התקיפה בסודן לפי הסאנדיי טייימס (צילום: הסאנדיי טיימס)
8 מטוסי קרב מסוג F-15 המריאו מחצרים, תדלקו באוויר והפציצו בסודן. תרשים התקיפה כפי שפורסם בטיימס | צילום: הסאנדיי טיימס

תוקף נוסף ניתן היום (א') לטענה של סודן שישראל תקפה בשטחה, לאחר פרסום ב"סאנדיי טיימס" הבריטי המתאר כיצד התבצע התקיפה. גורמי מודיעין ישראלים שהתראיינו לכתבה בטיימס סיפרו כי סוכני המוסד שחיסלו את מחמוד אל מבחוח לקחו מדרו מסמכים, אשר ביניהם היה צילום של הסכם משנת 2008. על פי ההסכם סודן אפשרה לאיראן לייצר אמצעי לחימה על אדמת סודן, ובכך אפשרה לאיראנים לעקוף את הסנקציות שהופעלו כנגדה כמו גם להטעות את גופי המודיעין. המודיעין הישראלי החל לעקוב אחרי אזרחים איראנים שעבדו בסודן וכך גילה את מפעל הנשק שהופצץ.

גורמי המודיעין שהתראיינו לכתבה בטיימס ציינו כי במפעל הנשק ייצרו אנשי משמרות המהפכה טילים ארוכי טווח מסוג שיהאב, ובנוסף אמצעי לחימה אותם הבריחו לרצועת עזה וככל הנראה גם ללבנון. "הטילים הבליסטיים האלה הם איום ישיר ויכולים להיות משוגרים לעבר ישראל מכיוון סודן או מכיוון חצי האי סיני", אמר אחד מגורמי המודיעין שצוטט בכתבה.

מפקד הטייסת הוביל את התקיפה

לפי הדיווח בטיימס, לאחר שהתקבל אישור לתקיפה המריאו לפחות 8 מטוסי קרב מסוג F-15I (רעם) מבסיס חיל האוויר בחצרים. את המבנה הוביל מפקד הטייסת בעצמו. ארבעה מטוסים נשאו מספר פצצות, כל אחת מהן במשקל טון. ארבעת המטוסים הנותרים נועדו לחיפוי אווירי מפני מטוסי אויב של מדינות שנמצאות בדרך ליעד שהיו יכולים היו לשבש את המשימה. עוד מכשול היה המכ"ם של מצרים, לכן מתווה הטיסה נעשה בצורה כזו שלא "תעיר את המכ"ם המצרי".

על פי הפרסום של הטיימס מלבד מטוסי הקרב המריאו מישראל גם שני מסוקים מסוג יסעור, כשעל סיפונם מספר צוותים של לוחמי חילוץ, ככול הנראה מ-669, למקרה שאחד מהמטוסים יופל. בנוסף השתתף בתקיפה מטוס לשיבוש אלקטרוני. לדברי גורם צבאי מישראל, "מערך ההגנה האווירית של סודן מבוסס על טילים מסוג 2-SA רוסיים מיושנים וקטלניים, ובנוסף על טייסת של יותר מעשרים מטוסי יירוט רוסיים מדגם מיג 29".

בשל טווח הטיסה הארוך המטוסים תודלקו באוויר על ידי מטוס מסוג בואינג 707. התקיפה עצמה בוצעה כאמור על ידי ארבעה ממטוסי המבנה. "האדמה רעדה וזה היה נשמע כמו פיצוצים כפולים", תיאר אחמד גדיר, תושב האזור, את התקיפה. "היה פיצוץ של התקיפה ואחרי זה סדרה של התפוצצויות מהמפעל. חלקי תחמושת עפו אחרי הפיצוץ לעבר השכונה שסמוכה למפעל". על פי מקורות של הטיימס לאחר שהמבנה סיים את התקיפה מפקד הטייסת ביצע חליפה קרובה מעל למפעל בכדי לבחון את הנזק. הדרך חזרה בוצעה מעל לים האדום ונמשכה כארבע שעות טיסה.

פיצוץ סודן (צילום: חדשות 2)
יכולים להגיע רחוק. הפיצוץ במפעל הנשק בסודן | צילום: חדשות 2

איתות לאיראנים על יכולת מבצעית לפעול במרחקים ארוכים

כאמור שר ההסבר של סודן לא היה צריך את הטיימס בשביל להאשים את ישראל וכבר אתמול אמר, "הטכנולוגיה שנעשה בה שימוש בכדי לפגוע במפעל לא קיימת באף מדינה במזרח התיכון מלבד ישראל". כמו כן הוסיף השר עות'מאן, "סודן שומרת לעצמה את הזכות לתקוף את ישראל בחזרה".

בישראל אומנם שומרים על עמימות בכל הקשור לתקיפה בסודן, אולם בטיימס מציינים כי על פי מקורות בישראל התקיפה נועדה לשמש בין השאר כאיתות לאיראנים על כך שישראל יכולה מבחינה מבצעית לפעול במרחקים ארוכים, גם נגד תוכנית הגרעין של איראן.

>> מטורפים עם קבלות: כך השמדנו את הכור הגרעיני בעירק