר, החליט הפרקליט הצבאי לסגור נגדו את תיק החקירה.

"אני לא מאמין שהוא פעל בדיוק לפי ההוראות פתיחה באש. אני מאמין שהוא פעל מתוך תחושות שנוצרו אצלו בזמן האירוע וכל מה שהיה מסביב", טוען מורג. "עם זאת, עד היום לדעתי, אין הוראות ברורות של פתיחה באש לחיילים, וכמו במקרה שלי, כל אחד מבין את זה אחרת. ההנחיות לא מחלחלות מלמעלה למטה באופן ישיר וברור מהמח"ט, מג"ד, מ"פ, מ"מ ועד ללוחמים. הרבה פעמים יש מצב של 'טלפון שבור', שחייל מבין משהו אחד והמפקד משהו אחר. כשמדובר במחבל, ועוד בעיר כמו חברון, כנראה שלא היו לו הרבה ברירות".

לדבריו, גזר דינו של אזריה ניתן עוד לפני תחילת המשפט. "היה ברור שירשיעו אותו. שפטו אותו לפני שהתחיל המשפט. הוא ומשפחתו משלמים מחיר יקר מאוד, וזה ישפיע על מלש"בים שלא ירצו להתגייס ליחידות קרביות", מציין מורג. "אני גם לא שולל אפשרות שחיילים קרביים, שיזדהו עם אזריה, יבצעו מרד ביחידות שלהם. זה ממש לא תרחיש דמיוני. למה שחייל שרואה מה עבר אזריה יסכן את עתידו, את חירותו ויסבך גם את משפחתו?".